Energie besparen met de witgoedregeling

In het najaar komt er een witgoedregeling. Hiermee kunnen inwoners met een laag inkomen hun oude koelkast, koelvriescombinatie of wasmachine omruilen voor een energiezuiniger apparaat. Dat helpt met het zo laag mogelijk houden van de energierekening. 

De regeling komt eind 2023

De gemeente werkt nog aan de witgoedregeling. De voorwaarden zijn nog niet bekend. Ook gaat de gemeente nog op zoek naar een partij die de regeling gaat uitvoeren. 

Heb ik recht op de witgoedregeling?

Tilburgers die in eind 2023 de landelijke energietoeslag krijgen, hebben recht op de witgoedregeling. Op dit moment is nog niet bekend wie de landelijke Energietoeslag krijgt. Door een wetswijziging wordt pas eind 2023 bekend wie de Energietoeslag 2023 krijgt.

Hoe werkt de witgoedregeling?

  • Wanneer u recht hebt op de regeling, krijgt u automatisch bericht. U hoeft geen aanvraag te doen. 
  • U krijgt van de gemeente een waardebon. De waardebon is voor het vervangen van uw koelkast, koelvriescombinatie of wasmachine ouder dan 10 jaar. Een energiezuiniger apparaat zorgt voor lagere energiekosten. Bij apparaten van 10 jaar en ouder is de energiewinst het grootst. 
  • De waarde van de bon wordt waarschijnlijk 550 euro per huishouden. Dit bedrag kan nog wijzigen. 
  • Vanaf wanneer en waar u het nieuwe apparaat kunt kopen is nog niet bekend. 
  • Het oude apparaat wordt meegenomen door de leverancier die het nieuwe apparaat komt brengen. 
  • Wilt u een duurder apparaat of meerdere apparaten omruilen? Dan kunt u het verschil zelf bijbetalen.

Ik heb geldzorgen, wat moet ik doen?

Heeft u schulden of geldzorgen? Neem dan contact op met Schuldhulpverlening via 013-583 32 50. U kunt ook langskomen op werkdagen van 09:00 uur tot 16:00 uur (Koningsplein 10). Meer informatie op de pagina Schulden.  

Ik kan mijn energierekening niet betalen, wat kan ik doen?

Voor huishoudens met een laag inkomen en middeninkomen is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Uit dit noodfonds kunnen de rijksoverheid en energiebedrijven een deel van de energierekening betalen. Aanvragen kan tot 1 april 2023. Aanvragen kan via www.noodfondsenergie.nl

Hebt u geen recht op een vergoeding uit het Noodfonds Energie, maar komt u wel financieel in de knel door gestegen energiekosten? Misschien kunt u dan een vergoeding krijgen via het Tilburgse Ondersteuningsfonds (TOF). Ga voor informatie naar www.contourdetwern.nl/ondersteuningsfonds-tilburg/.

Nog meer besparen op de energierekening?

Op www.duurzamertilburg.nl/energiebespaartips vind u handige bespaartips.