Heeft u een vraag over de gebiedsontwikkeling Stappegoor? Kijk of u het antwoord vindt bij deze veelgestelde vragen. De vragen en antwoorden worden tijdens het project steeds aangevuld.
In Stappegoor worden tot 2030 ongeveer 1.000 appartementen gebouwd.
In gemeente Tilburg worden tot 2040 ongeveer 30.000 woningen gebouwd. We hebben goed gekeken waar we deze woningen kunnen bouwen. In Stappegoor is ruimte en kunnen we een fijne leefomgeving creëren met een goede infrastructuur en voorzieningen. Andere locaties voor woningbouw in de gemeente Tilburg zijn o.a. Tilburg-Noord, de Oostflank en het Kenniskwartier.
We werken aan een levendig stadsdeel met een hoge dichtheid; voornamelijk appartementen met aansluiting op (bestaande en nieuwe) voorzieningen voor mensen die juist zoeken naar een stedelijke, dynamische omgeving. Naar dit type woning is veel vraag onder starters en 50+ers.
Minimaal de helft van alle woningen valt in de categorie ‘betaalbaar wonen’. Dit is sociale huur, middenhuur en betaalbare koop.
De nieuwbouwhoogte varieert van stadswoningen met drie lagen tot wooncomplexen met winkels op de begane grond van zes lagen, tot hoogbouw van maximaal 70 meter. Voor alle hoogtes geldt dat deze worden afgestemd op de omgeving. Dit betekent dat het past bij de omgeving.
Er komt meer groen op en rondom de binnenplaatsen van de gebouwen. Tussen het Willemskwartier en Er komt meer groen op en rondom de binnenplaatsen van de gebouwen. Niet alleen gras, struiken en ‘hangend groen’, maar vooral ook bomen omdat deze zorgen voor een prettig verblijfsklimaat (tegengaan hittestress, akoestiek). Tussen het Willemskwartier en Willemsbuiten komt een Stadspark. Verder komt er ook meer groen op de daken. Ook dit vermindert hittestress.
Er komen voorzieningen op de begane grond onder de wooncomplexen (de ‘plinten’ van de gebouwen). Tijdens participatiebijeenkomsten in 2024 hebben bewoners uit omliggende wijken gepleit voor een drogist en andere (semi)dagelijkse winkels, en bijvoorbeeld een huisarts. Ook vanuit de ondernemers zijn volop ideeën aangedragen. Komende periode gaan we in gesprek met geïnteresseerde partijen om tot een concrete invulling te komen. Naast de commerciële en maatschappelijke functies in de plint willen we ook ruimte maken voor recreatie, sport en verblijf (terrasjes, bankjes) in de openbare buitenruimte, zoals bijvoorbeeld sport- en spelgelegenheid bij het Curlingplein. Tot slot komt er een bewaakte fietsenstalling onder het Olympiaplein.
Op basis van alle ideeën die we hebben opgehaald hebben we een Schetsontwerp Raamwerk voor de openbare ruimte opgesteld (LINK TOEVOEGEN). Hierin kun je zien hoe we Stappegoor een levendig gebied willen maken dat dat goed toegankelijk is en waarin mensen graag verblijven. Fietsers en voetgangers moeten zich goed kunnen verplaatsen in het gebied. Hiervoor komen er oost-west verbindingen en noord-zuid verbindingen. Ook willen we dat er een prettig verblijfsklimaat is met voldoende groen.
Natuurlijk gaan we voor de detailuitwerking opnieuw in overleg met de betrokkenen.
In het Hart van Stappegoor komen de parkeerplaatsen in een ondergrondse parkeergarage. De huidige parkeergarages onder T-Kwadraat en Pathé worden gekoppeld met de nieuwe parkeerbak die onder Curlinghof komt. Voor deze koppeling wordt een ondergrondse rotonde gemaakt. Inmiddels is dit ontwerp afgerond.
Komende periode gaan we samen met de ondernemers uitwerken hoe we de bewegwijzering gaan uitvoeren. Die gaat de bezoekers straks helpen om zo gericht mogelijk naar hun bestemming te komen.
Op de Ringbaan Zuid kun je straks voorsorteren tussen ‘doorgaand verkeer’ en ‘bestemmingsverkeer Stappegoor’. Als je kiest voor ‘bestemmingsverkeer’ kom je automatisch op de inrit van de parkeergarage. Van daaruit wordt je verder begeleid naar je bestemming. Daarvoor maken we een slimme bewegwijzering die je niet alleen doorverwijst naar de verschillende deelgebieden (sportwinkels, Olympiaplein, Jumbo, Curlingplein etc) maar ook laat zien hoeveel plaatsen er nog in de verschillende openbare parkeergarages zijn.
Mocht je verkeerd voorsorteren, dan is er overigens ook op de Stappegoorboulevard nog ruimte om te herstellen.
