Parkeren

Vergunning of abonnement

Parkeervergunning

In en om het centrum van Tilburg geldt in veel gebieden betaald parkeren. Bewoners en bedrijven in deze wijken kunnen een parkeervergunning aanvragen. Op de kaart van het vergunninggebied kunt u zien of uw adres in het gebied ligt. Een parkeervergunning vraagt u aan via het »Digitaal Parkeerloket« van P1. Ook meer informatie over de vergunningen vindt u op deze website van P1. Er kan een wachtlijst zijn. Kunt u parkeren op uw eigen terrein, of woont u in nieuwbouw met parkeerafspraken? Dan krijgt u misschien géén vergunning. Controleer de adressenlijst.

Mensen die in het vergunninggebied wonen, kunnen hun bezoek tegen een lager tarief laten parkeren met de BezoekersApp. Meer informatie en het aanvragen van de BezoekersApp loopt via het »Digitaal Parkeerloket« van P1. Snel uw bezoek aanmelden, kan op bezoek.parkeer.nl.  

Terreinvergunning

In en rondom de binnenstad zijn diverse parkeerterreinen (kaartje). U kunt hier incidenteel parkeren, maar u kunt ook een terreinvergunning aanvragen. Hier kan een wachtlijst voor zijn. Dat doet u via het »Digitaal Parkeerloket« van P1.

Parkeergarages

U kunt bij een aantal parkeergarages (kaartje) in en rond het centrum een abonnement nemen via het »Digitaal Parkeerloket« van P1. Ook hier kan een wachtlijst zijn.

Verkeersontheffing

Behalve 06:00 - 11:00 uur in de ochtend, is een groot deel van de binnenstad verboden terrein voor gemotoriseerd verkeer. Dit wordt gecontroleerd met camera's. Moet u toch buiten deze tijden in het winkelgebied zijn, dan kunt u daarvoor een verkeersontheffing aanvragen.

Betaald parkeren

Parkeergarages

Er zijn 8 parkeergarages (kaartje) in en rond het centrum van Tilburg. Borden langs de route richting het centrum geven aan hoe veel vrije plaatsen er nog zijn. Op de site van P1 staat alle informatie over de garages.

Op straat parkeren in Tilburg

Parkeren op straat

Bij een parkeerautomaat op straat is het tarief afhankelijk van de locatie (kaartje). Let op: In de binnenstad zijn alleen dagtickets van 16,50 euro. U kunt met pinpas betalen of met uw mobiele telefoon. Op feestdagen geldt in Tilburg het gebruikelijke tarief, dus geen zondagsregeling.

Scooter/brommer/fiets parkeren

In Tilburg zijn verschillende gratis fietsstallingen. Maak hier gebruik van! Want met de fiets vervuil je niets.

Scooters en brommers kunnen gratis parkeren in de binnenstad in witte scooterparkeervakken. Deze zijn te vinden op de Heuvelring, in de Telegraafstraat, in de Telefoonstraat, bij Pathé, op het Piusplein, op de Paleisring, de Schouwburgring, de Spoorlaan (bij Stadswinkel Centrum), bij de fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein en bij de Willem II passage. Scooters mogen vanwege brandgevaar niet parkeren in fietsenstallingen. Beheerd stallen kan voor €1,- in de bromfietsenstalling van parkeergarage 013 Tivoli.

Parkeerbon, boete of wielklem

Als u zonder te betalen parkeert op een plek waar u verplicht bent om te betalen, ontvangt u een parkeerboete. Deze boete heet een naheffingsaanslag en wordt verstuurd door Cannock Chase Public (CCP) in opdracht van de gemeente.

Een ander soort boete is de verkeersboete. Deze krijgt u als u parkeert in strijd met een verbod of gebod (Wet Mulder/'aankondiging van beschikking'). Bijvoorbeeld voor fout parkeren, te hard rijden of door rood licht rijden. Deze boete krijgt u van het Centrale Justitiële Incasso Bureau (CJIB).

Parkeercontroleurs van de gemeente mogen naheffingsaanslagen en verkeersboetes uitschrijven. U betaalt via de website van Cannock Chase met iDEAL. U kunt ook wachten op de betaalgegevens die u na enkele weken per post ontvangt. Tegen de naheffingsaanslag kunt u online bezwaar maken, of per post: De Heffingsambtenaar van de gemeente Tilburg, p/a Postbus 97812, 2509 GE Den Haag.

Vanaf 1 mei 2022 riskeert u ook in Tilburg een wielklem als u meerdere boetes niet betaalt. Hoe u de wielklem laat verwijderen, staat op de website van P1.

Carpoolplaatsen

Door te carpoolen hoeven er minder auto's in de stad te parkeren, en reis je duurzamer. Dat is prettig voor iedereen. Aan de rand van Tilburg liggen deze carpoolplaatsen:

Carpoolplaatsen
Naam terreinLocatieKostenCapaciteit
Carpool Tilburg - HilvarenbeekMeierijbaan (achter Bastion Hotel)Gratis90 auto's
Carpool Berkel-EnschotBosscheweg (N65 afslag2)Gratis25 auto's
Carpool Gilze A58Nerhoven 40Gratis70 auto's
Carpool T58Oude Rielseweg 11Gratis16 auto's
P+R Station Tilburg UniversiteitTroelstraatGratis230 auto's
P+R Station Tilburg Reeshof NoordKetelhavenpleinGratis210 auto's
P+R Station Tilburg Reeshof ZuidWoerdenstraatGratis70 auto's

Oplaadpunten elektrisch vervoer

U kunt uw elektrische auto opladen in de meeste parkeergarages in Tilburg. Naast het geldende parkeertarief betaalt u voor de afgenomen elektriciteit. Dat geldt ook voor de oplaadpunten op straat in het gebied met betaald parkeren. Waar alle openbare oplaadpunten staan, ziet u op de website oplaadpunten.nl.

Parkeren voor gehandicapten of mantelzorgers

Gehandicapten

Invaliden kunnen een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kunt u de auto parkeren op plekken alle algemene invalidenparkeerplaatsen (kaart). Ook is het mogelijk een gehandicaptenparkeerplaats bij uw woning aan te vragen. Voor een kaart met rolstoel toegankelijke plaatsen kunt u de de app Wheelmap.org downloaden

Mantelzorg

Woont u in een parkeervergunninggebied en krijgt u mantelzorg? Dan kunt u misschien een mantelzorgvergunning en/of extra tegoed op de Bezoekers App aanvragen. U moet kunnen aantonen dat u mantelzorg ontvangt.

  1. Maak een kopie van
    • indicatiebesluit CIZ
    • Wmo-beschikking
    • indicatiebesluit van een thuiszorgorganisatie/verpleeghuis
  2. Stuur het document naar Gemeente Tilburg, afdeling RUV/Parkeerbedrijf, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg, of geef het in een gesloten envelop af bij de receptie van Stadskantoor 6, Spoorlaan 181.
  3. Parkeerbedrijf P1 neemt contact met u op om de aanvraag af te ronden.

Parkeren voor motoren

Parkeren op de stoep is in Tilburg voor motoren kosteloos toegestaan. Zorg er wel voor dat u overige gebruikers niet hindert. Voetgangers, kinderwagens en rolstoelen mogen er geen last van hebben. Een motor met een zijspan mag niet op de stoep staan.

Parkeren touringcars

Voor touringcars zijn in Tilburg speciale parkeerplaatsen: bij het IJssportcentrum aan de Stappegoorweg, en aan de Kloosterstraat achter de schouwburg. Dit is gratis.