Stappegoor ontwikkelt de komende jaren door tot een moderne, groene stadswijk. Naast de bestaande voorzieningen voor sport, onderwijs, ondernemen en vrijetijdsbesteding, krijgen ook wonen, verblijven en ontmoeten een grotere plek.
In het centrum van Stappegoor worden tot 2030 zo'n 1.000 duurzame appartementen gebouwd. De eerste 96 woningen hiervan ('t Kompas op Zuid) zijn inmiddels al gerealiseerd en ook het tweede project (Poort van Stappegoor) is gestart. Van alle nieuwe woningen valt de helft in de categorie ‘betaalbaar wonen’ (sociale huur, middenhuur en betaalbare koop). De behoefte aan betaalbare woonruimte in de gemeente Tilburg is groot. De gemeente werkt daarom samen met de ontwikkelaars BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Synchroon, Poort Van Veghel en woningcorporatie Tiwos om deze woningen te bouwen.
De geplande ontwikkelingen bieden de kans om de bestaande voorzieningen en woonbuurten in Stappegoor beter op elkaar aan te laten sluiten. Maar dat betekent nogal wat. Waar komen dan die betere verbindingen in het gebied? Hoe beweegt u straks met de fiets, de auto, het OV of te voet door Stappegoor? Waar kunt u vervolgens parkeren? En waar is er ruimte voor meer groen, pleintjes of bijvoorbeeld speelvoorzieningen?
Om antwoord te geven op al deze vragen, is door de gemeente en ontwikkelaars gewerkt aan Het Toekomstperspectief Hart van Stappegoor. Hierin staan vier ontwerpprincipes centraal. De ontwerpprincipes leggen de toekomst niet vast, maar geven richting aan toekomstige keuzes voor ontwerp, programmering en inrichting van de openbare ruimte en gebouwen in het gebied.
De ontwerpprincipes uit Het Toekomstperspectief Hart van Stappegoor helpen om van Stappegoor een energiek stadskwartier te maken met niet alleen uitstekende sportfaciliteiten, voorzieningen en onderwijsinstellingen, maar ook een ontspannen, groene woonomgeving.
De 4 ontwerpprincipes uit Het Toekomstperspectief Hart van Stappegoor zijn:
Om de hoge ambities voor een betere leefomgeving in het gebied waar te kunnen maken, zijn grote wijzigingen in de infrastructuur noodzakelijk. Hiervoor wil de gemeente extra in het gebied investeren, onder andere voor het realiseren van ondergronds parkeren, een beheerde fietsenstalling voor bezoekers en het aanpassen van de Stappegoorweg in een groen ingerichte Stappegoorboulevard met meer ruimte voor wandelaars en fietsers. Het benodigde bedrag is nu begroot op zo'n 12,5 miljoen. Het definitieve bedrag wordt duidelijk na de participatie met inwoners en ondernemers uit het gebied en technische- en financiële uitwerking van de deelprojecten. Het is de bedoeling om het benodigde bedrag in de begroting van 2025 te laten vaststellen.
Hierboven ziet u een overzichtskaartje met alle verschillende deelprojecten in het projecten. Daarnaast leest u hieronder meer over de deelprojecten en hoe u daarbij betrokken kunt worden.
Op de hoek van de Ringbaan Zuid en de Stappegoorweg, tegenover het zwembad Stappegoor, komt een appartementencomplex bestaande uit 3 bouwblokken met de toepasselijke naam Poort van Stappegoor. Het appartementencomplex krijgt een eigen half verdiepte parkeergarage. Daarnaast maakt de Noordertuin, een openbare tuin, onderdeel uit van de plannen.
't Kompas op Zuid is een plek voor mensen die door omstandigheden met spoed op zoek zijn naar een woning. Ook is er ruimte voor mensen die na een traject bij een zorginstelling weer zelfstandig kunnen wonen. Het tijdelijke gebouw staat aan de Ringbaan-Zuid, tussen het zwembad Stappegoor en het politiebureau. Het blijft daar 15 jaar staan. Het gebouw bestaat uit 96 kleine, sociale huur appartementen.
Op de plek van de voormalige Koning Willem II kazerne ontstaat de nieuwe woonwijk Willemskwartier. In enkele van de kazernegebouwen uit de jaren ‘30 komen zorgwoningen voor ouderen met dementie, een integraal kindcentrum en huurwoningen. Daarnaast komen er nieuwbouwappartementen en -woningen in de wijk.
