Frans van der Meer wint Ad Vinkenprijs

08 maart 2018
Foto van Frans van der Meer

Het college van Tilburg heeft de Ad Vinkenprijs 2017 toegekend aan Frans van der Meer. Hij krijgt de prijs voor de bijzondere bijdrage die hij levert aan de kleinkunst in Tilburg.

Aan de prijs is een geldbedrag van 2.500 euro verbonden. De jury stond onder leiding van theaterdocent en cabaretier Peer de Graaf, zelf winnaar van de Ad Vinkenprijs 2003. De andere juryleden zijn Sandra Broekmans (hoofd theater bij Factorium Tilburg) en Joyce van der Horst (hoofdredacteur van Het Wereldpodium). In het juryrapport staat dat Frans een onnavolgbaar multi talent is in de Tilburgse cultuur. Een creatieve kameleon die opduikt in diverse kunstvormen. Van der Meer is muzikant, zanger, poppenspeler en beeldend kunstenaar. De meeste Tilburgers zullen hem kennen als de man achter de poppen Ferry van de Zaande en Fred van Boeschoten.

Wethouder Marcelle Hendrickx van cultuur verzorgt later dit voorjaar de officiële uitreiking. Ze licht toe: "Met de Ad Vinkenprijs waardeert de gemeente de kleinkunst in Tilburg en in een enkel geval de bredere culturele identiteit van de stad. Frans van der Meer is de Tilburgse exponent hiervan. Hij is een duizendpoot. Hij prikkelt, verrast en vindt zichzelf elke keer opnieuw uit. Vooral zijn enorme hoeveelheid absurde humor spreekt velen aan. In het bijzonder heb ik enorme waardering voor zijn fluïde karakter. Hij laat zich niet vastpinnen op een kunstvorm. Een terechte winnaar van de Ad Vinkenprijs. "

Ad Vinken

Ad Vinken was een Tilburgse ambtenaar en woordkunstenaar. Hij leverde onder andere een belangrijke bijdrage aan de Tilburgse Revue. Na zijn overlijden in 1988 heeft de gemeente Tilburg een kleinkunstprijs naar hem vernoemd. Eenmaal in de 2 jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon of instantie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kleinkunst in Tilburg en soms breder voor de culturele identiteit van de stad Tilburg. Eerdere winnaars zijn: Don Gijsel (1989), stichting de Korte Metten (1991), Jace van der Ven (1993), de Zwoelie Troelies (1995), Lauran van der Sanden (1997), Tom America (1999) Gummbah (2001), Peer de Graaf (2003), Kristel van Issum (2005), Karin Bruers (2007), Tilburg Cowboys (2009), Joris van Midde (2011), Jeroen de Leijer (2013) en Jacqueline Hamelink (2015).