logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Herontwikkeling Residentie Piushaven Hopliedenkade

De gemeente Tilburg en Woonzorg Nederland willen het gebied rond appartementencomplex De Residentie herontwikkelen. Uiteraard met oog voor zowel de bestaande bewoners als voor mensen die een woning zoeken. Ook zijn er plannen om de openbare ruimte te verbeteren, te vergroenen en te zorgen voor een betere verbinding met de Piushaven.

De huidige bebouwing aan de Hopliedenkade
(Foto: Beeldveld / Wilfried Scholtes)

Actueel

De gemeente, Woonzorg Nederland en Heijmans onderzoeken momenteel de haalbaarheid van fase 2 van de herontwikkeling Residentie. Voor het onderzoek blijkt meer tijd nodig dan verwacht. Na de zomervakantie wordt er een informatieavond georganiseerd over het concept regiedocument dat aangeeft waar de nieuwe gebouwen komen, welke sfeer ze uitstralen en hoe de openbare ruimte rond het gebouw wordt ingericht (groen, parkeren, verkeer). In de maanden daarna volgt er een collegebesluit over fase 2. Aansluitend start de planologische procedure die nodig is voor de plannen. Daarover beslist de gemeenteraad waarschijnlijk halverwege 2025.

Dat fase 1 doorgaat is al zeker. De sloop van 24 appartementen aan de zijde van restaurant Rak start op zijn vroegst na de zomervakantie van 2025. Hier komt een nieuw gebouw met circa 75 appartementen.

Het planteam Residentie met daarin enkele huurders, omwonenden en ondernemers uit de omgeving heeft in de afgelopen maanden meegekeken bij de uitwerking van het regiedocument. Dat document omvat fase 1 en fase 2. Als beide fasen doorgaan maken de huidige 120 appartementen (sociale huur) plaats voor ongeveer 300 nieuwe appartementen in vijf nieuwe gebouwen. Minimaal 120 van de nieuwe appartementen vallen in de categorie sociale huur, de rest worden middenhuur, vrije sector huur en/of koop appartementen.

Haalbaarheidsonderzoek fase 2

Fase 2 bestaat uit de mogelijke sloop van het resterende gebouw, om plaats te maken voor vier bouwblokken en een parkeergarage. Met de ontwikkeling kan de openbare ruimte verbeteren en vergroenen, komen er extra woningen en nieuwe functies in de plint en ontstaat er ook een betere verbinding tussen de omgeving en de haven. 

Slopen en bouwen in 2 fases

Bij een volledige gebiedsontwikkeling worden zowel fase 1 als fase 2 uitgevoerd. In dat geval maken de huidige 120 appartementen (sociale huur) plaats voor maximaal 300 nieuwe appartementen. De nieuwe appartementen uit fase 1 vallen grotendeels in de categorie middenhuur. In fase 2 komen minimaal 120 sociale huur appartementen. Woonzorg Nederland is met de huurderscommissie in overleg over het sociaal plan met daarin alle rechten van de huidige huurders.

Fase 1 start op zijn vroegst na de zomer van 2025 en fase 2 op een later moment. In de nieuwe situatie komen er 5 nieuwe gebouwen (fase 1 en fase 2).

Vervolgstappen

In overleg met het planteam met daarin bewoners en ondernemers uit de directe omgeving is de ontwikkeling uitgewerkt in een regiedocument Dit regiedocument geeft de landschappelijke, stedenbouwkundige en architectonische kaders weer waaraan de toekomstige ontwikkeling getoetst wordt. Het zegt iets over de samenhang met de haven en andere ontwikkelingen in de buurt, zoals Piushaven, de buurt en Koningswei (herontwikkeling Koningsplein).

Als fase 2 haalbaar blijkt start de gemeente met het maken van het Omgevingsplan (voorheen Bestemmingsplan). Dit plan bestaat in ieder geval uit de uitwerking van fase 1 en beschrijft op hoofdlijnen waar de gebouwen in fase 2 komen en welke functies er wel en niet mogen komen. Hoe de bouwblokken uit fase 2 er precies uit gaan zien, wordt later uitgewerkt. Begin 2025 ligt het Omgevingsplan ter inzage en kunnen inwoners daarop reageren. Waarschijnlijk neemt de gemeenteraad medio 2025 een definitief besluit over het omgevingsplan.

Als de gemeenteraad instemt met de plannen, kan fase 1 in 2025 starten. Om fase 1 te kunnen bouwen wordt op zijn vroegst na de zomer van 2025 de kop van het Residentie gebouw (aan de zijde van restaurant RAK) met daarin 24 appartementen gesloopt. Het overige deel van het gebouw blijft de komende jaren nog staan. Eerst worden de plannen voor fase 2 uitgewerkt en bekeken of de realisatie ook financieel haalbaar is. 

Planteam

Vanaf januari 2024 komt het planteam enkele avonden bij elkaar. In het planteam zitten bewoners, omwonenden en twee ondernemers uit de omgeving van het project die meedenken over de ontwikkeling. Het planteam geeft een advies (gekwalificeerd adviesrecht) aan het kwaliteitsteam Piushaven. Het kwaliteitsteam Piushaven adviseert vervolgens aan het college van burgemeester en wethouders. Mede op basis van beide adviezen beslist het college over de ontwikkeling.

Meer informatie en veelgestelde vragen

Heeft u al vragen, neem dan contact op met projectleider Renske Proost van de gemeente Tilburg via renske.proost@tilburg.nl. Of kijk op de pagina 'veelgestelde vragen residentie Hopliedenkade'op deze site.