logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Eenzaamheid

De gemeente Tilburg werkt samen met inwoners, vrijwilligers en professionals aan een stad met minder eenzame mensen.

Bent u of kent u iemand die weleens eenzaam is? Of wilt u iets doen tegen eenzaamheid in Tilburg? Kijk dan op de website t-helpt.nl. Hier vindt u activiteiten en initiatieven die eenzaamheid kunnen tegengaan.

Iedereen kan iets doen. Dat eerste telefoontje plegen, een praatje maken met de buurvrouw of vrijwilligerswerk gaan doen. Het kan zo groot of klein als u zelf wilt. Lees hieronder verhalen van Tilburgers en wat zij doen in de strijd tegen eenzaamheid.

Avondje Uit pakt eenzaamheid onder jongeren aan

Malou en Ruud vertellen over Avondje Uit

Lees het verhaal van Avondje Uit pakt eenzaamheid onder jongeren aan

An Pieters is 84 jaar en nog erg actief en ondernemend. Ze is aangesloten bij verschillende clubs en verenigingen en ze kan zich thuis ook goed vermaken, zo vertelt ze: "Ik haak dieren in elkaar: beren, giraffen, lama's, noem maar op. Ook schilder ik graag, alles wat in mijn huis hangt heb ik zelf gemaakt. En ik lees, ik kook lekker op m'n gemakje, ik kijk wat TV. Ik hou mezelf wel bezig." De man van An overleed toen zij 48 jaar was. Met vier kinderen had ze haar handen vol, maar toen die uit huis waren werd het voor An belangrijk om onder de mensen te komen. Zo kwam ze ook bij Resto VanHarte terecht. 

"Op een KBO-middag had Resto gekookt en ze nodigden de aanwezigen uit om vaker bij ze te eten. Toen heb ik me aangemeld. Ik heb er ook al veel andere mensen mee naartoe genomen. Het is erg leuk; ze koken op verschillende locaties en je betaalt niet veel voor een uitgebreid 3 gangen menu. Ik heb ook veel vriendschappen via Resto. Een echtpaar uit Tilburg-Noord bijvoorbeeld, die ik anders niet snel had ontmoet. Maar ook mensen met een caravan in Oisterwijk. Daar ga ik dan bij mooi weer weleens naartoe."

Tijdens de corona-crisis lag het eten bij Resto VanHarte stil. Dat gold voor alle vaste activiteiten van An. "Dat hakte er wel in. Ik heb een vast programma: Resto op maandag, op woensdag een schildercursus, enzovoort. Mijn zoon helpt tussendoor met boodschappen en klusjes in huis. Door de richtlijnen van de overheid zat ik plotseling alle dagen alleen. De eenzaamheid gaat je dan snel parten spelen. Op een gegeven moment kwam ik echt in mineur, terwijl ik toch een positief mens ben. Voor mensen die snel neerslachtig zijn is die periode vast nog veel zwaarder geweest. Of voor mensen die niet meer buiten kwamen. Ik ging nog wel een rondje lopen hoor, met mijn rollator. Al sprak een onbekende me een keer aan. Hij zei: 'je moet naar binnen, je bent een risicogroep!'

Gelukkig kan er nu weer meer. Mijn kinderen en kleinkinderen komen weer langs. Al is het allemaal wat minder gezellig, vanwege de afstand. Maar ik besef ook dat andere ouderen nu nog steeds niet veel kunnen ondernemen, zoals naar Resto gaan. Dan worden ze snel eenzaam. Hopelijk kunnen zij ook snel weer aansluiten, want samen eten is echt heel fijn. Morgen ga ik weer, ik heb er nu al zin in."

www.restovanharte.nl

Bodhi Penders studeert geneeskunde. Hij kwam, net als alle andere studenten, tijdens de corona-crisis thuis te zitten. "Ik zag in die eerste weken een advertentie van Serve the City Tilburg, een vrijwilligersorganisatie voor studenten. Ik kan slecht stilzitten of niks doen. Dus ik meldde me aan en kwam in een WhatsApp-groep. Hierin kwamen allerlei aanvragen binnen, zoals boodschappen doen voor iemand of medicijnen ophalen en afgeven. Heel leuk en dankbaar om te doen." 

Op een gegeven moment kwam er ook een vraag voor hulp vanuit ONS Soepje, dat net was gestart door Linda Oerlemans. "Dus ging ik daar helpen, ik geloof dat het toen 3 dagen bestond. Sindsdien ging ik elke dag. Ik hielp in de keuken met snijden en bereiden en ik ging ook bij de mensen bezorgen. Eerst alleen soep, daarna werden het volledige maaltijden. De doelgroep van ONS Soepje bestond uit mensen die tijdens corona niet zelf konden koken. Dus ouderen, zieke mensen of mensen met een cruciaal beroep.

Bij sommige mensen merkte je dat ze gewoon blij waren om iemand te zien, vaak waren dat mensen die alleen waren. Die maakten dan ook graag een praatje. Omdat er klanten waren die elke dag een maaltijd bestelden, leerde je die mensen ook een beetje kennen. Zo was er een oudere dame die elke dag een cadeautje klaar had staan voor de bezorger. Dat waren kleine dingen zoals een reep chocola, maar zo enorm attent en lief. En we kregen kaarten van mensen of tekeningen van kinderen. Daaruit sprak veel waardering, dan weet je echt waar je het voor doet. Sowieso was er een enorm gevoel van saamhorigheid. Heel mooi om ook de positieve kant van corona te zien.

