logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Stadsforum

In 2024 ontstaat in de ruimte tussen de Schouwburg, concertzaal met kunstcluster, Factorium, Heikese kerk, het Kantongerecht, het Paleis en Stadhuis een levendig plein: het Stadsforum. Hier is ruimte voor de markt, de kermis en andere grote en kleine evenementen.

Fase 1 Stadsforum afgerond: Willemsplein heropend

Zaterdag 8 juli 2023 is het Willemsplein samen met de stad feestelijk heropend en daarmee is de eerste fase van het Stadsforum afgerond. Op het Willemsplein kun je in de luwte van de binnenstad even op adem komen, elkaar kunt ontmoeten en vanaf 2024 kun je hier genieten van muzikaal talent, grote en kleine evenementen en natuurlijk de markt. Op het plein staan een aantal mooie bomen  en daarnaast is er de ruimte voor evenementen en de markt.

Minder doorgaand verkeer

Op het Stadsforum komt ruimte voor de markt, de kermis en andere grote en kleine evenementen. Het verkeer krijgt ook een plek, maar het doorgaand verkeer op de Parkring moet wel flink verminderen. Het Stadsforum wordt in de toekomst een stuk groener en klimaatbestendiger. Vanaf de zomer 2024 is het plein klaar en verhuist de markt naar het Stadsforum. Ook vinden er evenementen plaats zoals de Tilburgse kermis en Tilburg Zingt.

Actueel

De volgende stap is de aanpassing van de Parkring vanaf de Katterug tot de kop van de Schouwburgpromenade (fase 2: geel op de kaart). Deze werkzaamheden starten maandag 8 januari 2024. Naast een nieuwe inrichting van de weg, wordt er ook gewerkt aan het riool en de kabels en leidingen. Ook worden de groeiplaatsen van de bomen verbeterd en wordt er ondergronds ruimte gemaakt voor het opvangen van water. Tijdens de eerste fase wordt er ook archeologisch onderzoek uitgevoerd op de Oude Markt. Afhankelijk van het weer duren de werkzaamheden tot en met vrijdag 12 juli 2024.  

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken voor zowel de bewoners, bedrijven als de bezoekers van de binnenstad, werkt aannemer Van Kessel in fasen. Er is onder andere oog voor bereikbaarheid (hulpdiensten, busdiensten, parkeergarages en bevoorrading) en met ruimte en looproutes voor centrumbezoekers. Het autoverkeer kan tijdens de werkzaamheden het hele project gebruik blijven maken van één rijbaan.  

Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden, dan kan dat via de (gratis) BouwApp. Deze kunt u via de App Store en de Play Store downloaden op uw telefoon of tablet. Zoek in de app naar ‘Herinrichting Stadsforum Tilburg - Fase 2’. Open het project en klik op ‘volgen’.  Selecteer betreffende doelgroep.

Aangepaste opstelling markt Koningsplein

Vanwege de werkzaamheden aan het Stadsforum (fase 2) is de opstelling van de markt op zaterdag op het Koningsplein tot en met 12 juli 2024 wat anders dan u gewend bent. Via borden rondom de markt wijzen wij u de weg naar uw favoriete marktkramen. U kunt ook via de link hieronder de plattegrond bekijken. 

Bekijk de kaart met de aangepaste marktopstelling

Verder geldt er in deze periode op marktdagen een parkeerverbod voor het gebied tussen de Piusstraat en het Koningsplein. Ook dit staat met borden aangegeven. 

Fasering

Fase 1 (Blauw op de kaart)

De aanleg van Fase 1 Stadsforum (omgeving Willemsplein) is klaar. Op het Willemsplein kun je daarna terecht voor allerlei grote en kleine evenementen zoals de kermis en Tilburg Zingt. Vanaf begin 2024 verhuist ook de markt naar het Willemsplein.

Fase 2 (Geel op de kaart)

Het definitief ontwerp voor het Stadsforum is in april 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. De aanleg van de 2e fase van het Stadsforum (de cityring vanaf de Katterug tot de kop van de Schouwburgpromenade) start na de zomer van 2023 en duurt tot de zomer van 2024.

  • Er komt meer groen en er komen plaatsen waar fietsen en scooters gestald kunnen worden
  • Oversteken blijft straks mogelijk ter hoogte van het Koningsplein en de Bisschop Zwijsenstraat
  • De bushalte bij het Stadhuis wordt verplaatst naar de Paleisring (na Domino’s en voor de afrit parkeergarage Emmapassage)
  • De Cityring wordt omgebouwd naar Parkring en bestaat in de nieuwe situatie uit een rijstrook waar 30 km/u geldt
  • Linksaf slaan naar de Bisschop Zwijsenstraat is vanaf eind maart/begin april 2023 niet meer mogelijk (behalve voor de hulpdiensten, taxi's en bussen)
  • Naast de rijbaan voor het autoverkeer komt een vrijliggend fietspad in twee richtingen
  • De parkeerplaatsen aan de rijbaan (ter hoogte van het Willemsplein) verdwijnen
  • Ook het voorterrein van het Factorium wordt bij het Stadsforum betrokken.

Fase 3 (Groen op de kaart)

Op dit moment loopt een haalbaarheidsonderzoek naar de herontwikkeling van de Schouwburgpromenade en het Louis Bouwmeesterplein. Wanneer deze laatste fase wordt uitgevoerd is nog niet bekend.

Impressies Stadsforum

Van Cityring naar Parkring

De gemeente wil de hoeveelheid doorgaand verkeer langs het Stadsforum flink verminderen. Zo blijft de binnenstad bereikbaar voor de mensen die er echt moeten zijn (om te wonen, werken of winkelen). Maar ook het Stadsforum wordt een aangenamer plein als er minder verkeer langsrijdt. Om dit te bereiken geldt er een maximale snelheid voor het verkeer van 30 km/u en is er voor het verkeer nog maar een rijstrook beschikbaar (m.u.v. de Spoorlaan). De Cityring wordt de komende jaren opnieuw ingericht tot Parkring. De gemeente werkt samen met bewoners en ondernemers aan nieuwe ontwerpen. Voor meer informatie kijkt u op de pagina 'cityring: nieuwe fase' op deze site.

Paleis Koning Willem II

Aan het (toekomstige) Stadsforum staat het Paleis van Koning Willem II. Het wordt nauwelijks gebruikt en dat is zonde. Dit pand kan bijdragen aan de levendigheid op en aan het Stadsforum. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een publieksvriendelijke invulling. 

Aanmelden digitale nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Meer informatie

Projectleider Daan Clercx is bereikbaar voor meer informatie over het Stadsforum. Hij is tijdens werkdagen bereikbaar via telefoonnummer
06 - 31 02 08 02 of per e-mail via daan.clercx@tilburg.nl

Wilt u op de hoogte blijven over de aanleg van het Stadsforum, Koningswei (Koningsplein) en de Cityring? Schrijf uzelf dan in voor de digitale nieuwsbrief via de knop hiernaast.

Denkt u als ondernemer door deze werkzaamheden in aanmerking te komen voor nadeelcompensatie? Kijk dan op de pagina klacht, schade of bezwaar op deze website.