logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Ontheffing milieuzone

De milieuzone in de gemeente Tilburg is het gebied binnen de ringbanen, aangegeven met speciale verkeersborden. Dieselvrachtwagens met emissieklasse 0 t/m 5 mogen niet meer binnen de ringbanen rijden. Voor vrachtwagens op benzine, aardgas of LPG geldt geen toegangsbeperking.

Ontheffing voor de milieuzone aanvragen

Ontheffing milieuzone nodig?

Direct aanvragen

Soorten ontheffingen milieuzone

Als uw vrachtwagen niet aan de milieuregels voldoet, kunt u een ontheffing aanvragen voor de milieuzone binnen de gemeente Tilburg. Er zijn 3 soorten ontheffingen:

  1. Dagontheffing
    Kosten: 32,25 euro. Een dagontheffing is geldig tot de volgende ochtend 6:00 uur. Vraagt u de ontheffing voor de dag zelf aan, dan is deze pas geldig vanaf het moment van betaling. U kunt maximaal 12 ontheffingen per jaar en per kenteken aanvragen.
  2. Ontheffing levertijd nieuwe vrachtwagen
    Kosten: 32,25 euro. Als u kunt aantonen dat u een voldoende schone vrachtwagen heeft besteld, kunt u een tijdelijke ontheffing krijgen tot het moment van levering.
  3. Hardheidsclausule
    Kosten: 193,40 euro. Als u kunt aantonen dat u door de milieuzone in de financiële problemen komt, dan kunt u een beroep doen op de hardheidsclausule. Bij de aanvraag van de ontheffing leest u meer over de voorwaarden.

Milieuzonecheck

Weet u niet zeker of u een ontheffing nodig heeft? Kijk dan eerst op de website van milieuzones en vul de kentekencontrole in. Heeft u een landelijke ontheffing, dan hoeft u geen speciale ontheffing voor de gemeente Tilburg aan te vragen.

Zero Emission Stadslogistiek

De gemeente Tilburg voert in 2025 een nul-emissiezone in voor bedrijfsmatig gebruikte bestel- en vrachtwagens binnen de Ringbanen. Het doel van de 'Green Deal Zero Emission Stadslogistiek' is de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof als gevolg van het stadverkeer te verminderen tot 0%. Daarnaast willen partijen geluidsoverlast beperken. Dit heeft gevolgen voor bedrijven die met hun wagen in het centrum moeten zijn. Maar ook voor de oplaadcapaciteit en ons elektriciteitsnetwerk

De gemeente Tilburg wil ondernemers graag helpen bij de overgang naar emissievrij rijden. Ondernemers kunnen daarom een kosteloos adviesgesprek aanvragen met een onafhankelijk expert. Deze expert helpt ondernemers met vragen, kent alle mogelijkheden en subsidies en kan een kostenvergelijking maken bij de overstap naar een elektrische vracht- of bestelwagen.

2025 kentekencheck zero-emissiezone

Op de website Opwegnaarzes kunt u met uw kenteken checken of uw zakelijke voertuig in 2025 nog een zero-emissiezone in mag.

Boete milieuzone

Voldoet uw vrachtwagen niet aan de milieueisen en heeft u ook geen ontheffing? Dan is de boete 259 euro. Via het kenteken controleert de gemeente of uw vrachtwagen aan de milieueisen voldoet en of uw vrachtwagen een ontheffing heeft. De gemeente maakt voor de controle gebruik van een scanauto, waarmee ook het betaald parkeren wordt gecontroleerd.

Links