Binnenstad Tilburg

Er gebeurt veel om de binnenstad klaar te maken voor de toekomst. O.a. door de bouw van woontorens en de aanleg van meer groen. Daarnaast wordt het steeds drukker. Er wonen meer mensen en er komen veel bezoekers. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de binnenstad goed bereikbaar blijft.

  • Fiets: de beste manier is nog altijd om met de fiets te komen. Dat is gezond, makkelijk en goedkoop. Je kunt je fiets gratis stallen in een van de fietsenstallingen in hartje centrum. 
    Lees meer op de pagina Fietsen in Tilburg
  • Openbaar vervoer: kom je vanuit de Reeshof of vanuit Tilburg West? Dan is de trein een goed idee. Parkeer in het weekend de auto of fiets bij treinstation Reeshof of Universiteit en neem de trein naar station Tilburg. Via het dwaalgebied loop je in ongeveer 10 minuten naar het centrum. Ook met de bus kom je makkelijk naar het centrum. Aan de ene kant de Spoorzone, aan de andere kant de binnenstad. Vanaf het station loop je dan door het gezellige dwaalgebied met leuke en bijzondere winkeltjes en horecatentjes naar de binnenstad. Ook de bus is een makkelijke manier om naar het centrum te komen. 
  • Auto: wil je toch graag met de auto? Parkeer dan in de Knegtelgarage. Je betaalt hier maximaal 8 euro per dag. Je loopt door het Dwaalgebied in 10 minuten naar de binnenstad. Parkeergarage Tivoli-013 is een goede keuze als het druk is in de stad; snel parkeren op 2 minuten lopen van de binnenstad.
    Van september tot en met december 2023 geldt in het weekend een actietarief van 2 euro per uur om kennis te maken met parkeergarage 013/Tivoli. 
    Lees meer in de alinea Bereikbare binnenstad voor werkzaamheden
    Lees meer op de pagina Parkeren

Tips

Op zaterdag tussen 11 en 16 uur is het druk op de Cityring. Probeer daarom op zaterdag de Heuvelring en Paleisring met de auto te mijden. Zo kunt u vanaf de Koopvaardijstraat via Piusstraat, Primus van Gilsstraat en Bisschop Zwijsenstraat richting Ringbaan-Zuid rijden. Als u vanaf de Spoorlaan naar het westen wilt dan is de Burgemeester Brokxlaan vaak sneller dan de route Heuvelring-Paleisring. 

Het wordt steeds drukker in de stad. Als we nu niets doen, loopt het verkeer op de Cityring straks vast. Om de binnenstad goed bereikbaar te houden voor de mensen die er écht moeten zijn, moeten we doorgaand verkeer door het centrum verminderen. Autorijders met een andere bestemming dan de binnenstad, moeten zich aanwennen om de ringbanen te nemen. Daarnaast vragen we iedereen om alternatieven als de fiets en het openbaar vervoer te overwegen, waar en wanneer dit kan. Alleen op die manier ontstaat er meer ruimte voor groen en kunnen voetgangers en fietsers de Cityring – de toekomstige Parkring – prettig oversteken.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de binnenstad? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief binnenstad.

Alle werkzaamheden in Tilburg staan op de kaart op https://bereikbaarheid.andes.nl/tilburg.
Op de kaart op deze website kunt u zoeken naar uw straat en vervolgens klikken op de werkzaamheden voor meer informatie. 

Geplande werkzaamheden 

1. Stadhuisplein

Een levendig, groen en klimaatbestendig plein dat ruimte biedt voor de markt, de kermis en andere mooie evenementen. Centraal gelegen tussen de schouwburg, concertzaal met kunstcluster, Factorium, Heikese kerk, het Kantongerecht, het Paleis-raadhuis en het stadhuis. Op 8 juli 2023 werd de eerste fase afgerond met de feestelijke opening van het nieuwe Willemsplein. Nu starten de voorbereidingen voor Stadsforum fase 2. In de zomer van 2024 is fase 2 van het Stadsforum gereed. Dan kan de markt verhuizen van het Koningsplein naar het Stadsforum.

