logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Walk of Fame

De Tilburgse Walk of Fame ligt langs de Spoorlaan bij het station en bestaat uit tegels van personen die belangrijk zijn, of zijn geweest voor Tilburg.

De start van de Walk of Fame was in 2009, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de stad Tilburg. Tot een paar jaar geleden kwamen alle Tilburgers met een maatschappelijke verdienste in aanmerking voor een tegel. Tegenwoordig zijn de tegels bedoeld als waardering voor Tilburgers die vanwege hun talent landelijke bekendheid genieten. De tegels in de Walk of Fame lagen tot 2016 in de Alexanderstraat in het centrum. Vanwege bouwwerkzaamheden en de renovatie van het stadhuis verhuisden de tegels met belangrijke Tilburgers naar de Spoorzone.

Totaaloverzicht van de Walk of Fame

Hieronder een overzicht van alle personen die tot nu toe een tegel hebben gekregen in de Walk of Fame met daarachter het jaartal wanneer de tegel is gelegd. Meer lezen over die persoon kan door op het blauwe +-je te klikken.

Yvonne van de Boer was lange tijd voorzitter van de Hiv Vereniging Brabant. In deze rol zette zij zich in voor de gelijke behandeling van mensen met hiv. Van de Boer zette onder andere het ‘Huiskamerproject’ op, waarvoor ze twee kamers bij haar thuis omtoverde tot schoonheids- en massagesalon. Mensen met hiv konden hier meerdere keren per maand terecht voor een pedicure, schoonheidsbehandeling of massage.

Paul en Marina Boeren richten in 1976 Boeren Medical op, een bedrijf gespecialiseerd in diabeteshulpmiddelen. Een belangrijk doel van het bedrijf was mensen een betere kwaliteit van leven en meer onafhankelijkheid geven. Inmiddels is Boeren Medical een grote naam binnen de markt van diabetesspecialisten. Paul Boeren overleed in 2018.

Frans Coolen heeft een tegel in de Walk of Fame vanwege zijn jarenlange activiteit als vrijwilliger voor Scouting Peerke Donders. Een belangrijke verdienste van Coolen was zijn inzet voor nieuwe huisvesting voor de scoutinggroep.

Rudy Daniëls is een belangrijk gezicht achter de organisatie Surinaamse Ouderen Tilburg.

Erwin van Erve is Tilburgse wijkagent in de wijken Jeruzalem, Fatima en Broekhoven. Van Erve werkt sinds 1993 als politieagent in Tilburg. In 2005 werd hij wijkagent in Tilburg-centrum en sinds 2017 is hij werkzaam in Jeruzalem, Fatima en Broekhoven. Veel Tilburgers kennen Van Erve van Instagram, waar hij berichten en video’s over zijn werk deelt.

John Feskens is een voormalig profvoetballer van Willem II. Hij groeide op in Tilburg, speelde eerst bij de amateurverenigingen Were Di en Broekhoven en uiteindelijk bij Willem II. De middenvelder debuteerde in seizoen 1982-1983 bij Willem II en speelde hier tot 1997 483 wedstrijden. Hiermee verbrak Feskens het clubrecord van Jan Brooijmans en kreeg de titel Mister Willem II. Later speelde Feskens nog voor NAC Breda en Excelsior Rotterdam. Feskens beëindigde in 2003 zijn carrière als profvoetballer. Daarna was hij trainer en assistent-trainer bij RKC Waalwijk en Willem II.

Riek Flipse was in Tilburg bekend vanwege haar inzet als vrijwilliger op het gebied van vluchtelingenwerk en vrouwenemancipatie. Flipse werd geboren in Winterswijk, trouwde 1946 met Cor Flipse en kreeg met hem negen kinderen. Het grote gezin kwam in Tilburg terecht, waar Flipse actief was op vele gebieden. Zo zette zij zich in voor de oprichting van de Annie van Dierenschool, waar vrouwen een opleiding tot systeembeheerder of zelfstandig ondernemer konden volgen. Ook zat Flipse tussen 1978 en 1994 voor de Partij van de Arbeid in de Tilburgse gemeenteraad. Als raadslid was zij onder meer aanjager van het baarmoederhalskankeronderzoek en emancipatiebeleid. Flipse overleed op 15 mei 2012.

Wim Gianotten was van 1968 tot 1999 directeur van de voormalige Drukkerij Gianotten.