Doorgaand verkeer blijft op maaiveld en gaat in principe richting Goirle, maar je kunt ook afslaan in zuidelijke richting om langs die kant Willemsbuiten en/ of de sportwinkels te bereiken. Vanuit die kant kun je uiteraard ook weer de parkeergarages inrijden.
Komende vanaf Goirle gaat de hoofdrijbaan richting de Ringbaan. Bestemmingsverkeer gaat linksaf; je betreedt dan het gebied / de parkeergarages via de Zuidzijde. Rechtsaf ga je het gebied uit via de Ringbaan.
Natuurlijk zal de nieuwe situatie voor iedereen gewenning vragen. We zullen dan ook zorgen voor duidelijke communicatie over de nieuwe situatie, in combinatie met de goede bewegwijzering. We willen dat met de ondernemers samen uitwerken.
Ja, de parkeergarages Pathé en T-Kwadraat zijn al verbonden, die van Curlinghof wordt hieraan verbonden.
De gemeente heeft in december 2023 nieuwe parkeernormen voor Tilburg vastgesteld. Nota Parkeernormen 2023 (tilburg.nl). Hierin is vastgelegd hoeveel parkeerplaatsen per woning en per functie noodzakelijk zijn. Voor Stappegoor geldt parkeernorm B.
We bouwen in Stappegoor voor andere doelgroepen met een lager autobezit. Ook zetten we in op dubbelgebruik: het efficiënter benutten van parkeerplaatsen door verschillende gebruikersgroepen of functies op verschillende tijdstippen dezelfde plekken te laten gebruiken.
Ja, we verwachten dat er voldoende parkeerplaatsen zijn om iedereen 95 % van de tijd een goede parkeerplek te kunnen bieden. Dat is geen simpele optelsom, omdat niet iedereen op hetzelfde moment een parkeerplaats nodig heeft. Alleen bij extreme pieken (enkele keren per jaar) zullen de openbare parkeervoorzieningen in het gebied niet voldoende zijn. Het voordeel is dat deze pieken goed voorspelbaar zijn. We willen afspraken maken met bijv. onderwijsinstellingen in de buurt om extra parkeerruimte te bieden in pieksituaties.
Doordat het parkeren op maaiveld op het Curlingplein verdwijnt gaan we van circa 1.600 naar 1.300 openbare parkeerplaatsen. Dit terwijl er 350 woningen bijkomen (en een turnhal en ook de bezoekers nieuwe woontorens in de omgeving van Hart van Stappegoor openbaar gaan parkeren). De parkeervoorzieningen worden minder leeg en verlaten, maar de parkeerdruk blijft aanvaardbaar. Het normaal gebruik moet volledig op te vangen zijn op de openbare parkeerplaatsen in het gebied.
De gemiddelde parkeerdruk hebben we bepaald op basis van de ervaringscijfers uit het afgelopen jaar (tellingen parkeergarage en scanauto), vermeerderd met de verwachte parkeerdruk als gevolg van de nieuw toegevoegde appartementen (aan de hand van de geldende parkeernormen).
Ja. Om het Hart van Stappegoor voor iedereen toegankelijk te maken, wordt er rekening gehouden met elk type bezoeker. Daarom zijn er mindervaliden parkeerplaatsen en liften in de parkeergarages.
Ook motoren zijn straks welkom in de ondergrondse parkeergarages in Stappegoor. Voor hen worden speciale motorparkeerplaatsen ingericht. We gaan gebruik maken van kentekenherkenning die ook op motoren van toepassing is.
Er komen aparte routes voor vrachtverkeer en er worden slimme oplossingen bedacht voor het halen en brengen van bezoekers (Kiss&Ride). Ook willen we gaan werken met venstertijden voor het laden en lossen met kleinere (bestel)wagens.
De BSO-taxibusjes blijven ongeveer dezelfde route rijden. Er komt een speciale parkeerplek op het maaiveld zodat de chauffeurs de kinderen snel en veilig kunnen afzetten en ophalen. Ouders of verzorgers kunnen hun kinderen via de ondergrondse parkeergarage halen en brengen. Zij kunnen vlakbij de liftopgang kort parkeren, en binnen 15 minuten de garage weer kostenloos verlaten.
Dit soort evenementen kent een lange voorbereidingstijd, en we kunnen dan ook extra maatregelen treffen voor extra drukke momenten, zoals wedstrijden van Willem II en de Tilburg Trappers. We willen hiervoor afspraken maken met de onderwijscampus. (Bij de nieuwe atletiekbaan als eerste extra parkeervoorziening.)
In Stappegoor wordt er alles aan gedaan om de verkeerssituatie zo veilig en toegankelijk mogelijk te maken. Er zijn verschillende fietsroutes; de snelfietsroute Tilburg – Goirle die in noord-zuidrichting dwars door Stappegoor gaat. Andere routes zijn de oost-westroutes door Willemskwartier, Willemsbuiten en Blaak die richting Groenewoud en ETZ lopen. Om deze fietsroutes veiliger te maken vinden nog nadere studies plaats.
