In de openbare ruimte in onze gemeente staan ongeveer 105.000 bomen. De bomen in de bossen rekenen we niet mee. Bomen zijn ontzettend belangrijk. Ze trekken vogels, vlinders en insecten aan en geven schaduw, waardoor het minder warm wordt in een straat. Bomen vangen water op en straten worden er mooier van. De gemeente is verantwoordelijk voor die bomen en zorgt er dan ook goed voor. Op deze pagina leest u hoe we dat doen: van het planten van de bomen tot een eventuele kap.
De gemeente laat regelmatig nieuwe bomen planten. Bijvoorbeeld om een andere boom te vervangen of om de omgeving groener te maken. We planten natuurlijk niet zomaar ergens. We kijken eerst of er kabels en leidingen in de grond zitten en welke soort boom het beste in de omgeving past. En of de boom voldoende ruimte heeft, zodat de boom zonder problemen kan groeien.
In de winter van 2024 plant de gemeente verspreid over de gemeente ongeveer 1.500 nieuwe bomen. Dit doen we om de bomen te vervangen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan of zijn omgewaaid. Lees meer:
Een aannemer plant de gekozen boom. De jonge boom krijgt steun van zogenoemde boompalen. In de eerste 2 à 3 jaar krijgt de boom extra aandacht, zoals extra water en kleine snoeibeurten. Redt de boom het in die eerste jaren toch niet? Dan vervangt de aannemer deze boom. De nieuwe boom krijgt ook weer extra aandacht. Na die eerste jaren onderhouden onze aannemers de boom.
Onze inspecteurs controleren een boom iedere 3 jaar. Zo weten we of bomen veilig zijn en of we ze moeten snoeien. Hoe zo’n controle eruitziet en waar de inspecteur op let, ziet u in deze video op YouTube over de karakteristieke beuk in de Muzetuin.
De veiligheid van bomen controleren we volgens het landelijke Handboek Bomen. De gemeente is wettelijk verplicht om voor bomen te zorgen. Een inspecteur bekijkt de buiten- en de binnenkant van bomen. We kijken of de boom veilig is en of die moet worden gesnoeid. Als de inspecteur niet kan bepalen of de boom veilig is, doen we een boomveiligheidsonderzoek. Daarbij kijken we in detail naar de boom. Op basis daarvan kunnen we snoeien, kappen, jaarlijks controleren (in plaats van per 3 jaar) of aangeven dat de boom toch veilig is. In het laatste geval controleren we de boom over 3 jaar weer.
Twijfelt u over de veiligheid van een boom? Meld het via Fixi bij de gemeente.
Blijkt uit de controle dat het vanwege de veiligheid nodig is om een boom te snoeien? Dan doet de aannemer dit. Belangrijke snoeiacties zijn het verwijderen van dood hout en het weghalen van laaghangende takken. Snoeien kan in de hele kroon van de boom, dus ook waar takken boven de erfgrens hangen. De aannemer snoeit niet meer dan voor de boom nodig is.
De gemeente zorgt dus goed voor de Tilburgse bomen. Toch komt het wel eens voor dat er een tak uit een boom waait bij een storm. Of erger nog: dat een boom helemaal omwaait. Dat leidt heel soms helaas ook tot schade aan particuliere eigendommen. Heeft u schade door gemeentelijke bomen? Meld dit dan via Fixi.
De aannemer gaat zo snel mogelijk naar bomen die door storm zijn omgewaaid of door de storm moeten worden gesnoeid. Bij omgewaaide bomen proberen we altijd weer een nieuwe boom te planten.
Als de conditie van een boom slecht is, is het soms veiliger om de boom te verwijderen. Om bomen te kappen, moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De boom wordt pas gekapt als deze vergunning is verleend. Daarna proberen we zo snel mogelijk een nieuwe boom te planten.
Als blijkt dat een boom moet worden gekapt (door slechte conditie, overlast of veiligheid), vragen we een omgevingsvergunning aan. Als we die vergunning krijgen, hebben inwoners 6 weken de tijd om hier bezwaar tegen te maken. Op de pagina ‘Klacht, schade of bezwaar’ op deze site staat hoe dat werkt. Als er geen bezwaar is gemaakt, wordt de boom binnen 3 maanden gekapt. We bekijken hierbij ook of er een nieuwe boom kan worden geplant. Het kan zijn dat de helft van de bomen in een straat in slechte staat is, maar dat we daar toch alle bomen vervangen. Dit is het meest efficiënt.
We willen nieuwe bomen planten in het aankomende plantseizoen: dit loopt van november tot en met maart. Het liefst op dezelfde plek, als dit boven en onder de grond mogelijk is. Als dit niet mogelijk is, zoeken we een geschikte plek in de buurt.
Is het echt niet mogelijk om een nieuwe boom te planten? Dan compenseren we dat door geld te storten in het gemeentelijke Bomenfonds. Hoe groot die financiële compensatie is, hangt af van hoe belangrijk de boom was voor de stad. Zo storten we voor bijvoorbeeld monumentale bomen meer geld in het Bomenfonds dan voor een jonge boom. Met het geld van het Bomenfonds planten we nieuwe bomen op nieuwe plaatsen in de gemeente. En verbeteren we de kwaliteit van belangrijke bestaande bomen.
Nederlandse natuurgebieden en planten- en diersoorten die in Nederland zijn wettelijk beschermd. Deze wet moet ervoor zorgen dat verschillende planten- en diersoorten blijven bestaan. Iedereen moet zich aan deze wet houden, dus ook de gemeente en haar aannemers.
Dit betekent ook iets voor het snoeien en kappen van bomen. We willen en mogen geen dieren storen die in de bomen zitten. Denk aan vogels die er een nest hebben of vleermuizen die er een plekje hebben. Daarom kappen we zo veel mogelijk buiten het broedseizoen, zodat we de overlast zo veel mogelijk beperken. Maar gezien de hoeveelheid werk is dat niet altijd mogelijk. Als we toch binnen het broedseizoen snoeien en kappen, doen we dit volgens een speciale gedragscode. Bijvoorbeeld door vooraf te controleren op broedende vogels in of dicht bij de boom.
Tilburg wordt de komende jaren steeds groener. Bomen zijn daarbij heel belangrijk: voor mens, dier en milieu. Komt u een boom tegen die dood is? Weet u een plek waar er één stond maar geen nieuwe is geplant? Of kent u een locatie waar misschien een extra boom kan worden geplant? Laat het dan weten via Fixi.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.