Bij de negatieve kanten hoort, naast de ziekte zelf, zeker ook eenzaamheid. Ik heb het gemerkt bij de mensen thuis, maar ook bij mijn medestudenten. Sommige gingen weer naar huis omdat ze zich eenzaam voelden. Of nou ja, een zwaar gevoel is het meer. Ik denk dat veel mensen dat wel hebben meegemaakt in de afgelopen maanden. 'Echte' eenzaamheid is denk ik vrij onzichtbaar. Toch hoop ik dat ook die mensen zich aanmelden voor ONS Soepje, of een ander initiatief in Tilburg." 
Na maar liefst 25 weken als vrijwilliger bij ONS Soepje is het voor Bodhi tijd om zich weer op zijn studie te storten. Hij doet nog wel wat PR werkzaamheden voor de - nu officiële - stichting.

Aanmelden is ook mogelijk via 013-2032123. (van maandag tot en met vrijdag van 09:00u tot 17:00)

Avondje Uit 013 is een initiatief voor en door jongeren van 16 tot 35 jaar. Een team vrijwilligers wil ervoor zorgen dat eenzame jongeren zin krijgen om leuke dingen te ondernemen. Het doel is om elkaar te ontmoeten en verbinding te maken. Samen gaan ze bowlen, sporten of naar de bioscoop. Jeroen Hellemons startte het initiatief samen met zijn vriend Cyril van Melis. Hij licht toe hoe Avondje Uit werkt: "Iedereen is er gelijk. We oordelen niet. Dat schept een omgeving waar mensen tot bloei kunnen komen. Ze worden sociaal sterker en meer zelfredzaam. Dat was ook mijn doel toen ik Avondje uit begon: ik wilde me inzetten voor mensen die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen." 

Sinds mei 2018 hebben er al ruim 125 verschillende jongeren meegedaan. Rebecca Hendriks is één van die 125. Ze weet sinds 3 jaar dat ze autisme heeft, waardoor het moeilijk is contact te maken. "Ondanks dat ik me van kinds af aan vaak alleen en eenzaam heb gevoeld, sta ik positief in het leven. Het is niet altijd makkelijk geweest. Op mijn werk kreeg ik een burn-out door alle drukte om me heen. Een jaar geleden kwam ik bij Avondje Uit en nu zit ik - sinds een week - in het team van  activiteitenbegeleiders. Daar bedenk ik ideeën voor activiteiten, zoals een wandeling met ezels, of meedoen met World Cleanup Day. Ik heb ook ander werk, waar het gelukkig veel beter gaat. Ik ben veel zelfverzekerder, ik heb meer contacten én ik kan bij Avondje Uit mijn creativiteit kwijt."

Erwin Morelissen is ook onderdeel van het team achter Avondje Uit, waar hij binnenkwam als deelnemer. Hij vertelt wat hij er zo fijn aan vindt: "De mensen die je er ontmoet hebben begrip voor je. Dat komt doordat iedereen vergelijkbare ervaringen heeft, er is veel herkenning. In het begin was het voor mij wel moeilijk maar ik ben in twee jaar veel veranderd: van gesloten en defensief naar iemand die rustig en vriendelijk is. Ik sta echt steviger in mijn schoenen. Tijdens de coronacrisis kwam ik wel in een behoorlijk dal, maar ik ging ook nadenken over wat ik eigenlijk wil. Daardoor heb ik nu meer richting qua werk en ik ga een opleiding volgen tot activiteitenbegeleider. Nadat Avondje Uit mij zoveel heeft gebracht wil ik nu zelf ook meer voor anderen betekenen."

Jeroen wil nog een oproep doen voor jongeren die zich weleens eenzaam en alleen voelen. Hij zegt: "We hebben nog ruimte voor meer mensen. En ik weet: die eerste stap is moeilijk, maar bedenk dat ieder van ons die heeft moeten nemen." 

www.avondjeuit013.nl

Tilburgse Coalitie tegen Eenzaamheid

In 2019 is in Tilburg de Coalitie tegen Eenzaamheid gestart. Het doel van de coalitie is dat de aangesloten partners elkaar weten te vinden, dat ze samenwerken in de uitvoering en van elkaar leren om zo effectiever te worden in de strijd tegen eenzaamheid. Vanaf de start van de Coalitie tegen Eenzaamheid Tilburg is specifiek ingezet op de doelgroep ouderen en jongeren. Het landelijke programma richtte zich in de vorige kabinetsperiode op eenzaamheid onder ouderen, maar pakt in de vervolgaanpak 2022 - 2025 eenzaamheid in het algemeen op. De gemeente Tilburg volgt deze lijn.

We zijn trots op de grote groep partners die zich heeft verbonden aan de Tilburgse Coalitie tegen Eenzaamheid. De grootste uitdaging is om deze coalitie een beweging te laten zijn ván de stad vóór de stad. We stimuleren iedereen – inwoners, organisaties, bedrijven – te kijken wat je zelf kan 

Doelstellingen gemeente Tilburg

De doelstellingen van onze aanpak eenzaamheid zijn:  

Deelnemende organisaties

In 2019 hebben een 50-tal deelnemers en organisaties zich aangesloten bij de Tilburgse coalitie tegen eenzaamheid. Deze is de afgelopen jaren gegroeid naar circa 65 partners. Dit zijn zowel inwoners en vrijwilligers die met eenzaamheid te maken hebben als professionals uit zorg- en welzijnsorganisaties, maatschappelijke initiatieven, culturele instellingen, corporaties etc. 

Contact

Tips, verhalen en ideeën over eenzaamheid kunt u mailen naar het e-mailadres ontmoet-elkaar@tilburg.nl.

Bekijk de filmpjes