logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Dorpsagenda Berkel-Enschot

Berkel-Enschot is een dorp centraal in Brabant dat hoort bij de gemeente Tilburg. Het is een samensmelting van twee boerendorpen Berkel en Enschot. Voordat het bij Tilburg werd gevoegd (1997), vormde het met Heukelom een gemeente.

In 2022 had Berkel-Enschot bijna 13.000 inwoners. Mensen wonen er graag, het heeft het karakter van een echt dorp met een rustige omgeving voor opgroeiende kinderen. Maar het is ook aantrekkelijk dat het dorp dichtbij een grote stad ligt. Berkel-Enschot is in trek bij koopkrachtige huishoudens (vooral tweeverdieners of vermogende 65-plussers). De huizen-en grondprijzen zijn relatief hoog en er is sprake van een hoog percentage grondgebonden koopwoningen. Er zijn minder woningen voor ouderen, eenpersoonshuishoudens, starters en eenoudergezinnen. Afgelopen vijf jaar is de woningvoorraad flink uitgebreid en dat gaat de komende jaren nog door. Met een totaal nieuw dorpscentrum Koningsoord is het voorzieningenniveau meegegroeid. Berkel-Enschot heeft een rijke historie in tradities en er zijn veel verenigingen actief. Daarnaast is er sprake van een sterke sociale samenhang. 

Wijkwethouder

De wijkwethouder voor Berkel-Enschot is Maarten van Asten.

Visie

Berkel-Enschot wil haar groene dorpse karakter en haar eigen verenigingen behouden. Ze wil een dorp zijn, waar jong en oud met liefde voor het dorp op een prettige en veilige manier kan wonen, spelen, sporten, Ieren, werken, samenleven en ontmoeten. Een dorp waarin de bewoners een sterke sociale binding en grote saamhorigheid ervaren en een houding hebben van: we helpen elkaar waar mogelijk. Als onderdeel van Tilburg streven we naar een constructieve samenwerking met de beleidsmakers.

Kernopgaven Berkel-Enschot

Hoe we bouwen in Berkel-Enschot heeft een grote invloed op ons dorp. Daarom is diversiteit in nieuwbouw van essentieel belang. We willen ervoor zorgen dat er verschillende soorten woningen beschikbaar zijn voor specifieke doelgroepen, zodat mensen gemakkelijk kunnen doorstromen binnen onze woningvoorraad.

Hoewel we begrijpen dat er vraag is naar nieuwe woningen en dat er grote bouwprojecten gaande zijn, mogen we niet uit het oog verliezen wat ons dorp uniek maakt: het dorpsgevoel en de groene omgeving. Daarom streven we ernaar om in zowel de bestaande als de nieuwe buurten gezamenlijke ruimtes te creëren met 'functioneel groen', en om speeltuinen en sportvelden op strategische, sociale en verkeersveilige locaties te plaatsen.

Een ander belangrijk punt is het verminderen van verkeersdrukte en het verbeteren van de verkeersveiligheid in Berkel-Enschot. We willen onderzoeken hoe duurzame mobiliteitsoplossingen kunnen bijdragen aan dit doel, met speciale aandacht voor kwetsbare weggebruikers, zoals ouderen en kinderen. Verdere optimalisatie van de huidige ontsluitingswegen is essentieel. Bij toekomstige woningbouw moet de ontsluiting gerealiseerd worden voordat er daadwerkelijk gebouwd wordt.

Ook de fysieke veiligheid van onze bewoners heeft onze aandacht. Vooral nu cybercrime steeds vaker voorkomt in onze samenleving. We besteden speciale aandacht aan kwetsbare ouderen en winkeliers. We werken samen met jongerenwerkers, buurtpreventie, veiligheidsinstanties en medewerkers van de gemeente Tilburg om onveilige situaties het hoofd te kunnen bieden. 

Aandachtspunten:

  • Dorpsontwikkeling (Koningsoord en Voorhof)
  • Ruimtelijke ontwikkeling en wonen (Nieuwe Warande en de Akkers)
  • Mobiliteit en verkeersveiligheid, verminderen verkeersdrukte
  • Veilig woon- en leefklimaat

Het versterken van de sociale basis in Berkel-Enschot staat hoog op de agenda, en dat doen we door te zorgen voor goede voorzieningen voor alle leeftijdsgroepen. Het verder versterken van ons dorpscentrum is een speerpunt, vooral met het groeiende aantal kinderen in gedachten. We streven naar voldoende keuzevrijheid en beschikbaarheid als het gaat om basisonderwijs, kinderopvang en ondersteuning voor onze jeugd. De ondernemers in Berkel-Enschot vervullen een cruciale rol in onze samenleving. Of het nu gaat om een gevarieerd aanbod in detailhandel en horeca, of hun bijdragen aan lokale projecten. We benadrukken het belang van goede samenwerking tussen ondernemers, het onderwijs, overheden en andere partners.

Ons dorp heeft een bruisend verenigingsleven, met veel actieve sportverenigingen en beweeg-aanbieders. Sport is niet alleen een populaire vrijetijdsbesteding, maar ook een manier om samen plezier te hebben en te bewegen. De diversiteit aan verenigingen en sporten is groot en blijft groeien in de komende jaren. We willen het verenigingsleven actief ondersteunen en stimuleren met het realiseren van adequate infrastructurele en bestuurlijke voorzieningen. Daarnaast pleiten we voor meer expliciete aandacht voor cultuur. Cultuur draagt bij aan de sociale cohesie, versterkt het gevoel van verbondenheid en trots onder de inwoners van Berkel-Enschot.

Aandachtspunten :

  • Dorpshart, multifunctionele zaal
  • Sociale basis en voorzieningen
  • Jeugd en jongerencentrum
  • Verenigingsleven, sport, bewegen en spelen
  • Kansen voor ondernemers
  • Onderwijs en kinderopvang
  • Kunst, cultuur en evenementen

Berkel-Enschot blijft als zelfstandige kern met een duidelijk dorpskarakter behouden. Extra landschapselementen en groene ’ademruimte’ tussen de stad en de dorpen versterken dit beeld. De cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten blijven behouden en de verbinding met de omliggende natuur wordt versterkt. Verdere inrichting van het groen in en om het nieuwe dorpshart is een aandachtspunt.

We willen waar mogelijk een bijdrage leveren aan het stimuleren van bewust omgaan met de natuur, onze leefomgeving en energieverbruik.

Aandachtspunten:

  • Definitie ‘dorps karakter’
  • Positionering Berkel-Enschot 
  • Verbeteren groenvoorziening
  • Verbinding met natuurgebieden
  • Klimaatadaptatie
  • Deelmobiliteit Energietransitie

Totstandkoming dorpsagenda

Om breder draagvlak te krijgen voor de punten die hierboven worden genoemd, worden in 2024 gesprekken gevoerd met belangen- en uitvoeringsorganisaties.