Het Olympiaplein ziet er een stuk groener uit. Het plein heeft verschillende nieuwe bomen gekregen, net als extra groen en meer zitplekken. Ook is er nog ruimte voor kleinschalige evenementen.
Meer ruimte voor wonen, maar ook voor meer groen en ontspanning. Daarom komt er ook ruimte voor een Stappegoorpark. Het openbare park moet een plek worden voor bewoners en bezoekers om te recreëren en te sporten. De gemeente en betrokken partijen deden een ontwerpstudie. Hieruit blijkt dat de atletiek en- tennis accommodatie kunnen verplaatsen naar de onderwijscampus. Hierdoor ontstaat op de plek van de huidige atletiekbaan ruimte voor het wijkpark en de bouw van de Tilly Towers.
Gelegen aan het Stappegoorpark komt ruimte voor 175 appartementen. De gemeente en betrokken partijen deden een ontwerpstudie, waaruit blijkt dat de atletiek en- tennis accommodatie kunnen verplaatsen naar de onderwijscampus. Hierdoor ontstaat op de plek van de huidige atletiekbaan ruimte voor het wijkpark en de bouw van de Tilly Towers.
Komend half jaar maakt de gemeente samen met de betrokken partijen uit het gebied een stedenbouwkundig plan voor de twee locaties:
Curlinghof wordt een appartementengebouw met ongeveer 300 woningen. Ook komen er verschillende voorzieningen, zoals winkels en horeca, op de begane grond van het gebouw. Curlinghof komt op de plek van de huidige parkeerplaats naast de ijsbaan. Parkeren kan straks onder het gebouw, en voor bewoners komt er een binnentuin.
Tegenover Curlinghof en grenzend aan de nieuwbouwwijk Zuiderpark komt appartementencomplex Apennijnenhof met ongeveer 300 woningen. Daarnaast komt er in en rond het complex veel ruimte voor groen.
Op het huidige parkeerterrein aan de westzijde van Pathé, nabij de Marathonpromenade, komt een nieuwe turnhal. Dit wordt de vaste oefen- en trainingslocatie van de Tilburgse turn- en gymnastiekverengingen. Ook studenten van Fontys Hogeschool, ROC Sport en Bewegen en verschillende sportverenigingen gaan de turnhal gebruiken. Daarnaast komt er een peuteropvang en een buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 13 jaar.
Er komt een snelfietsroute tussen Tilburg, Goirle en Hilvarenbeek. De snelfietsroute gaat waarschijnlijk lopen via Stappegoor. Er komt een tunnel of een fietsbrug om de A58 over te steken. De plannen voor de snelfietsroute worden op dit moment verder uitgewerkt.
Het Toekomstperspectief legt de toekomst niet vast. De concrete invulling van de plannen gebeurt aan de hand van werktafels met inwoners en ondernemers. De eerste werktafels met ondernemers, bewoners en instellingen zijn inmiddels geweest.
Onder downloads kunt u terugvinden wat er door de gemeente, projectontwikkelaars en betrokkenen tijdens verschillende momenten besproken is. Het Toekomstperspectief Hart van Stappegoor en de bijbehorende collegenota vindt u in ons Bestuurs Informatie Systeem (BIS) (punt 28).
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor de digitale nieuwsbrief Stappegoor door te klikken op de button.
Via de links hieronder kunt u eerdere edities lezen.
Heeft u een vraag of wilt u in gesprek? Neem contact op met het projectteam via stappegoor@tilburg.nl.
Ook nu al gebeurt er van alles op Stappegoor. Van wedstrijden van ijshockeyclub Tilburg Trappers tot de laatste bioscoophits in de Pathé Tilburg Stappegoor. In Recreatiebad Stappegoor is het heerlijk zwemmen en in de Jumbo Foodmarket is alles te vinden op het gebied van eten. Daarnaast zijn er verschillende onderwijsinstellingen en andere sport- en winkelvoorzieningen in het gebied. Ook vinden er regelmatig grote en kleine evenementen plaats die een bezoek aan Stappegoor de moeite waard maken. Kijk voor een overzicht op stappegoorisgoedvoorje.nl
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.