Menno van Gorp is een uit Tilburg afkomstige breakdancer die in 2014, 2017 en 2019 wereldkampioen werd. Van Gorp was onderdeel van diverse crews, maar won ook solo verschillende prijzen. Naast breakdancer is Van Gorp fotograaf en beeldend kunstenaar en hij heeft een eigen kledinglijn. Sinds 2012 woont hij in Rotterdam.

Nol Havens, geboren in Tilburg, werd bekend als zanger van de Nederlandstalige popgroep VOF de Kunst. De groep scoorde in Nederland en Europa enkele hits waaronder Suzanne (1983) en Een kopje koffie (1987). Suzanne belandde in 7 landen op nummer 1 van de hitlijsten. Eind jaren 80 en begin jaren 90 zong Havens met VOF de Kunst liedjes in Sesamstraat. Sinds 2018 geeft hij soloconcerten in Nederland en België. Ook heeft Havens een eigen muzieklabel: De Kunst.

Raymond van de Klundert, bekend onder het pseudoniem Kluun, is schrijver. Hij is geboren in Tilburg. In 2003 debuteerde hij met zijn roman 'Komt een vrouw bij de dokter', dat ondanks slechte recensies een bestseller werd. Het boek is met meer dan 1,2 miljoen verkochte exemplaren de best verkochte Nederlandse debuutroman aller tijden. Bovendien verscheen Komt een vrouw bij de dokter in meer dan dertig andere talen. Kluun won met het boek de NS Publieksprijs met en in 2009 ging de verfilming in première. In 2006 verscheen zijn tweede roman, De weduwnaar. Hiervan werden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

Pieter Korremans is de drijvende kracht achter Citytour Tilburg. Meerdere keren per week rijdt hij met een volle touringcar door Tilburg en praat bezoekers ondertussen bij over de geschiedenis van Tilburg.

John Maes was tot 2013 zo’n veertig jaar actief in alle lagen van het Tilburgse jongerenwerk. Hij begon als stagiair, was daarna jongerenwerker en vervolgens zo’n vijftien jaar teamleider. Na zijn afscheid van het jongerenwerk ging Maes aan de slag als cultureel programmeur bij ContourdeTwern. Ook is hij voorzitter van Stichting Backstage Bridges.

Guus Meeuwis is een Tilburgse zanger, die in 1995 landelijk doorbrak met het nummer 'Het is een nacht'. Meeuwis werd geboren in Mariahout, groeide op in Lieshout en studeerde rechten in Tilburg. Uitkomend voor het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof wonnen Meeuwis en zijn band in 1994 met 'Het is een nacht' het eerste AHC-Studentensongfestival. De groep tekende daarna een platencontract bij talentscout Willem van Schijndel. Zo ontstond de groep Guus Meeuwis & Vagant, vernoemd naar de Tilburgse stamkroeg van de groep. In 2001 stopte de band en ging Meeuwis alleen verder.

Carla en Ruud Oerlemans hebben samen een tegel in de Walk of Fame vanwege hun vele vrijwilligerswerk in Udenhout. Zo is Carla het gezicht achter Uurtje Buurtje, een digitaal platvorm dat hulpvragers en hulpaanbieders samenbrengt. Ook is zij beheerder van de Weggeefhoek Udenhout, waar spullen gratis kunnen worden geplaatst én opgehaald. Samen met man Ruud coördineert Carla daarnaast de jaarlijkse collectie voor KWF Kankerbestrijding. Ruud is verder vrijwilliger van Gymnastiek en Turnvereniging DOS, voetbalclub SvSSS, de Kersttocht, de winkeliersvereniging en de intocht van de Sint.

Gerard Otten was tussen 1997 en 2018 voorzitter van Stichting Stadsgidserij Tilburg, die rondleidingen door de stad organiseert. Nog steeds verzorgt Otten rondleidingen door de stad. Ook organiseert hij rondleidingen gecombineerd met rondvaarten in de Piushaven.

Gerrit Poels, ook bekend als ‘Pater Poels’, was onder andere oprichter van het daklozenopvangcentrum Huize Poels, kringloopwinkel La Poubelle en sociaal eethuis De Pollepel. Poels werd geboren in Berg en Dal bij Nijmegen, ging in 1941 gaat hij naar het kleinseminarie van de Rooi Harten in Tilburg en studeerde vervolgens theologie en filosofie. Na zijn studie was Poels leraar Nederlands, godsdienstleraar en in 1967 begon hij in de Poststraat met de opvang van daklozen. Dit opvangcentrum, Huize Poels, kreeg later de naam Traverse. In 1990 nam Poels afscheid bij Traverse en zette het sociaal initiatief ‘Broodnodig’ op. Hiermee bracht hij ’s nachts brood naar armen en verstrekte overdag brood in zijn achtertuin.

