Het Wilhelminakanaal in Tilburg tussen Kraaiven en Loven is niet geschikt voor grote binnenvaartschepen, waardoor bedrijven langs het water niet optimaal bereikbaar zijn. Door de opwaardering van het kanaal met project herbouw Sluis II wordt het kanaal tot aan Kraaiven bereikbaar voor grotere schepen. Met de 'Optimalisatie Wilhelminakanaal' wil de gemeente ook haven Loven bereikbaar maken voor grotere schepen.
Op 11 december is er een inloopavond over de plannen voor het Wilhelminakanaal. Meer daarover leest u in de bewonersbrief.
Gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant zijn initiatiefnemers om het kanaal tussen Kraaiven en Loven geschikt te maken voor grotere schepen. Afgelopen jaren is in afstemming met ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat als vaarwegbeheerder gezocht naar een oplossingsrichting die financieel haalbaar is en waarmee Tilburg ook in de toekomst bereikbaar blijft via het water. Hieruit is het project ‘Optimalisatie Wilhelminakanaal Kraaiven – Loven’ ontstaan. Met relatief beperkte maatregelen wordt het Wilhelminakanaal geschikt gemaakt voor de grotere schepen.
Op 20 november was er een informatiebijeenkomst. De presentatie die daar gegeven werd, kunt u hieronder bekijken of downloaden.
Met deze aanpassingen wordt het Wilhelminakanaal geschikt voor schepen van klasse IV die maximaal 90 meter lang, 9,50 meter breed en met een diepgang van 2,10 meter zijn. De vaarweg wordt op een gedeelte enkelstrooks, wat betekent dat schepen om-en-om kunnen varen. Deze oplossing is vanwege de diepgangbeperking met name geschikt voor containervervoer en lichte bulkgoederen, maar minder voor zware bulkgoederen. Hierdoor verbetert de capaciteit van de vaarweg tussen Kraaiven en haven Loven. Met deze maatregelen kunnen er elke dag ten minste minimaal 10 klasse IV schepen over dit traject varen. De plannen omvatten de vervanging van drie beweegbare bruggen (Waalstraat, Lijnsheike en Heikantsebaan) door bredere bruggen, het aanleggen van nieuwe wacht- en passeerplaatsen voor grotere schepen, en het vervangen van de damwand tussen brug Lijnsheike en Heikantsebaan. Ook moet er borden worden geplaatst met instructies voor schippers over het veilig gebruik van de enkelstrooks vaarweg. Onderstaand een weergave van de maatregelen op het vaarwegtraject Kraaiven en Loven.
Naast het project Optimalisatie zijn er andere projecten in het Wilhelminakanaal en haven Loven die relevant zijn voor de ontwikkeling van een duurzaam en toekomstbestendige bereikbaarheid van Tilburg via het water. In onderstaande plaatje de andere projecten die hieraan bijdragen.
Voor meer informatie over het project Wilhelminakanaal Sluis II kijkt u op de website van Rijkswaterstaat.
Voor meer informatie over de Trimodale Ontwikkeling op Loven kunt u vanaf 21 november de website van BTT bezoeken. Tot die tijd kunt u voor meer informatie hierover het collegebesluit en nota van uitgangspunten inzien. Zie de links onderaan deze pagina.
Wilt u meer weten over dit project? Kijk dan ook op de pagina Veelgestelde vragen optimalisatie Wilhelminakanaal.
De aanpassingen die nodig zijn aan het Wilhelminakanaal passen niet binnen het huidige omgevingsplan. Hierdoor is er een planwijziging noodzakelijk. Ook voor de Trimodale ontwikkeling van initiatiefnemer BTT is een wijziging van het omgevingsplan nodig. Bij wijzigingen in de leefomgeving of in geval van plannen is een omgevingsdialoog nodig.
Meer informatie over de omgevingsdialoog staat op de pagina ‘omgevingsdialoog'.
Als vertrekpunt voor de omgevingsdialoog stelde het college van B&W op 8 oktober 2024 de randvoorwaarden en uitgangspunten vast voor Optimalisatie Wilhelminakanaal en de Trimodale ontwikkeling op Loven. De omgevingsdialoog voor beide initiatieven wordt in samenhang gestart. Dat betekent dat beide initiatieven in een gezamenlijke startbijeenkomsten worden toegelicht. Hierna zullen er voor beide projecten afzonderlijk een planteam worden samengesteld waarin de verdiepende gesprekken gevoerd kunnen worden.
De planteams hebben een directe adviesrol aan het college van burgemeester en wethouders over de projecten. Voor meer toelichting op een planteam verwijzen we naar de downloads onderaan deze pagina.
Als u wilt deelnemen aan één of beide planteams kunt u uw interesse hiervoor kenbaar per mail aan wilhelminakanaal@tilburg.nl.
Heeft u vragen? Neem contact op via e-mail: wilhelminakanaal@tilburg.nl.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.