logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Toezicht en Handhaving

Evenementen moeten goed verlopen, voor iedereen. Daarom moet iedereen rekening met elkaar houden, de regels naleven en afspraken nakomen. Medewerkers van Toezicht en Handhaving zorgen daarvoor.

Wat doet toezicht en handhaving?

Controle na opbouw bij evenementen met veel risico

Bij evenementen met veel risico doen we een controle na de opbouw. Samen met de organisator kijken we of alles volgens de vergunning is gedaan. Is er extra risico op brandveiligheid, openbare orde, bouwveiligheid of natuur? Dan komen de brandweer, politie, een bouwexpert of een ecoloog mee controleren. We laten het u weten als zo’n controle nodig is. Dit hangt af van de grootte van het evenement, de geplaatste bouwwerken, ervaringen uit eerdere jaren of de combinatie van meerdere evenementen op hetzelfde moment.

Controle tijdens het evenement

Bij B- en C-evenementen controleert Team Toezicht en Handhaving of alles volgens de vergunning gebeurt. Het team bespreekt de resultaten meestal meteen met u. Klachten of meldingen over het evenement proberen we direct op te lossen. Bij A-evenementen doet het team af en toe een controle.

Voor en na het evenement

Controle voor en na het evenement

Als organisator moet u een afspraak maken voor een controle vooraf en achteraf. De gemeente beslist of dit nodig is. Voor de start van een evenement is er meestal een controle. Tijdens deze controle bekijken we samen de locatie, noteren we eventuele schade en spreken we af hoe u het terrein moet achterlaten. Als er schade door het evenement ontstaat, moet de organisatie dit herstellen.

Opbouwen en afbreken

U mag het evenement opbouwen en afbreken tussen 07:00 uur en 22:00 uur. Op zondag mag dit vanaf 13:00 uur vanwege de Zondagswet. Dit is om geluidsoverlast te beperken.

Bescherming van bomen

Bomen zijn belangrijk voor het klimaat en de natuur. Als organisator moet u zorgen dat bomen op het evenemententerrein niet beschadigen, zowel boven als onder de grond. Dit geldt ook tijdens de op- en afbouw. Soms is een bomenwacht nodig. De vergunning geeft hierover informatie. Als er schade ontstaat, is de organisator verantwoordelijk.

Veiligheid

De organisator moet zorgen voor de veiligheid van bezoekers op en rond het evenemententerrein.

Kosten voor verkeersmaatregelen en schadeherstel

De gemeente helpt organisaties met een geschikte locatie en advies. Soms zijn er extra werkzaamheden nodig, zoals verkeersmaatregelen of het herstel van gras in parken. Normale slijtage wordt niet doorberekend, maar schade door het evenement wel. Dit wordt vastgesteld bij de controle voor en na het evenement.

Tijdens het evenement

Inzet veiligheidsteam

Bij alle C-evenementen zetten we een v-team (veiligheidsteam) in. Zij houden de situatie op en rond het terrein in de gaten en reageren op (acute) veiligheidszaken. De vergunninghouder sluit aan bij overleg van het v-team, eventueel samen met het hoofd van de beveiligingsorganisatie. Een v-team bestaat uit medewerkers van: politie, gemeente Tilburg, beveiliging en als het nodig is de brandweer en GHOR. Bij evenementen zonder v-team wordt bij calamiteiten 112 gebeld.

Medische zorg bij evenementen

De organisator is verantwoordelijk voor goede medische zorg tijdens het evenement. We volgen deze richtlijnen:

Politie-inzet

Bij grote evenementen zet de politie extra personeel in rondom het terrein. Op het evenemententerrein zelf is de beveiliging verantwoordelijk. Alleen in ernstige situaties helpt de politie. Het overdragen van verdachten gebeurt aan de reand van het terrein.

Inzet particulier beveiliging

Er is meestal 1 beveiliger per 250 bezoekers nodig. Dit aantal kan hoger zijn, afhankelijk van de locatie en veiligheidsscenario’s. Beveiligers zorgen voor de veiligheid op het evenemententerrein, maar zij begeleiden ook bezoekers bij binnenkomst en vertrek (inclusief het parkeerbeleid). De organisator is eindverantwoordelijk.

Bedrijfshulpverleners (BHV)

Bij het evenement moeten voldoende BHV'ers zijn met de juiste opleiding. Het aantal BHV’ers hangt af van de grootte en opzet van het evenement. Zij zorgen voor EHBO en andere noodhulp, maar doen geen beveiligingstaken. Het aantal BHV’ers wordt vastgelegd in de vergunning.

Brandwachten en duikers

Bij evenementen op het water kunnen duikers verplicht zijn. Bij open vuur zijn vaak brandwachten nodig. Dit wordt per evenement bepaald.

Extreem weer

Bij extreme hitte, droogte of onweer kunnen extra maatregelen nodig zijn. Soms kunnen delen van het evenement niet doorgaan.

Duurzame energie

Nieuwe energieoplossingen, zoals bijvoorbeeld Energie Opslag Systemen (EOS) of waterstof, moeten bij de vergunningaanvraag worden vermeld.
 

Websites

Evenementenbeleid: Prettig geregeld

Tilburg kent een mooi en gevarieerd evenementenaanbod. Voor een goed georganiseerd en veilig verloop heeft de gemeente regels opgesteld. Zo wordt alles ‘Prettig Geregeld’! Lees meer over het organiseren van een evenement of het evenementenbeleid 2023-2026.