Marc van Roosmalen is een van geboorte Tilburgse primatoloog, die wereldwijd bekendheid verwierf door zijn inzet voor het behoud van het Amazonegebied. Van Roosmalen studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Landbouwhogeschool Wageningen met een proefschrift over het gedrag van zwarte slingerapen. Sinds 1976 deed hij actief onderzoek naar verschillende planten en dieren in het noorden van Zuid-Amerika. Voor zijn inzet voor het behoud van flora en fauna werd hij in 1999 door prins Bernhard geridderd tot Officier in de Orde van de Gouden Ark. Ook riep Time Magazine hem in 2000 uit tot een van de Heroes of the Planet. Van Roosmalen woont sinds 1986 in Brazilië.

Ko Schaaders heeft een tegel in de Walk of Fame vanwege zijn inzet als vrijwilliger voor inwoners van De Blaak. Schaaders werd geboren in Amsterdam en kwam in de jaren 90 in de De Blaak wonen. In 2002 werd hij lid van het bestuur van de Stichting Wijkraad De Blaak. Hij maakte zich hard in voor verschillende initiatieven, waaronder de Ouderenproof De Blaak/Zorgvlied en de Verankeringscommissie De Blaak/Zorgvlied. Deze commissie had als doel om geschikte voorzieningen voor ouderen in De Blaak en Zorgvlied te creëren. Ook de afgelopen 10 jaar zette Schaaders zich in voor senioren uit de Blaak. Zo organiseerde hij uitstapjes en een wekelijkse koffie-ochtend bij Hofstede De Blaak.

Jan Schellekens, beter bekend als ‘Jan Schèl’, was een Tilburgse zwerver en junk. Hij stond bekend om de nette manier waarop hij vroeg om een gulden, kwartje over halve euro. In zijn jonge jaren was Schellekens veel te vinden op de dansvloer van de Tilburgse clubs. Ook was hij club-danser en disk-jockey. Schellekens blowde veel en raakte later verslaafd aan zwaardere drugs, zoals speed. Vanaf die periode begon hij te zwerven door Tilburg. Schellekens was van plan om op zijn oude dag af te kicken, maar overleed voor die tijd. Hij werd 71 jaar.

Edmund Sepwersad zette zich tijdens zijn leven met veel overgave in voor de ontwikkeling van de Nederlandse multiculturele samenleving. Hij werd in 1936 geboren in Paramaribo (Suriname). Na zijn komst naar Nederland studeerde hij in Eindhoven. Edmund Sepwersad overleed in 2014.

Will Smits is een van de oprichters van de Stichting Tilburgse Taol. Ze zat ook in het bestuur van de stichting. Deze stichting heeft o.a. als doel om het Midden-Brabantse dialect onder de aandacht van het publiek te brengen. De stichting geeft ook boeken uit. O.a. het Tilburgs Kookbuukske en het Tilburgse kinderboek 'Harrie den Haon van den Haajkaantsebaon'.

Will van Sprang is een groot natuurliefhebber. Hij is onder andere beschermheer van het Vorstelijk Landschap en voorzitter van de Werkgroep Behoud Moerenburg.

Jan Stads is een Tilburgse fotograaf, die veel fotografeert voor het Brabants Dagblad en BN DeStem. Stads werd in 1959 geboren in Tilburg, ging naar het Pauluslyceum en werd in eerste instantie teken- en textielleraar. Vanaf 1983 ging Stads aan de slag als fotograaf voor Persbureau Van Eijndhoven, wat hij tot 2000 zou blijven doen. Veel van zijn foto’s uit deze periode verschenen in het Brabants Dagblad. Sinds 2000 werkt Stads als freelance fotograaf voor verschillende media. De foto’s van Stads zijn ook in veel boeken over Tilburgse onderwerpen terug te vinden.

Jordi Sweep groeide op in de Reeshof en werd als zestienjarige jongerenambassadeur bij de gemeente Tilburg. Ook was hij tussen 2008 en 2010 Jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. Tijdens de coronacrisis bedacht Sweep het initiatief WeCareNL, dat horecabonnen aan zorgpersoneel doneerde. Door deze bonnen te gebruiken, steunde het zorgpersoneel op zijn beurt weer de horeca, die het destijds ook zwaar had.

