We zitten volop in de polonaise, de feestmuziek en de confetti: het is carnaval in Kruikenstad.
Voor carnavalsinfo en updates
Volg ons WhatsApp-kanaalOp deze pagina lees je alles wat je moet weten om ook deze carnaval weer een onvergetelijk feestje te laten zijn.
Goedkoop, snel en duurzaam. Stal je fiets gratis in de binnenstad. Tijdens carnaval zijn er extra fietsenstallingen in de binnenstad. Er is een extra stalling op het Koningsplein van 27 februari t/m 4 maart. Deze onbeheerde stalling is 24 uur per dag open. Dit jaar is er ook een extra fietsenstalling aan de Spoorlaan ter hoogte van de ABN/AMRO van 27 februari t/m 4 maart. Deze stalling is ook 24 uur per dag open en onbeheerd. In beide stallingen is plek voor 500 fietsen. De openingstijden van de andere stallingen staan op de pagina Fietsen in Tilburg.
Plan je reis met de trein of bus via de reisplanner. Met de bus stap je dichtbij het centrum uit (halte Spoorlaan of Schouwburgring ter hoogte van Lunchroom Carrousel).
Stap in of uit op één van de drie opstapplaatsen.
Let op: alleen taxi's met het Tilburgs Taxikeurmerk mogen hier stoppen. Spreek met andere taxidiensten een andere, veilige plek af.
De gemeente Tilburg gaat tijdens carnaval testen met een eigen WhatsApp-kanaal. Via het WhatsApp-kanaal versturen we updates over de verschillende evenementen, drukte in de stad en andere belangrijke informatie.
Meld je aan voor het WhatsApp-kanaal van de gemeente
Snel je weg vinden naar een van de feestpleinen, wc’s of de taxistandplaatsen? In de Kruikenstad-app van de Carnavalsstichting Tilburg vind je naast alle informatie over D’n Inhaol, D’n Opstoet, Et Sebiet en andere officiële evenementen ook een handige interactieve kaart om je weg te vinden in Kruikenstad.
De parkring (Heuvelring-Paleisring) wordt afgesloten op de volgende momenten voor verkeer:
Dit doen we voor de veiligheid van de vele carnavalsvierders en het verkeer. De Heuvelring blijft wel toegankelijk voor hulpdiensten. De afsluiting is tot aan de Bisschop Zwijsenstraat. Meer info op het kaartje hieronder.
De zaterdagmarkt gaat door op het Koningsplein / Katterug. Ga naar de informatie over weekmarkten Tilburg.
Omwonenden kunnen in bijzondere gevallen een vignet krijgen waarmee ze toch door kunnen rijden op plekken waar de straten afgesloten zijn. Wilt u een vignet aanvragen? Stuur dan een e-mail naar jet.van.baast@tilburg.nl en vermeld de reden van uw aanvraag.
Naast extra fietsenstallingen zijn er ook andere voorzieningen in het centrum tijdens carnaval. Zo is er van 28 februari t/m 4 maart een EHBO-post. Die zit op het Stadhuisplein voor het stadhuis. Ook staan er extra toiletten op meerdere plekken.
Zondag 2 maart trekt d’n Opstoet door het centrum van Tilburg. Tussen 11:00 en 06:00 uur zijn hierdoor veel straten in het centrum minder goed bereikbaar. In de Piushaven (omgeving Havendijk) zijn vanaf 10:00 uur al wegen afgesloten. Hier verzamelen alle wagens en loopgroepen.
De volgende straten zijn tijdens D’n Opstoet afgesloten:
De parkeergarages Heuvelpassage, Emmapassage en Pieter Vreedeplein zijn vanaf 2 maart 10.00 uur niet toegankelijk. Bezoekers kunnen parkeren op het Louis Bouwmeesterplein en in de Tivoli parkeergarage.
Vanaf 2 maart 08.00 uur tot 14.00 uur is er een parkeerverbod met wegsleepregeling ingesteld op de volgende locaties: Koopvaardijstraat, Piushaven, Havendijk, Prinsenhoeven, Sint Josephstraat en de Spoorlaan (tussen Stationsstraat en Magazijnstraat).
Vanaf 2 maart 19.00 uur zijn alle verkeersmaatregelen weer opgeheven.
Vanwege het evenement zijn een aantal bushaltes in en rondom het centrum tijdelijk buiten gebruik. Controleer voordat u met het openbaar vervoer reist de reisplanner via 9292.nl.
Volgens de uitgegeven vergunning van de gemeente mag er muziek gemaakt worden op 2 maart van 12.00 tot 18.00 uur. Om de mogelijke overlast te beperken hebben wij de enkele maatregelen getroffen zoals het beperken van het geluidsniveau en het plaatsen van de boxen op wagens in de
rijrichting. De geluidstesten worden uitgevoerd door de gemeente en ook de Carnavalsstichting Tilburg ziet toe op de regels die zijn vastgelegd in ons optochtreglement.
Met carnaval gebruiken we herbruikbare bekers. Deze bekers zijn een duurzaam alternatief voor de plastic wegwerpbekers. Zo blijft de stad schoner tijdens het evenement en verspillen we minder plastic. Hoe werkt het?
Meer informatie op de pagina Duurzame bekers.
Tilburg maakt samen met Statiegeld Nederland werk van een duurzamer en schoner evenement. Dit doen we door statiegeldmachines te plaatsen waarin je gemakkelijk meer dan 100 statiegeldflesjes en -blikjes tegelijk kan inleveren. Bij de Plus aan de Besterdring en de Albert Heijn aan het Piusplein staan mobiele statiegeld machines en bij de Jumbo aan het Sint Annaplein staat een grote bulkmachine. Het statiegeld kan je laten uitbetalen via Tikkie of doneren aan Quiet Tilburg.
Op verschillende plekken in de stad staan ook extra donatie-eilanden. Dit zijn bakken waarin je flesjes en blikjes kunt doneren.
Zo dragen we samen bij aan een circulair carnaval en een schonere stad.
Er worden veel evenementen georganiseerd en de horeca wordt druk bezocht. Ondanks alle overlastbeperkende maatregelen en toezicht op regels en vergunningen kunt u helaas last hebben van een evenement. Dit kunt u via diverse kanalen bij de gemeente melden, namelijk:
Geef altijd de locatie van de overlast en je eigen locatie door. Meldingen worden tijdens carnaval dagelijks tussen 13:00 uur (op maandag en dinsdag vanaf 15:00 uur) en de eindtijd van de evenementen verwerkt. Meldingen via de Fixi app dagelijks tijdens kantooruren.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.