logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Scholen strijden voor minder energieverbruik

14 september 2023

Tijdens de Energy Race Tilburg nemen tien basisscholen uit gemeente Tilburg het tegen elkaar op om energie te besparen in de wijk. De race is van 18 september tot en met 12 oktober. Ondertussen leren de teams alles over energiebronnen, de energierekening en het hoe en waarom van energie besparen.

De Energy Race Tilburg is een initiatief van Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste, en is mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg. De scholen die meedoen zijn: de Zuidwester, OBS Koolhoven, de Petteflet, de Blaak, Aboe El-Chayr, de Sleutel, de Wegwijzer, de Elzen, Christoffel en Tiliander.  

De leerlingen proberen zoveel mogelijk punten te scoren door acties op te zetten om energie te besparen. Denk aan het plakken van een tochtstrip of radiatorfolie, een lamp vervangen door een ledlamp of een lichtplan maken met het gezin. Ze gaan campagne voeren in de wijk en brengen de Klimaatklussers en Energiecoaches onder de aandacht. Zo maakt de Energy Race het besparen van energie leuk, leerzaam en gemakkelijk.  

Wethouder Yusuf Çelik (Klimaat en Energietransitie): “Hoe geweldig is het dat zoveel Tilburgse scholen met elkaar de strijd aangaan in de Energy Race. Ik ben enorm benieuwd hoe creatief de kinderen zijn in het bedenken van campagnes en hoe ze die uitvoeren in hun eigen wijk. Via de kinderen hopen we ook het bewustzijn van ouders, grootouders, kennissen, vrienden en wijkbewoners te vergroten over een belangrijk onderwerp als energiebesparing in en rondom het eigen huis. Belangrijk voor ons klimaat en de portemonnee!”.  

Bekijk via YouTube het filmpje dat de kinderen tijdens een gastles te zien krijgen.  

Klimaatklussers en Energiecoaches  

De Klimaatklussers helpen inwoners van Tilburg bij het isoleren van hun woning om energie te besparen. Specifiek bieden ze hulp aan inwoners voor wie een aannemer niet te betalen is en aan inwoners die niet in staat zijn om zelf te klussen. De Energiecoaches geven gratis tips en informatie over kleine maatregelen om minder stroom en gas te gebruiken, zonder grote investeringen. Ook ontvangen inwoners een Energiebox cadeau met handige tips en energiezuinige producten (bijvoorbeeld een ledlamp en tochtstrip).  

Bezoek duurzamertilburg.nl voor meer informatie over het besparen van energie