Wat verandert er waarom Wanneer Hoe lang Aanvullend
Werkvak tussen Katterug en Schouwburg wordt tijdelijk afgesloten voor het autoverkeer. Het Stadsforum deel 2 wordt aangelegd Vanaf 15 februari 2024 (na carnaval) Maximaal 2 maanden De omleiding wordt samen met de aannemer bepaald. Meer informatie volgt te zijner tijd.

Voor vragen kunt u tot 7 augustus contact opnemen met Jan Mastenbroek. Vanaf 7 augustus kunt u terecht bij projectleider Frank van den Broek. E-mail: f.vandenbroek@tilburg.nl. Telefoon: 06-29 21 76 72.

2. Stationsstraat

De Stationsstraat wordt net als de Willem II-straat. De straat krijgt meer planten, waardoor het regenwater via de plantvakken beter in de grond kan zakken. Dat is fijn in tijden van droogte of juist met hevige regenval. Het helpt ook tegen minder warmte in de stad. Tot december 2023 wordt gewerkt aan de kabels en leidingen, daarna volgen de rioolvervanging, het bestratingswerk en het aanplanten van groen. In april 2024 is de Stationsstraat gereed.

Wat verandert er  waarom  Wanneer Aanvullend
Stationsstraat in fases gesloten. Rijrichting in Noordstraat is omgedraaid.  Werkzaamheden aan kabels en leidingen, de riolering en de nieuwe inrichting van de straat.  Tot april 2024 Omleiding loopt via de Spoorlaan, Willem II-straat en de Tuinstraat

Voor vragen kunt u terecht bij projectleider Jan Mastenbroek. E-mail: jan.mastenbroek@tilburg.nl. Telefoon: 06-13 02 78 02.


Voor vragen kunt u terecht bij projectleider Bianca van Oirschot. E-mail: bianca.van.oirschot@tilburg.nl Telefoon: 06 - 51 01 53 85.

Als inwoner van de gemeente kun je aansluiten bij een rondleiding door de binnenstad. De omgevingsmanager (of stedenbouwkundige) neemt je mee in alle grote ontwikkelingen. We geven de rondleidingen meestal op de eerste vrijdagmiddag van de maand van 15.00 tot 16.15. De precieze data zijn: 
5 april, 26 april, 7 juni, 5 juli, 6 september, 4 oktober, 1 november, 6 december. We starten bij het pop-up informatiecentrum Stadsforum. Per keer kunnen maximaal 20 deelnemers aansluiten. Meld je aan door een mail te sturen naar lia.karel@tilburg.nl.

De gemeente gaat in de binnenstad en in de Spoorzone over op ondergrondse afvalinzameling. Ondergrondse inzameling van huishoudelijk afval heeft o.a. als voordeel dat de afvalwagens minder vaak door de stad rijden. 

Rust en meer veiligheid

Op termijn komen er op 39 locaties ondergrondse containers in de binnenstad en Spoorzone. Die vervangen de duo-containers en de gezamenlijke containers in flats en appartementencomplexen. Dat wordt even wennen, maar het is goed voor onze stad. De afvalwagens hoeven dan minder vaak door de stad te rijden. Dit zorgt voor rust, meer veiligheid en een schone lucht. Er staan ook geen duo-containers meer op straat op de inzameldag. Door een goede spreiding, hoeft u in de meeste gevallen niet meer dan 125 meter te lopen naar een ondergrondse afvalcontainer.

Kaart met plekken containers

Via onderstaande link ziet u de plekken voor de ondergrondse containers. Ook staat er per locatie of het al een definitieve plek is, of nog een zoekgebied of ontwerp.

