Tips om met de warmte om te gaan

17 juli 2018
Stadsstrand bij Tilburg

Ook de komende dagen blijft het nog warm. Een aantal tips om je te wapenen tegen de hitte.

In de middag tussen 12:00 uur en 16:00 uur is de temperatuur het hoogst. Daarom is het raadzaam om dan de schaduw op te zoeken en je niet te veel in te spannen. Sluit zo veel als mogelijk de gordijnen / ramen en deuren om de warmte buiten te houden.

Drinkwater

Als het lang warm is gebruiken we meer water. Er is voldoende drinkwater beschikbaar, maar de Gemeente adviseert wel om zo min mogelijk drinkwater te gebruiken en bijvoorbeeld nu niet je tuin te besproeien of je auto te wassen.

Vijvers

Vijvers, meren en andere wateren zijn erg uitnodigend om verkoeling te zoeken maar door de aanhoudende warmte brengt dit wel gevaren met zich mee. Het water is veel vatbaarder voor ziektes zoals blauwalg. Let daarom goed op eventuele borden die de Gemeente laat plaatsen wanneer het niet raadzaam is om te gaan zwemmen in vijvers.

Natuurbranden

Doordat veel openbaar groen zoals parken, bossen en bermen zeer droog zijn is de kans op bosbranden aanwezig. Een stukje glas in de berm langs de weg vormt als vergrootglas en zou zo maar een flinke bermbrand kunnen veroorzaken. Probeer te genieten van het openbaar gebied maar ga er zorgvuldig mee om.

Wat doet de gemeente

Ook de gemeente draagt zijn steentje bij als het gaat om de veranderingen in het klimaat. Bij de inrichting openbaar gebied speelt de gemeente hier zo veel als mogelijk op in door bijvoorbeeld bestrating te vervangen voor meer groen. Op deze manier kan de warmte beter absorberen en is er minder opwarming en meer verkoeling in de stad. De aannemers die werkzaam zijn voor de Gemeente Tilburg houden zo veel als mogelijk rekening met de hitte. De werktijden zijn vaak aangepast, schaduw wordt opgezocht en er zijn extra momenten om te drinken.

De droogte heeft ook gevolgen voor de openbare ruimte. De droogte houdt langer aan dan normaal. Aannemers die door de gemeente zijn ingehuurd, zijn hard aan het werk om net ingepland groen (1 tot 2 jaar oud) en bomen water te geven. Plantenbakken krijgen frequenter water. Helaas is het werk door de droogte niet bij te houden. Veel groen, bomen en planten zullen dood gaan.