Het gebied Oud-Noord wordt begrensd door de Ringbaan-West, het Wilhelminakanaal en de Spoorlijn Breda-Eindhoven. In het gebied liggen de wijken Goirke, Hasselt, Bouwmeesterbuurt, Groeseind-Hoefstraat, Loven-Besterd, Theresia en Spoorzone-Noord. Er wonen 33.669 mensen.
De buurten in Oud-Noord verschillen vaak van karakter, maar hebben wel een zelfde identiteit. Er zijn zeer veel woningen in het gebied, waaronder relatief veel goedkope koopwoningen. Het aantal sociale huurwoningen ligt iets onder het Tilburgs gemiddelde, met uitzondering van de Hasselt waar het er boven ligt. Het aantal particuliere huurwoningen ligt wel hoger dan gemiddeld.
In Oud-Noord wonen opvallend veel alleenstaanden, waaronder studenten, arbeidsmigranten, statushouders en mensen die begeleid wonen. Het gemiddelde inkomen per huishouden ligt onder of tegen het Tilburgs gemiddelde. Het is een ideaal gebied voor starters, maar helaas zijn er weinig doorgroeimogelijkheden. Dit geldt ook voor de toenemende groep ouderen. De lage veerkracht in de Hasselt en Loven-Besterd blijven punten van zorg. Niet voor niets heeft het college in 2018 de Hasselt en de buurt Loven-Zuid aangewezen als aandachtswijken.
De detailhandel vind je voornamelijk in de Besterd, het Bart van Peltplein en de Jan Heijnsstraat. Er zijn 2 musea (Textielmuseum en De Pont), groenrecreatie (Wilhelminapark, Textielplein, Kanaaloever) en twee kinderboerderijen (Kerkibo en Maria Goretti).
De wijkwethouder voor Oud Noord is Marcelle Hendrickx.
Oud-Noord is een stadsdeel waar mensen naar elkaar omkijken. Het winkel- en voorzieningenniveau is op orde en aantrekkelijk. De openbare ruimte nodigt uit tot ontmoeting en beleving. Wel zijn er uitdagingen op het gebied van wonen, groen, mobiliteit, klimaat en energie. Door deze uitdagingen kan de leefbaarheid onder druk komen te staan.
In de wijk moeten alle uitdagingen aan elkaar gekoppeld worden. Bijvoorbeeld door te kijken naar het zo goed mogelijk benutten van een plek voor het bouwen van woonruimtes en hoe de wijk omgaat met een bevolking die steeds ouder wordt (vergrijzing). Er zijn verschillende soorten woningen nodig, zodat bewoners in elke fase van hun leven kunnen blijven wonen in de eigen buurt/wijk. In kwetsbare buurten waar bestaanszekerheid, opvoeding en gezondheid spelen, zijn professionals dichtbij en toegankelijk. De wijk is veilig en toekomstbestendig voor ondernemers. We onderkennen en stimuleren de eigen kracht van de wijknetwerken.
Beschrijving:
We hebben extra aandacht voor mensen die kwetsbaar (kunnen) zijn: kinderen hebben een goede start en bewoners ervaren bestaanszekerheid. Ze zijn niet eenzaam, hebben een sociaal netwerk en weten waar ze voor hulp terecht kunnen. Ouderen kunnen gezond en gelukkig ouder worden in hun wijk.
Acties:
Kinderen tot 12 jaar
Ouderen
Ondersteuning in de buurt
Bestaanszekerheid en eenzaamheid
Sociale cohesie, bewegen, ontmoeten en overige acties
Beschrijving:
In Oud-Noord wonen veel verschillende mensen. Dit in combinatie met de beperkte ruimte, maakt samenleven, werken en recreëren soms een uitdaging. Die uitdaging wordt versterkt door de woningbouwopgave. Binnen al die drukte is het belangrijk dat er groen in de straten is, dat de aanwezige parken voor iedereen goed bereikbaar zijn en dat er ruimte is om te spelen en bewegen.
Acties:
Vergroening
Beschrijving:
Oud-Noord is een zeer gemengd gebied, waar wonen en werken samengaan. We vinden het belangrijk dat het gebied krachtig blijft op economisch vlak. We streven naar een goed ondernemersklimaat met voldoende voorzieningen. Veilig ondernemen, alertheid op criminaliteit, voorkomen van leegstand en uitstraling van gebouwen en openbare ruimte. Deze ontwerpen maken hiervan onderdeel uit. We willen voorkomen dat criminaliteit op termijn een bedreiging vormt voor de economie en leefbaarheid van de wijken.
Acties:
Integrale aanpak Besterdring (in uitvoering: gemeente/lintenmanagement)
Voortzetting aanpak criminaliteit in samenwerking met de Korvel. Samen met specialisten in veiligheid, politie en ondernemers zetten we in op de domeinen ‘veilig en leefbaar’, ‘verbeteren straatbeeld’ en ‘werken en verblijven’.
Herinrichting Besterdring (in voorbereiding: gemeente/lintenmanagement)
We gaan verder dan alleen een technische herinrichting en daarmee dragen we bij aan de versterking van de leefbaarheid van de wijk en het economisch klimaat van het wijkwinkelcentrum
Visie ontwikkeling Linten Korvel en Besterd (in voorbereiding: gemeente, lintenmanagement)
Op de Besterdring komen veel thema’s samen. Thema’s zoals wonen en werken, leefbaarheid, economische vitaliteit, veiligheid(ondermijning), herinrichting en herontwikkeling(en) moeten steeds opnieuw 'gewogen' worden. Eén samenhangend referentiekader is daarbij ondersteunend.
Vitaliteit op de andere kernwegen (idee: gemeente en partners)
Platform 5041 continueren (in uitvoering)
Gemeente, politie, diverse maatschappelijke organisaties en bewoners bespreken specifieke ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en overlast in het postcodegebied 5041.
De 4 oorspronkelijke wijkagenda’s zijn samengevoegd tot 1 wijkagenda Oud-Noord. De opgaves zijn benoemd door bewoners en professionals. De opgaven vanuit bewoners zijn gekomen uit individuele gesprekken (2020-2021), oproepen in de wijkkrant (2020) en op bewonersplatforms, groepssessies, wijkschouwen en door afstemming met de wijkraden (2020-2021). Professionals hebben prioriteiten kunnen aangeven via het Hasselts Uurtje en de Stuurgroepen Oud-Noord en Armoede. De Stuurgroep Oud-Noord is het coördinerende netwerk waarin professionals met elkaar de opgaven vertalen naar meer concrete acties. Hierin zitten de gemeente, de woningbouwcorporaties, ContourdeTwern, de toegang, de politie en de basisscholen. Ook is er regelmatig overleg met de ondernemersvereniging Besterd over het ondernemers- en leefbaarheidsklimaat. Verder hebben studenten Pedagogiek opgehaald wat kinderen/jongeren belangrijk vinden (2021). Ook intern worden op thema’s gesprekken gevoerd. Dit geven we verder vorm via gesprekken met de 'verbinders' (vanaf 2021).
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.