Vervolg en planning

In de buurt van nieuwbouwprojecten zorgt de gemeente voor ondergrondse containers. Zo kunnen de nieuwe bewoners er meteen gebruik van maken. Sommige ondergrondse containers plaatsen we tegelijk met de uitvoering van andere projecten. Denk hierbij aan de herinrichting van de Stationsstraat (maart 2024 in gebruik). Sinds eind november 2023 zijn de containers op het Willemsplein en in de Telefoonstraat in gebruik. In 2024 starten we met het plaatsen van de overige containers. Dit duurt zeker tot en met het eerste kwartaal van 2025.

Tilburg heeft als jongeren- en studentenstad veel talent in huis. We willen talent vasthouden in de stad door het bieden van prettig, stedelijk wonen voor een goede prijs. We willen nieuwe inwoners aan onze stad binden én bijdragen aan de landelijke woningbouwopgave. Dit betekent 3500 woningen erbij in de binnenstad. Er wordt de komende jaren dus veel gebouwd in de binnenstad.

Meer bewoners en meer bezoekers in de binnenstad vraagt om investeringen in een aantrekkelijke openbare ruimte. Bovendien moeten we de binnenstad geschikt maken voor een veranderend klimaat. Steeds vaker hebben we te maken met hevige regenbuien, periodes van droogte en hoge temperaturen. We leggen veel nieuw en gevarieerd groen aan. Bewoners en eigenaren kunnen helpen. Door tegels in je tuin te vervangen door planten. Of door het aanleggen van een geveltuin of een groen dak.

De binnenstad groeit. Om deze met de auto goed bereikbaar te houden, is het nodig om doorgaand verkeer te weren. Zo ontstaat ruimte voor het verkeer dat er moet zijn. De cityring wordt omgevormd naar een 'Parkring' met 1 rijbaan en waar het verkeer nog maar 30 km/uur mag rijden. Met verdwijnen van 1 rijbaan ontstaat ruimte voor een inrichting die veiliger en prettiger is. De Parkring wordt zo ook een prettige oversteek naar Spoorzone, Veemarktkwartier, Piushaven, Museumkwartier en de Tilburgse linten.

De manier van winkelen verandert. Er wordt steeds meer online gekocht en het aantal fysieke winkels neemt af. Bij een dagje winkelen staat de beleving centraal. In Tilburg speelde de gemeente hierop in door een compacter winkelrondje te maken en door de openbare ruimte aantrekkelijker in te richten. Met meer groen en meer plek om te zitten.

De aanleg van het Stadsforum is gestart. Een groots stadsplein met ruimte voor evenementen en de weekmarkt. Op het Stadsforum komt veel groen. Zo maakt de sloop van de parkeergarage van het stadhuis ruimte voor bomen in de volle grond. Met de nieuwe plek voor de weekmarkt ontstaat op het Koningsplein ruimte om te vergroenen. Door sloop en nieuwbouw van 2 complexen tussen Koningsplein en Piusstraat ontstaat ook een directe verbinding naar de Piushaven. De nieuwe Koningswei wordt zo een groene schakel tussen de binnenstad en de Piushaven.

De Spoorzone Tilburg is nog lang niet af. De komende jaren ontwikkelt het gebied zich nog verder door tot een gebied om te wonen, te verblijven en te ontmoeten. Er komt meer ruimte voor appartementen, kantoren, horeca, cultuur en groen. In de Spoorzone laten we zien hoe trots we als Tilburg zijn op ons verleden. Oud en nieuw, ruig en verfijnd, wonen, werken en leven versmelten in de voormalige werkplaats van de NS. Ben je benieuwd hoe de Spoorzone er in 2030 uit ziet? Bekijk dan de video op de website spoorzonetilburg.nl.

Op de hoogte blijven?

Wilt u graag op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de mailservice binnenstad. 

Ideeën of vragen?

Voor ideeën of vragen over de ontwikkeling van de binnenstad kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager van de binnenstad. We denken graag mee bij plannen die bijdragen aan de Agenda Binnenstad. Omgevingsmanager binnenstad: bart.van.dalen@tilburg.nl of 06 - 15 88 18 23.