Genomineerden Perronprijs 2018 bekend

13 maart 2019

De schrijvers Jan Leyers, Ilja Leonard Pfeijffer en Jolande Withuis zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2018. De winnaar wordt bekend op dinsdag 16 april. Gloria Wekker verzorgt die avond de E. du Perronlezing.

De prijsuitreiking is in de Glazen Zaal van de LocHal in Tilburg. De avond begint om 20:00 uur en duurt tot 21:30 uur.

Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. De E. du Perronprijs wordt toegekend aan schrijvers, kunstenaars of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving.

Leyers, Pfeijffer en Withuis

Jan Leyers ‒ Allah in Europa: Het reisverslag van een ongelovige. Het boek is een verslag van de reis van Leyers door Europa waarin hij op zoek gaat naar 'een Europese versie van de islam'. Vier maanden lang wordt er gesproken met traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, orthodoxe en liberale moslims, islamleraren en imams, mannen en vrouwen.

Ilja Leonard Pfeijffer ‒ Grand Hotel Europa. In deze roman neemt Pfeijffer ons mee naar een hotel ergens in Europa waarin zijn alter ego zich verschanst na een stukgelopen liefde. Het hotel is vergane glorie, oude geschiedenis, oude mensen, en daarmee net zoals de Europese gedachte vergaan, opgebruikt en versleten.

Jolande Withuis ‒ Raadselvader: Kind in de koude oorlog. Withuis schreef een indringende biografie over haar vader Berry Withuis (1920-2009), die tegelijk een autobiografische reflectie biedt op hoe haar communistische achtergrond Jolande zelf heeft gevormd. De vader was communist, redacteur van de Waarheid, en later schaakjournalist.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences en Kunstloc Brabant. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een textielobject, ontworpen door studio 'by aaaa' (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum. In 2017 won Margot Vanderstraeten de prijs voor haar boek Mazzel tov.