Gratis controle autobanden

08 augustus 2018
medewerkers van band op spanning aan het werk

In opdracht van de gemeente controleren medewerkers van 'Band op Spanning' de komende maanden bandenspanning bij auto's. Autobanden met een te lage spanning vullen zij gratis bij.

Van 11 augustus tot en met 13 oktober staat Band op Spanning elke zaterdag op een van de aangewezen parkeerterreinen. Op 11 en 25 augustus, 8 en 22 september en 6 oktober is dat bij de Hornbach aan de Hestiastraat 1. De andere zaterdagen staan ze op het parkeerterrein bij de AaBeefabriek aan de Wethouder van Ierlantstraat 33. Dat is dus op 18 augustus, 1, 15 en 29 september en 13 oktober. De medewerkers zijn van 10.00 tot 17.30 uur aanwezig. Dit is een van de acties van de gemeente Tilburg om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Schoner, zuiniger en veiliger

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto's met een te lage bandenspanning. Een auto met een te lage bandenspanning verbruikt jaarlijks 2 tot 5 procent meer brandstof. Dit kost jaarlijks in Nederland ongeveer 150 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 360 miljoen kilo extra CO₂ uitstoot. Daarnaast is de kans dat auto’s met onderspanning ongelukken veroorzaken groter. Dat kom doordat ze een langere remweg hebben en een slechtere wegligging. Ook is de kans op een klapband groter en neemt de slijtage van de banden toe.

Hoe werkt het? 

De medewerkers van 'Band op Spanning' vragen automobilisten of zij hun banden willen laten controleren. Auto eigenaren kunnen hier ook zelf om vragen. De auto krijgt een flyer onder de ruitenwisser; alleen deze gemarkeerde auto's worden gecontroleerd. Met professionele apparatuur wordt de bandenspanning van de auto's gecontroleerd. De banden worden zo nodig opgepompt tot de door de fabrikant geadviseerde spanning. Na de controle doen de medewerkers een kaartje onder de ruitenwisser met de oude en de nieuwe bandenspanning. Daar staat ook op hoeveel euro, liter brandstof en CO₂ hiermee is bespaard. Meer informatie over bandenspanning of deze actie staat op www.bandopspanning.nl