Stadsforum

Binnen enkele jaren ontstaat in de ruimte tussen de Schouwburg, concertzaal met kunstcluster, Factorium, Heikese kerk, het Kantongerecht, het paleis-raadhuis en stadhuis een levendig plein: het Stadsforum.

Fase 1 Stadsforum afgerond: Willemsplein heropend

Zaterdag 8 juli 2023 is het Willemsplein samen met de stad feestelijk heropend en daarmee is de eerste fase van het Stadsforum afgerond. Op het Willemsplein kun je in de luwte van de binnenstad even op adem komen, elkaar kunt ontmoeten en vanaf 2024 kun je hier genieten van muzikaal talent, grote en kleine evenementen en natuurlijk de markt. Op het plein staan een aantal mooie bomen ondanks dat de markt en evenementen zoals de kermis ook de nodige ruimte nodig hebben. 

Minder doorgaand verkeer

Op het Stadsforum komt ruimte voor de markt, de kermis en andere grote en kleine evenementen. Het verkeer krijgt ook een plek, maar het doorgaande verkeer op de Paleisring moet wel flink verminderen. Het Stadsforum wordt in de toekomst een stuk groener en klimaatbestendiger. Vanaf de zomer 2024 is het plein klaar en zijn evenementen als de kermis en Tilburg Zingt op dit plein. Ook de markt verhuist dan naar het Willemsplein.

Actueel

Na carnaval 2024 is de Parkring ter hoogte van de Paleisring en het Stadhuisplein maximaal 2 maanden afgesloten voor het doorgaande autoverkeer. Deze afsluiting vindt het college wenselijker dan een reeks opeenvolgende afsluitingen tijdens de aanleg van de 2e fase Stadsforum. Ook verkort deze aanpak de uitvoeringstijd zodat de werkzaamheden voor de kermis 2024 zijn afgerond. De parkeergarages blijven bereikbaar. In de komende periode worden de omleidingsroutes verder uitgewerkt. Zodra hier meer over bekend is, krijgen omwonenden hierover bericht. Het nieuwsbericht over de afsluiting lees je via de link hieronder.

Fasering

Fase 1 (Blauw op de kaart)

De aanleg van Fase 1 Stadsforum (omgeving Willemsplein) is klaar. Op het Willemsplein kun je daarna terecht voor allerlei grote en kleine evenementen zoals de kermis en Tilburg Zingt. Vanaf begin 2024 verhuist ook de markt naar het Willemsplein.

Fase 2 (Geel op de kaart)

Het definitief ontwerp voor het Stadsforum is in april 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. De aanleg van de 2e fase van het Stadsforum (de cityring vanaf de Katterug tot de kop van de Schouwburgpromenade) start na de zomer van 2023 en duurt tot de zomer van 2024.

  • Er komt meer groen en er komen plaatsen waar fietsen en scooters gestald kunnen worden
  • Oversteken blijft straks mogelijk ter hoogte van het Koningsplein en de Bisschop Zwijsenstraat
  • De bushalte bij het Stadhuis wordt verplaatst naar de Paleisring (na Domino’s en voor de afrit parkeergarage Emmapassage)
  • De Cityring wordt omgebouwd naar Parkring en bestaat in de nieuwe situatie uit een rijstrook waar 30 km/u geldt
  • Linksaf slaan naar de Bisschop Zwijsenstraat is vanaf eind maart/begin april 2023 niet meer mogelijk (behalve voor de hulpdiensten, taxi's en bussen)
  • Naast de rijbaan voor het autoverkeer komt een vrijliggend fietspad in twee richtingen
  • De parkeerplaatsen aan de rijbaan (ter hoogte van het Willemsplein) verdwijnen\
  • Ook het voorterrein van het Factorium wordt bij het Stadsforum betrokken.

Fase 3 (Groen op de kaart)

Op dit moment loopt een haalbaarheidsonderzoek naar de herontwikkeling van de Schouwburgpromenade en het Louis Bouwmeesterplein. Wanneer deze laatste fase wordt aangepast is nog niet bekend.

Impressies Stadsforum

Van Cityring naar Parkring

De gemeente wil de hoeveelheid doorgaand verkeer langs het Stadsforum flink verminderen. Zo blijft de binnenstad bereikbaar voor de mensen die er echt moeten zijn (om te wonen, werken of winkelen). Maar ook het Stadsforum wordt een aangenamer plein als er minder verkeer langsrijdt. Om dit te bereiken geldt er een maximale snelheid voor het verkeer van 30 km/u en is er voor het verkeer nog maar een rijstrook beschikbaar (m.u.v. de Spoorlaan). De Cityring wordt de komende jaren opnieuw ingericht tot Parkring. De gemeente werkt samen met bewoners en ondernemers aan nieuwe ontwerpen. Voor meer informatie kijkt u op de pagina 'cityring: nieuwe fase' op deze site.

Paleis Koning Willem II

Aan het (toekomstige) Stadsforum staat het Paleis van Koning Willem II. Het wordt nauwelijks gebruikt en dat is zonde. Dit pand kan bijdragen aan de levendigheid op en aan het Stadsforum. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een publieksvriendelijke invulling. 

Meer informatie

Projectleider Jop Verweel is bereikbaar voor meer informatie over het Stadsforum. Hij is tijdens werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 06 - 25 72 99 38 of per e-mail via jop.verweel@tilburg.nl

Wilt u op de hoogte blijven over de aanleg van het Stadsforum, Koningswei (Koningsplein) en de Cityring? Schrijf uzelf dan in voor de digitale nieuwsbrief via de knop hiernaast.

Denkt u als ondernemer door deze werkzaamheden in aanmerking te komen voor nadeelcompensatie? Kijk dan op de pagina klacht, schade of bezwaar op deze website