Kinderen geven gemeente tips over omgeving school

18 januari 2019

Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Oculus presenteerden op 17 januari hun ideeën voor een veilige, schone en leuke schoolomgeving aan de gemeente.

Wethouder Mario Jacobs, leden van de Raad en ambtenaren waren in de Raadzaal om te luisteren naar de ideeën van de kinderen. De presentatie maakt deel uit van het project Tilburg Veilig Naar School. De gemeente organiseert samen met scholen, kinderen en ouders acties om de schoolomgeving veiliger en leuker te maken. Een van die activiteiten is de Schoolschouw, waarbij leerlingen de omgeving van de school verkennen. Ze letten daarbij op thema's zoals: schoon, groen, veilig en heel en verzamelen verbetertips. Vervolgens werken ze die in groepjes uit en presenteren die aan ouders, gemeente en school.

Ideeën

Tijdens de presentatie passeerden ideeën de revue zoals: prullenbakken met lichtjes en borden om ze meer op te laten vallen, glasbakken met randen eromheen zodat je geen lekke band krijgt en meer groen in de straten. De leerlingen gaven de gemeente deze tips op een ludieke en speelse manier. Ook werd er volop gediscussieerd over de tips en werden er veel vragen gesteld. Afgesproken is dat de gemeente gaat bekijken welke tips uitvoerbaar zijn. In het voorjaar hoort de school hier meer over. Mario Jacobs: "Ik heb verfrissende ideeën gehoord en ik vond het leuk hoe ze zijn gepresenteerd. Dat zouden wij volwassenen ook eens moeten durven  doen!"

Veilig naar school

De gemeente wil dat kinderen op een veilige en prettige manier naar en van school kunnen. Dat lukt nog niet overal. Daarom is verkeersveiligheid rondom basisscholen een terugkerend thema. Om de gevaarlijke dagelijkse situaties tegen te gaan, wil de gemeente samen met de basisscholen de onveiligheid structureel aanpakken. Er zijn meerdere activiteiten die de gemeente Tilburg aanbiedt om de verkeersveiligheid rondom scholen te verbeteren. Denk aan onderwerpen als fietsverlichting of verkeersvaardigheden. Alle activiteiten zijn voor de basisscholen kosteloos. Iedere basisschool kan deelnemen aan een of meerdere activiteiten.