Busstation geopend

11 maart 2019

Na 1,5 jaar verbouwen is het nieuwe busstation aan de Spoorlaan weer open. De eerste bussen reden er op zondag 10 maart. Een dag later, maandag, 11 maart, werd het station officieel geopend.

Het busstation zit op de oude plek naast het Centraal Station. Reizigers kunnen de nieuwe dienstregeling bekijken op arriva.nl.

Zonnepanelen

Het busstation heeft een moderne overkapping waaronder reizigers droog en comfortabel kunnen wachten op hun bus. Zonnepanelen op de luifel leveren de energie voor o.a. de verlichting en de informatieborden. De bankjes waar reizigers kunnen wachten, zijn verwarmd. De energie daarvoor komt ook van de zonnepanelen. Het middendeel van het station is groener gemaakt met planten en struiken. Ook de omgeving van het busstation wordt groener gemaakt.

Aantrekkelijk

Wethouder Berend de Vries: "Met het opleveren van het busstation is weer een belangrijke mijlpaal gerealiseerd. Het busstation staat voor het ambitieniveau van een levendig en aantrekkelijke Spoorzone, voorzien van mooie en goede faciliteiten. Dit busstation is dan ook een visitekaartje voor de entree van de stad, eentje die goed past bij de ontwikkeling van Tilburg. Het zijn juist deze onderdelen, die uitmaken van het grote geheel."

Elektrisch

Het busstation is technisch zo gebouwd dat het in de toekomst ook mogelijk is om elektrische bussen op te laden. De overkapping laat overdag zonlicht door. In de avond is het subtiel verlicht. Het licht reageert op de omgeving. 's-Nachts als er geen bussen rijden en amper mensen zijn, dimt de verlichting. Als er meer mensen lopen en bussen gaan rijden gaat het licht harder branden.

Bij de opening tussen 8 en 10 uur op 11 maart kregen de reizigers gratis koffie of thee. De wethouder en gedeputeerde openden het station door een bus over een symbolische finishstreep te rijden.