logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Herinrichting Berkelseweg Udenhout

De Berkelseweg in Udenhout krijgt een nieuwe inrichting. Dat gebeurt in 2026-2027. Er worden werkzaamheden uitgevoerd aan het riool die zorgen voor een betere opvang van het regenwater. Via deze pagina volgt u de laatste ontwikkelingen.

Bewoners willen de Berkelseweg en een deel van de Udenhoutseweg graag aanpassen. De straat is op sommige delen erg breed en heeft geen stoep. Hierdoor wordt er op deze weg erg hard gereden en is het gevoel van onveiligheid hoog. De gemeente startte in samenwerking met de klankbordgroep van de Berkelseweg met het nemen van tijdelijke verkeersmaatregelen die de snelheid van het verkeer gaan verlagen en de verkeersveiligheid moeten verbeteren. Deze plannen worden in een pilot uitgevoerd en gemonitord. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor het onderhoud en  maatregelen die wateroverlast bij hevige regenval moeten voorkomen gestart.

Informatieavond

Op 4 juni 2024 was er een informatieavond. Tijdens deze avond presenteerde de gemeente in samenwerking met de klankbordgroep een eerste schets aan de bewoners van de Berkelseweg en Udenhoutseweg. 

Het gezamenlijk doel van deze maatregelen is een veiliger gebruik van de straat, verkeer dat minder hard rijdt en dat bewoners zicht veiliger voelen in de straat. 

Dit project vloeit voort uit de actiegroep ‘Udenhout gaat voor 0’. Zij stelden in samenwerking met de gemeente Tilburg een rapport op waarin in het gehele dorp mogelijkheden zijn aangewezen om snelheid te verlagen en verkeersveiligheid te verbeteren. Mogelijke verbeteringen op de Kreitenmolenstraat en de Berkelseweg staan hierin vermeld. Omdat het makkelijker is om in de Berkelseweg maatregelen te nemen wordt deze pilot reeds opgestart. De Kreitenmolenstraat is ingewikkelder door het hoge aantal voertuigbewegingen per dag.
 
In overleg met de klankbordgroep en de uitslag van de door hen geïnitieerde enquête zijn de eerste schetsen opgesteld en beoordeeld. Naar aanleiding van deze aanpassing is de bewonersavond georganiseerd.

Schetsontwerp tijdelijke inrichting

In het  ontwerp zijn 24 parkeerplaatsen op de rijbaan meegenomen en staan 10 bloembakken ingetekend. Doordat de voertuigen een slingerende beweging moeten maken, zal dit de snelheid verlagen. De bloembakken zorgen ervoor dat bij het gebrek aan geparkeerde voertuigen het beoogde doel alsnog wordt behaald. De bewoners worden verzocht het juiste voorbeeld te geven door te parkeren in de vakken. Bij de aanleg van de tijdelijke maatregelen worden ook de overvloed aan paaltjes verwijderd.

Aanleg, monitoring en eventuele aanpassingen

De ontwerpen zijn door de bewoners bekeken en er zijn opmerkingen bijgeplaatst. Over het algemeen was men erg positief. De opmerkingen die tijdens de bewonersavond zijn gemaakt, worden op tekening verwerkt en nog een laatste maal gedeeld met de klankbordgroep. Wanneer zij akkoord zijn, worden hopelijk voor de zomervakantie de maatregelen aangelegd. 

Nadat de tijdelijke maatregelen gedaan zijn, start de monitoring in het najaar van 2024. Hiermee toetsen we of de maatregelen die we deden ook het gewenste effect hebben. Naast de verkeerstellingen die door een verkeerskundig bureau worden uitgevoerd, is de bewoners ook gevraagd tips, klachten en suggesties te delen met de klankbordgroep. In nauwe samenwerking worden eventuele aanpassingen doorgevoerd.

De gemeente zet planten in de bloembakken. Aan de bewoners de vraag om deze af en toe een beetje liefde te geven zodat dit er mooi uit blijft zien.

Vervolg

Steeds vaker hebben we te maken met hevige regenbuien, periodes van droogte en hoge temperaturen. Om voorbereid te zijn op het veranderende klimaat (klimaatadaptatie) neemt de gemeente de nodige maatregelen, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een extra regenwaterriool en waterberging. Het opvangen en vasthouden van regenwater voorkomt wateroverlast en helpt tegen verdroging van de bodem.

Blauwe ader

In de Berkelseweg vanaf de kruising met de Slimstraat tot aan de kruising Zeshoevenstraat/Udenhoutseweg komt een apart regenwaterriool. Deze zogenaamde ‘blauwe ader’ zorgt ervoor dat bij hevige regenbuien het water afgevoerd wordt naar een nieuwe waterberging aan de rand van het dorp. Daarnaast worden de tijdelijke verkeersmaatregelen ingepast in de nieuwe uitstraling van de straat. Ook zijn er plannen om de straat te vergroenen. Zodra er een ontwerpbureau is gekozen door de gemeente, gaan zij aan de slag met een voorlopig ontwerp voor de straat. We verwachten dat de eerste schetsen eind 2024 klaar zijn. Als de schetsen klaar zijn, laten wij u dat weten via een brief met daarin een uitnodiging voor een inloopavond. De maatregelen zelf worden pas uitgevoerd in 2025. Als het uiteindelijk beoogde resultaat wordt behaald, blijft de tijdelijke opstelling staan totdat we starten met de aanleg van de nieuwe inrichting.

Meer informatie

Hebt u nog vragen, neem dan contact op met Ellen van Assouw van de gemeente. Zij is tijdens werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 06 - 50 01 30 92 en per e- mail via: ellen.van.assouw@tilburg.nl.

Help mee aan een klimaatbestendige stad

U kunt zelf ook een handje helpen aan een klimaatbestendige stad, ga dan voor meer informatie, inspiratie en subsidies naar duurzamertilburg.nl.

Downloads