logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Parkeren

Betaald parkeren

Parkeergarages
Er zijn 8 parkeergarages (kaartje) in Tilburg. Borden langs de route richting het centrum geven aan hoe veel vrije plaatsen er nog zijn. Op de site van P1 staat alle informatie over de garages.

Parkeren op straat
Bij parkeren op straat is het tarief afhankelijk van de locatie. Let op: In de binnenstad kunt u alleen kiezen voor een dagticket van 25,- euro. U kunt met pinpas betalen of met uw mobiele telefoon. Op feestdagen geldt de zondagsregeling.

Op straat parkeren Tilburg

Op straat parkeren in Tilburg

OPEN DE KAART

Vergunning of abonnement

Vergunninggebied

Vergunninggebied

BEKIJK DE KAART

Parkeervergunning >> Parkeerloket P1

  • In en om het centrum van Tilburg geldt betaald parkeren. Bewoners en bedrijven in deze wijken kunnen een parkeervergunning aanvragen. Op de kaart ziet u of uw adres in het vergunninggebied ligt.
  • De vergunning vraagt u aan via het Digitaal Parkeerloket van P1. Ook meer informatie over de vergunningen vindt u daar. Er kan een wachtlijst zijn. 
  • Kunt u parkeren op eigen terrein, of woont u in nieuwbouw met parkeerafspraken? Dan krijgt u misschien géén vergunning. Controleer de adressenlijst.
  • Bewoners van het vergunninggebied kunnen hun bezoek goedkoper laten parkeren met de BezoekersApp. Dit regelt u via het Digitaal Parkeerloket van P1. Snel uw bezoek aanmelden, kan op bezoek.parkeer.nl.  

Terreinvergunning >> Parkeerloket P1
Voor parkeerterreinen Boerhaaveplein en Schoenerstraat kunt u een terreinvergunning aanvragen via het Digitaal Parkeerloket van P1. Er kan een wachtlijst zijn.

Parkeergarage abonnement >> Parkeerloket P1
U kunt bij een aantal parkeergarages (kaartje) in en rond het centrum een abonnement nemen via het Digitaal Parkeerloket van P1. Ook hier kan een wachtlijst zijn.

Verkeersontheffing
Behalve 06:00 - 11:00 uur in de ochtend, is een groot deel van de binnenstad verboden terrein voor gemotoriseerd verkeer. Dit wordt gecontroleerd met camera's. Moet u toch buiten deze tijden in het winkelgebied zijn, dan kunt u daarvoor bij de gemeente een verkeersontheffing aanvragen.

In Tilburg zijn heel wat gratis fietsenstallingen. Maak hier gebruik van! Want met de fiets vervuil je niets.

Scooters en bromfietsen kunnen gratis parkeren in de binnenstad in witte scooterparkeervakken. Deze zijn te vinden op de Heuvelring, in de Telegraafstraat, in de Telefoonstraat, bij Pathé, op het Piusplein, op de Paleisring, de Schouwburgring en bij de Willem II passage. Scooters mogen vanwege brandgevaar niet parkeren in fietsenstallingen.

  • Als u niet betaalt voor een parkeerplek waar betaald parkeren geldt, ontvangt u een parkeerboete. Deze boete heet een 'naheffingsaanslag'. Cannock Chase Public (CCP) verstuurt deze in opdracht van de gemeente.
  • Een ander soort parkeerboete is de verkeersboete. Deze krijgt u voor fout parkeren volgens een verbod of gebod (Wet Mulder/'aankondiging van beschikking'). Deze boete krijgt u van het Centrale Justitiële Incasso Bureau (CJIB).

Parkeercontroleurs van de gemeente mogen naheffingsaanslagen en verkeersboetes uitschrijven. U betaalt via de website van Cannock Chase met iDEAL. U kunt ook wachten op de betaalgegevens die u na enkele weken per post ontvangt. Tegen de naheffingsaanslag kunt u online bezwaar maken, of per post: De Heffingsambtenaar van de gemeente Tilburg, p/a Postbus 97812, 2509 GE Den Haag.

Wielklem 
Vanaf 1 mei 2022 riskeert u ook in Tilburg een wielklem als u meerdere boetes niet betaalt. Hoe u de wielklem laat verwijderen, staat op de website van P1.

Weggesleepte auto 
Verkeerd geparkeerde auto’s kunnen worden weggesleept. U kunt uw auto dan ophalen bij Besems Recovery Service of bij Maresia Auto Recycling. De kosten kunnen oplopen tot een paar honderd euro.

