Coffeeshopbeleid

In het Tilburgse coffeeshopbeleid staat beschreven dat er ruimte is voor twee nieuwe coffeeshops in de gemeente Tilburg. Op dit moment zijn er 11 coffeeshops in de gemeente Tilburg. Dat worden er 13.

Redenen voor uitbreiding

Met 2 extra coffeeshops kan het aantal bezoekers beter worden verspreid en kunnen de coffeeshops een zekere kleinschaligheid houden. Daarnaast is het belangrijk dat de verkoop van softdrugs via bekende en daarom te controleren verkooppunten gaat.

Eisen en voorwaarden geschikte locaties

Het besluit om de opening van 2 nieuwe coffeeshops toe te staan is al in 2020 genomen. Bij het selecteren van geschikte locaties is de gemeente zorgvuldig te werk gegaan. Ook moeten de coffeeshop en coffeeshopeigenaar voldoen aan een aantal criteria:

Loting geschikte locaties

Geïnteresseerde ondernemers konden zich tot en met 15 januari 2023 aanmelden bij de gemeente Tilburg. Op 8 juni 2023 namen zij deel aan een openbare loting door een notaris. Uit deze loting kwamen in eerste instantie 2 locaties. Een locatie is afgevallen. Lees hier meer over in het nieuwsbericht van 20 juni 2023.   

Geen vergunning voor Koningsoord 134

De tweede ondernemer die een vergunningsaanvraag mocht indienen deed dat voor een horeca-exploitatie voor een coffeeshop op de locatie Koningsoord 134 in Berkel-Enschot. 

De gemeente heeft deze aanvraag beoordeelt en besloten géén vergunning te verlenen. De gemeente heeft de vergunning geweigerd omdat de ondernemer de aanvraag tussentijds heeft veranderd. Daarmee is niet voldaan aan de fixatieregel.

Vervolg

De ondernemer kan bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. Hiervoor heeft hij 6 weken de tijd. Tot die tijd ligt het proces stil.

Pas als het traject Koningsoord 134 volledig is afgerond, kijken we naar het vervolg. Hiervoor pakken we dan terug op de eerdere loting. Meerdere locaties in Koningsoord waren onderdeel van de loting. Er bestaat dus een kans dat als Koningsoord 134 definitief niet doorgaat, een andere ondernemer een aanvraag mag gaan doen voor een locatie in Koningsoord. 

Als er ontwikkelingen zijn, dan informeren we de omgeving hierover.

Antwoorden op de veelgestelde vragen (Q&A) uitbreiding coffeeshops

De gemeente snapt dat inwoners veel vragen hebben over de uitbreiding van het aantal coffeeshops in de gemeente. Op de pagina 'veelgestelde vragen (Q&A) uitbreiding coffeeshops' geven we daar antwoord op. Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u een mail sturen naar: coffeeshop@tilburg.nl.

Bezoek de pagina Veelgestelde vragen (Q&A) uitbreiding coffeeshops

Bestanden