logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Veelgestelde vragen deelfietsen- en scooters

Op deze pagina de veelgestelde vragen en antwoord over de deelfietsen en deelscooters.

Veelgestelde vragen deelfietsen en deelscooters

Mag ik een scooter of fiets huren?

Informatie over het huren van een scooter vind je op com en op felyx.com. Op dit moment zijn OV-fietsen de enige deelfietsen die je kunt huren in Tilburg. Meer informatie over OV-fietsen vind je op ov-fiets.nl.

Hoe kan ik een scooter of fiets huren?

Informatie over het huren van een scooter vind je op com en op felyx.com. Op dit moment zijn OV-fietsen de enige deelfietsen die je kunt huren in Tilburg. Meer informatie over OV-fietsen vind je op ov-fiets.nl.

Waar mag ik een scooter of fiets parkeren?

Voor deelscooters en -fietsen gelden dezelfde verkeersregels als voor alle andere scooters en fietsen. Dit betekent dat je mag parkeren binnen de vakken voor scooters en fietsen en bij de fietsnietjes.

Mag ik overal rijden met een deelfiets of -scooter?

Voor deelfietsen en -scooters gelden dezelfde verkeersregels als voor alle andere fietsen en scooters. 

Mag iemand zomaar een fiets of scooter voor mijn deur zetten?

De fietsen en scooters mogen overal worden weggezet binnen de regels van de wegen verkeerswet, net als gewone fietsen en scooters. Ze mogen daarbij geen overlast veroorzaken.

Wat is felyx?

Felyx is een aanbieder van deelscooters. Voor informatie over Felyx verwijzen wij naar felyx.com.

Wat is het aandeel van de gemeente in deelfietsen en -scooters?

De gemeente Tilburg heeft regels gemaakt voor het aanbieden van deelscooters en -fietsen. Hier moeten de aanbieders zich aan houden. De gemeente biedt de fietsen en scooters niet zelf aan. We bieden alleen onze openbare ruimte aan.

Verhuurt de gemeente ook scooters en fietsen?

Nee.

Overlast melden

U kunt overlast het beste melden via Fixi.nl. Zij pakken de melding dan op.

Wat doet de gemeente om overlast tegen te gaan?

De gemeente maakt extra scooterparkeervakken rond het centrum om parkeeroverlast tegen te gaan. Ook houden we handhavingsacties op foutief geparkeerde scooters en fietsen en onveilig rijgedrag. Ook heeft de Gemeente Tilburg afgesproken met Felyx dat gebruikers die overlast bezorgen worden uitgesloten van het gebruik van de scooters. Als de gemeente merkt dat er veel overlast wordt ervaren van de deelscooters en fietsen, worden er nieuwe afspraken gemaakt met Felyx.

Waarom staat de gemeente deze scooters en fietsen toe?

De gemeente Tilburg staat open voor nieuwe initiatieven. Initiatieven zoals elektrisch deelvervoer sluiten aan bij de ambities van Tilburg voor een autoluwe binnenstad. Dat is nodig om de binnenstad groener en leefbaarder te maken.

Waarom heeft de Gemeente gekozen voor de deelscooters en -fietsen van Felyx?

De gemeente heeft alle aanbieders die aan bepaalde eisen voldoen de mogelijkheid gegeven om een vergunning aan te vragen. Met zo’n vergunning mag de aanbieder deelscooters en/of deelfietsen in de stad aanbieden. Omdat meerdere aanbieders een vergunning wilden hebben we geloot. Uit deze loting kwam dat Felyx deelscooters.