logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Koningswei

In de periode van juni 2024 tot 2027 transformeert het Koningsplein naar Koningswei. Het versteende plein wordt een mooie, groene, gezellige woonomgeving. Een plek midden in de reuring van de stad, waar je rustig woont, elkaar ontmoet of even geniet in de schaduw van de bomen. Een groene verbinding tussen het centrum en het nieuwe Stadsforum met de Piushaven en natuurgebied Moerenburg. Om dit mogelijk te maken verhuizen de weekmarkt en evenementen als de kermis in 2024 naar het Stadsforum.

Plannen Koningswei

Koningswei wordt een nieuwe stadsbuurt. Er komen 365 duurzame koop- en huurappartementen, waarvan 231 appartementen sociale huur, 72 appartementen middenhuur en 62 koopappartementen. Ook komt er een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie én een horecavoorziening. Hiervoor bouwen ontwikkelaars Amvest en TBV Wonen twee nieuwe gebouwen aan de oostflank van Koningswei (kant van de Piusstraat). Tussen deze gebouwen komt een doorgang naar de Piushaven en het centrum. Ook de Piusstraat wordt deels opnieuw ingericht. Hiermee wordt het veiliger voor fietsers. 

De omgevingsvergunning voor Koningswei is sinds begin mei 2024 definitief verleend. 
Het plan Koningswei is tot stand gekomen in samenwerking met awg architecten (Antwerpen), LEVS architecten (Amsterdam) en ZUS landschapsarchitecten (Rotterdam). 

Wilt u meer weten over het nieuwbouwproject, kijk dan op de website koningswei-tilburg.nl.

Planning werkzaamheden

Voor de ontwikkeling van Koningswei worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Hieronder een alvast overzicht en een globale planning.

Werkzaamheden nutsbedrijven en sloop gebouwen

Vanaf maandag 27 mei starten de werkzaamheden. Deze duren maximaal 12 maanden. Het terrein is afgezet. Deze werkzaamheden kunnen zorgen voor geluidsoverlast of trillingen. We vragen uw begrip hiervoor. De aannemers gaan deze overlast zo veel mogelijk voorkomen.

Werkzaamheden openbare ruimte en Piusstraat 

In de Piusstraat tussen de Primus van Gilsstraat en de Heuvelring komt aan de kant van de Albert Heijn een fietspad in twee richtingen. Hiervoor wordt het fietspad verbreed. Deze werkzaamheden starten in augustus 2024. De straat blijft bereikbaar voor auto- en busverkeer en laden en lossen. Deze situatie blijft zo tot de oplevering van de nieuwe gebouwen. Daarna wordt de straat definitief opnieuw ingericht. U ontvangt hier later meer informatie over.

Vanwege deze werkzaamheden moet de gemeente 18 bomen verwijderen. Ook zijn er enkele bomen die niet goed groeien en daarom worden verwijderd. Bij de definitieve inrichting van de Piusstraat komen er in het gebied minimaal evenveel bomen terug als er verwijderd zijn. In de omgeving Koningswei en een deel van het Stadsforum betekent dit dat er 46 bomen worden verwijderd. Hiervoor komen ongeveer 150 bomen terug. 

Werkzaamheden parkeergarage Koningsplein

Ook de parkeergarage Koningsplein wordt aangepast. In de loop van augustus 2024 vervalt de toegang aan de kant van de Piusstraat totdat de nieuwbouw klaar is. In die periode kunt u in- en uitrijden via de Bisschop Zwijsenstraat. Na de bouw van de nieuwbouwpanden gaat de entree aan de kant van de Piusstraat weer open. De privéparkeergarage van de Stadswachter blijft toegankelijk voor in- en uitrijden.

Meest gestelde vragen Koningswei

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Therese Mol van de gemeente. Zij is tijdens werkdagen bereikbaar via koningswei@tilburg.nl

Wilt u meer weten over het nieuwbouwproject, kijk dan op de website koningswei-tilburg.nl.