Interne begeleiders helpen in de kinderopvang

11 januari 2019

Tilburg startte in september 2018 met een proef voor interne begeleiders (IB-ers) in de kinderopvang. Zij helpen bij het op tijd signaleren en oppakken van zorg- en ondersteuningsvragen bij kinderen.

28 kinderopvanglocaties in Noord, Zuid en West nemen aan de proef deel. Wethouder Marcelle Hendrickx liep op 10 januari een ochtend met de IB-ers mee. In de kinderopvang is er vaak te weinig tijd en deskundigheid om bij kinderen te zien of te merken dat ze extra zorg of ondersteuning nodig hebben. De IB-ers helpen medewerkers in de kinderopvang daarbij. Zij assisteren ook bij het analyseren van zorgvragen, bij het observeren van de kinderen en bij de oudergesprekken. Daarnaast zorgen zij voor goede samenwerkingsafspraken tussen alle betrokkenen en verwijzen zo nodig door naar andere zorg.

Zinvol

De proef is nog maar net van start, maar de kinderopvang, het basisonderwijs en ouders vinden de inzet van de IB-ers nu al zinvol en van grote meerwaarde. Eind 2020 loopt de proef af en zijn de definitieve resultaten bekend. Dan beslissen de gemeente, kinderopvang en het onderwijs of de IB-ers op alle Tilburgse kinderopvanglocaties gaan werken.

Tilburg vindt een goede start voor alle kinderen belangrijk. Zo kunnen alle Tilburgse peuters sinds januari van dit jaar al vanaf 2 jaar naar de peutervoorziening. Die leeftijd was eerst 2,5 jaar.

Meer informatie over de peutervoorziening en kinderopvang in Tilburg op de pagina peutervoorziening op deze website.