Bij Besems betaalt u de sleepkosten bij het ophalen van de auto. Staat uw auto bij Maresia? Dan betaalt u  eerst de kostenverhaalsbeschikking aan de gemeente Tilburg. Hoe dit werkt, leest u in de brief die u hierover ontvangt van de gemeente. Laat u de auto langer dan 14 dagen bij Maresia staan, dan komen er per dag stallingskosten bij. Haal uw auto daarom zo snel mogelijk op om nog hogere kosten te voorkomen. 

U kunt zelf informeren bij de garages of uw auto is weggesleept:

  • Besems Recovery Service, Maasstraat 1 in Tilburg, 013 5423817 
  • Maresia Auto Recycling B.V., Zuidhollandsedijk 135 in Kaatsheuvel, 0416 274944 of 088 6273742 

U mag uw voertuig niet langer dan 8 weken achter elkaar op straat parkeren. Na 8 weken kan de gemeente het voertuig laten weg halen. Als het voertuig niet meer kan rijden of gevaarlijk is, kan het al eerder worden weggehaald. Staat het voertuig binnen 300 meter van een woning of bedrijf? Dan start de gemeente pas nadat iemand een klacht of melding doet een onderzoek en sturen we een waarschuwingsbrief. U heeft dan nog 8 weken om uw voertuig weg te halen voordat het wordt weggesleept. 

Na het wegslepen bewaart de gemeente het voertuig 13 weken. In deze periode kunt u uw auto of bus nog ophalen. Na 13 weken wordt het voertuig vernietigd. De kosten voor het wegslepen, opslaan en vernietigen worden verhaald op de eigenaar van het voertuig.

U kunt uw elektrische auto opladen in de meeste parkeergarages in Tilburg. Naast het geldende parkeertarief betaalt u voor de afgenomen elektriciteit. Dat geldt ook voor de oplaadpunten op straat in het gebied met betaald parkeren. Waar alle openbare oplaadpunten staan, ziet u op de website oplaadpunten.nl.

Gehandicapten

Mensen met een handicap kunnen een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kunt u de auto parkeren op algemene invalidenparkeerplaatsen (kaart met alle parkeerplaatsen). Ook is het mogelijk een gehandicaptenparkeerplaats bij uw woning aan te vragen. Voor een kaart met rolstoel toegankelijke plaatsen kunt u de de app Wheelmap.org downloaden

Mantelzorg

Woont u in een parkeervergunninggebied en krijgt u mantelzorg? Dan kunt u misschien een mantelzorgvergunning en/of extra tegoed op de Bezoekers App aanvragen. U moet kunnen aantonen dat u mantelzorg ontvangt.

  1. Maak een kopie van
    • indicatiebesluit CIZ
    • Wmo-beschikking
    • indicatiebesluit van een thuiszorgorganisatie/verpleeghuis
  2. Stuur het document naar Gemeente Tilburg, afdeling RUV/Parkeerbedrijf, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg, of geef het in een gesloten envelop af bij de receptie van Stadswinkel Centrum, Koningsplein.
  3. Parkeerbedrijf P1 neemt contact met u op om de aanvraag af te ronden.

Motoren
Parkeren op de stoep is in Tilburg voor motoren kosteloos toegestaan. Zorg er wel voor dat u overige gebruikers niet hindert. Voetgangers, kinderwagens en rolstoelen mogen er geen last van hebben. Een motor met een zijspan mag niet op de stoep staan.

Touringcars
Voor touringcars zijn in Tilburg speciale parkeerplaatsen: bij het IJssportcentrum aan de Stappegoorweg, en aan de Kloosterstraat achter de schouwburg. Dit is gratis.

Door te carpoolen hoeven er minder auto's in de stad te parkeren, en reis je duurzamer. Dat is prettig voor iedereen. Aan de rand van Tilburg liggen deze carpoolplaatsen:

Carpoolplaatsen

Naam terrein Locatie Kosten Capaciteit
Carpool Tilburg - Hilvarenbeek Meierijbaan (achter Bastion Hotel) Gratis 90 auto's
Carpool Berkel-Enschot Bosscheweg (N65 afslag2) Gratis 25 auto's
Carpool Gilze A58 Nerhoven 40 Gratis 70 auto's
Carpool T58 Oude Rielseweg 11 Gratis 16 auto's
P+R Station Tilburg Universiteit Troelstraat Gratis 230 auto's
P+R Station Tilburg Reeshof Noord Ketelhavenplein Gratis 210 auto's
P+R Station Tilburg Reeshof Zuid Woerdenstraat Gratis 70 auto's