Handen ineen voor het Tilburgs Vertrouwens-experiment

14 september 2017

De officiële aftrap van het Tilburgs Vertrouwensexperiment was op 13 september. Tilburgers in de bijstand krijgen volgende week een uitnodiging om mee te doen met het Tilburgs Vertrouwensexperiment.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma was aanwezig bij de aftrap op woensdagavond. Zij blikte terug naar het ontstaan van dit experiment. Wethouder Erik de Ridder bracht zijn felicitatie aan de stad: ''We willen dat iedereen meedoet. Maar we maken het onze bijstandsgerechtigden soms erg lastig met alle regels. Ik geloof dat als je mensen ruimte geeft, ze die ook zullen benutten. En dat zal dit experiment bewijzen!''

Tilburg wil samen met Tilburg University onderzoeken wat het met mensen met een bijstandsuitkering doet als zij meer keuzevrijheid en verantwoordelijkheid krijgen. Of het werkt als mensen minder regels en verplichtingen opgelegd krijgen. Dat onderzoek heet het Vertrouwensexperiment.

Onderzoek

800 mensen met een bijstandsuitkering kunnen meedoen aan het onderzoek, dat 2 jaar duurt. Zij worden ingedeeld in 1 van de 4 groepen, met elk hun eigen aanpak. In de ene groep gelden minder regels en in de andere groep krijgen mensen meer begeleiding. In sommige groepen mogen deelnemers een extra deel van hun bijverdiensten houden en krijgen zij een bonus bij een baan. Ook is er een groep waar voor de deelnemers niets verandert. Na 2 jaar worden de resultaten in de verschillende groepen met elkaar vergeleken.

Het Tilburgs Vertrouwensexperiment is ontstaan door een initiatief vanuit de stad. De initiatiefnemers gaven woensdag 13 september de aftrap, en sloegen daarmee de handen ineen voor dit experiment. Ook in andere gemeenten wordt geëxperimenteerd met verschillende aanpakken in de bijstand.

Lees meer over het Tilburgs Vertrouwensexperiment