Inez Tuerlings is bij veel Tilburgers bekend door haar vrijwilligerswerk. Tuerlings was tien jaar vrijwilliger bij kringloopwinkel La Poubelle en sociaal eethuis De Pollepel. Ook gaf zij fietsles, naailes en vrouwengym aan buitenlandse vrouwen bij het Missionair Service Centrum (MST) en legde voor ContourdeTwern huisbezoeken af bij zelfstandig wonende ouderen. Ook Tuerlings man, Chris, was een bekende Tilburgse vrijwilliger. Vanaf 1996 woonden zij samen aan de Telegraafstraat in het centrum. Chris Tuerlings overleed in maart 2022.

Fleur Tulfer zet zich in voor schoolkinderen in Tilburg. Ze is onder andere vrijwilliger bij de Openbare Basisschool De Sleutel.

Ruud Vreeman is een PvdA-politicus die tussen 2004 en 2010 burgemeester van Tilburg was. Vreeman volgde in 2004 burgemeester Johan Stekelenburg op. Bij zijn afscheid als burgemeester van Tilburg ontving Vreeman naast de Gouden Legpenning een tegel in de Walk of Fame, onder meer voor zijn inzet bij het viering van het 200-jarig bestaan van Tilburg.

Wesley Jacobs - bekend onder de artiestennaam Wesley - is een Tilburgse volkszanger. In 2000 verscheen Wesleys eerste nummer: Bedankt. In 2005 nam hij een duet op met Pierre Kartner (Vader Abraham). In 2006 was Wesley te zien in zijn eigen realitysoap, uitgezonden door SBS6. In 2010 gevolgd door een vergelijkbaar programma op Omroep Brabant.

Ivo de Wijs werd in 1945 geboren in Tilburg en is vooral bekend door zijn werk als cabaretier, radiomaker en tekst- en liedjesschrijver. In de jaren ’70 vormde hij met Pieter Nieuwint, Richard Fritschy en Aggie Terlingen en later Marnix Kappers de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Later in zijn carrière schreef De Wijs veel voor anderen en werkte mee aan verschillende tv- en radioprogramma’s. Zo presenteerde hij tussen 1985 en 2005 het radioprogramma Vroege Vogels. Voor zijn radiowerk ontving hij in 1986 de Zilveren Reissmicrofoon.

Willem II is de profvoetbalclub van Tilburg, die werd opgericht in 1896. De club werd opgericht door Marten Evert van Kuiken en had eerst de naam Tilburgia. In 1898 werd de naam veranderd in Willem II, naar de voormalige koning die in Tilburg had gewoond en hier stierf. Willem II won in 1944 voor het eerst de KNVB Beker en na de invoering van het betaald voetbal in 1954 was de club de eerste landskampioen in 1955. In het seizoen 1966-1967 degradeerde Willem II naar de eerste divisie, waarna de club pas weer in seizoen 1979-1980 zou terugkeren in de eredivisie. Financieel gezien ging het eind jaren 70 minder goed, maar na vele hervormingen was de voetbalclub begin jaren 90 weer financieel gezond. Willem II bouwde als een van de eerste clubs een nieuw stadion, dat in 1995 werd geopend door toenmalig burgemeester Gerrit Brokx.

Guus van Hove is voormalig directeur van poppodium 013. Hij studeerde communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waarna hij bij de Telegraaf Tijdschriften Groep werkte aan uitgaves van Privé, OOR, Hitkrant en Starstyle. Van Hove werd op 1 mei 2003 directeur van poppodium 013. In de navolgende jaren zette hij het poppodium verder op de kaart. Van Hove overleed in augustus 2011 op 44-jarige leeftijd tijdens een vakantie in de Verenigde Staten, net als zijn vriendin Helena Nuellet. Zij kwamen in het Joshua Tree National Park door uitdroging om het leven.

Theo Clijssen was in Tilburg bij velen bekend door zijn maatschappelijk betrokkenheid. Zo was hij zo’n twintig jaar (bestuurs)lid van de Tilburgse Carnavalsstichting, ongeveer even lang voorzitter van het Oranjecomité en vijftien voorzitter van de Sportraad Tilburg. Daarnaast was Clijssen politiek actief. In de periode van 1980 tot 1996 was hij betrokken bij het CDA, waaronder tien jaar als raadslid. Clijssen overleed in 2012. Hij werd 68 jaar.

Roy Donders is een Tilburgse stilist en tv-bekendheid. Hij werd in 1991 geboren in de Tilburgse wijk Broekhoven en begon in de naastgelegen wijk Groenewoud een kledingwinkel. Ook was hij actief als kapper, stilist en volkszanger. Donders was in 2012 in het RTL-programma Gypsy Girls voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie. Een jaar later kreeg Donders bij RTL-5 een eigen programma, Roy Donders: Stylist van het Zuiden, waarmee hij bekendheid verwierf bij het grote publiek. In dit programma lanceerde hij een lijn met huispakken, die binnen de kortste keren waren uitverkocht.