In de toekomstige situatie van Stappegoor zal de gemiddelde loopafstand tussen de fietsparkeerplaatsen en voorzieningen 50 – 200 meter zijn. Onder het Olympiaplein komt een beheerde fietsenstalling. Elders in het gebied komen op maaiveld kleinere fietsparkeerplaatsen, met name interessant voor de snelle boodschap.
Bewoners krijgen straks in ieder complex hun eigen fietsenstalling.
Het is de bedoeling dat er geen sluiproutes komen door de wijk. We blijven in overleg met (vertegenwoordigers van) de wijken Willemsbuiten en Zuiderpark om tot maatwerkoplossingen te komen
Om het aantal studenten dat met de auto naar school komt te beperken is recent betaald parkeren ingevoerd in Zuiderpark. Studenten kunnen geen vergunning aanvragen en betalen het reguliere tarief. Daarnaast willen we dat er vaker bussen rijden naar Stappegoor, waardoor dat een aantrekkelijk alternatief wordt voor de auto.
Op Ringbaan-Zuid wordt de snelheid verlaagd van 70 km/u naar 50 km/u. Dit is nodig om Stappegoor beter in- en uit te rijden. Mogelijk zijn er nog andere aanpassingen aan het kruispunt op de Ringbaan-Zuid.
De gemeenteraad is gevraagd om de hoofduitgangspunten uit het concept Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan (VOSP) vast te stellen, te weten:
a. Stappegoor gaat verdichten met ca. 1.000 voornamelijk betaalbare woningen
b. De locaties voor deze nieuwbouw liggen vast
c. In Stappegoor wordt slim gebruik gemaakt van de schaarse ruimte door:
d. Onder de woningbouwlocatie Curlinghof komt een openbare parkeergarage die ondergronds wordt geschakeld met de parkeergarage T-Kwadraat en Pathé
e. De Stappegoorweg wordt omgebouwd tot een makkelijk oversteekbare, groen opgezette Stappegoorboulevard met de ondergrondse ontsluiting naar de openbare parkeergarage.
Hier staat lopen en fietsen voorop, de auto is te gast
f. De bouw van een beheerde fietsenstalling op de voormalige locatie ter hoogte van de huidige ingang van de autoparkeergarage van T-kwadraat
g. Er wordt een goede oost-west verbinding voor fietsers en voetgangers gerealiseerd die start in Zuiderpark, tussen de woongebouwen van Apennijnenhof, de Stappegoorboulevard over steekt via de woongebouwen van Curlinghof, loopt via de route tussen de Irene Wüstbaan/IJssporthal naar Willemskwartier en Willemsbuiten.
Ook voor de Sport- en Onderwijscampus en voor het Stappegoorpark is de raad gevraagd de hoofduitgangspunten vast te stellen. In het vervolgtraject worden deze trajecten bijeengebracht in een integraal Voorlopig Stedenbouwkundig Ontwerp. Naar verwachting kan dit eind 2025 aan de raad worden aangeboden ter vaststelling.
Er zijn al besluiten genomen over deelprojecten Willemskwartier, ’t Kompas op Zuid en de Poort van Stappegoor. Hier is de bouw al gestart. De raad en het college hebben besluiten genomen over onderstaande documenten:
Er zullen in de komende jaren op verschillende momenten besluiten worden genomen over het Curlinghof, Appenijnenhof, inrichting openbaar gebied, het Stappegoorpark en de Tillytowers.
Meedenken over plannen kan wanneer er participatieavonden georganiseerd worden. Ook houden we geregeld een inloopspreekuur in T-Kwadraat. Data en tijden worden online en via de nieuwsbrief gecommuniceerd. En natuurlijk kunt u inspreken als de gemeenteraad tijdens commissievergaderingen over dit onderwerp spreekt.
Heeft u een dringende vraag of wilt u in gesprek? Dan kunt u contact opnemen met het projectteam via stappegoor@tilburg.nl.
Nog niet. Zodra het definitieve ontwerp gereed is, en er een ruimtelijke ordeningsprocedure (BOPA) wordt doorlopen, komt dit plan ter inzage te liggen. Hierop kan iedereen bezwaar maken.
Bij het Willemskwartier en Poort van Stappegoor is de bouwfase al van start gegaan. De andere deelprojecten zullen op zijn vroegst vanaf 2027 gebouwd worden. Zodra er meer duidelijkheid is over de planning zullen we hierover uiteraard communiceren.
De ontwikkelaar is verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van alle bedrijven tijdens de bouwwerkzaamheden. Die maakt hiervoor een plan en overlegt met de ondernemers. De gemeente geeft randvoorwaarden mee en toetst het plan.
Tijdens de bouw worden sommige wegen afgesloten of zijn straten minder goed bereikbaar. Daarnaast is er bouwverkeer.
Staat uw vraag niet op deze pagina? Stel uw vraag via stappegoor@tilburg.nl.
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.