De bijnaam van Frans Bartels was door zijn betrokkenheid bij vele Tilburgse organisaties ook wel ‘übervrijwilliger’. Bartels was onder andere actief bij Werkplaats Amateur Kunst, Taptoe Tilburg, Tilburgs Mannenkoor La Renaissance, Drumfanfare VOLT, Popkoor AkoorT, de spektakels ‘Marco Polo’ en ‘Koning Arthur’ in het Willem-II stadion, het Tilburgs Festival Orkest, Carnavalsvereniging de Tunnelplekkers, de Gildefeesten, de Reuzenoptocht, de Federatie Tilburgse Zangverenigingen en CDA Tilburg. Voor deze betrokkenheid kreeg hij in 2006 een koninklijke onderscheiding, in 2010 de Gouden Speld van de gemeente en in 2013 de zilveren Kruik van de carnavalsstichting. Bartels overleed in 2016.

Corry Konings wordt ook wel de koningin van het Nederlandse levenslied genoemd. De volkszangeres brak in 1970 door met het nummer Huilen is voor jou te laat, dat tot 2013 de grootste Nederlandstalige Top-40-hit aller tijden zou blijven. Na haar doorbraak scoorde Konings meerdere hits waaronder Ik krijg een heel apart gevoel van binnen, Jij weet toch wel wat liefde is, Hoe je heette dat ben ik vergeten, Je moedertje en Adios amor. In 2019 vierde Konings haar 50-jarig artiestenjubileum en ontving ze de toezegging voor een tegel in de Walk of Fame.

Kenny B, artiestennaam van Kenneth Bron, is een Surinaams-Nederlandse zanger, oud-militair en vredesonderhandelaar. In de jaren tachtig diende hij in het Nationaal Leger van Suriname, waaronder als politiek commissaris. Tussen 1989 en 1991 voerde hij vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in de Binnenlandse Oorlog.

Sinds 1991 woont Kenny B in Tilburg en is hij zanger in de stijlen reggae en dancehall. Hij zong aanvankelijk in het Sranantongo en Engels en had met ‘A sama de’ een nummer 1-hit in Suriname. Na zijn overstap naar Nederlandstalige reggae behaalde hij met zijn single ‘Parijs’ een nummer 1-hit in Nederland.

Kenny B zet zich in voor andere artiesten en voor auteursrechten van Surinaamse musici. Hij is betrokken bij Stichting Muziekids om zieke kinderen een muziekbeleving te geven tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Daarnaast is hij ambassadeur van de Tilburgse Voedselbank.

Duncan Laurence studeerde van 2013 tot 2017 aan de Rockacademie van Fontys Academy of the Arts in Tilburg. Hij ontwikkelde zich daar als zanger, songwriter en producent en deed tijdens zijn studie ervaring op in onder meer Londen en Stockholm. Sinds zijn 13e jaar schrijft Duncan Laurence eigen teksten, waaronder voor zijn band The Slick and Suited, maar ook voor andere artiesten. The Slick and Suited is in januari 2013 ontstaan op de Rockacademie in Tilburg en de band trad op tijdens festival Eurosonic Noorderslag. Duncan deed in 2014 mee aan het vijfde seizoen van het RTL 4-programma The Voice of Holland. Hij bereikte de halve finale. 

Arcade

Op 18 mei 2019 won Duncan Laurence in Tel Aviv het Eurovisiesongfestival met het door hem zelf geschreven en gecomponeerde lied Arcade. Het was voor het eerst sinds 1975 dat Nederland weer won. Duncan werd de vijfde Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival. In 2020 verscheen zijn debuutalbum Small Town Boy en afgelopen september verscheen zijn tweede album ‘Skyboy’. 

Veilige haven

Onlangs vertelde Duncan in een interview dat hij een bijzondere band heeft met Tilburg, omdat Tilburg hem tijdens zijn studententijd een veilige haven heeft geboden waar hij zich kon ontplooien en zichzelf kon zijn. Nog steeds voelt Tilburg daardoor als zijn stad. Burgemeester Weterings tijdens de overhandiging: “Met deze uitspraak toverde je een kleur op onze Tilburgse wangen. We waren al trots op jou, maar jij maakte ons met deze woorden nog een beetje trotser.”

Vragen of opmerkingen

Voor vragen en opmerkingen stuurt u een mail naar kabinet@tilburg.nl.