Veel brandstof bespaard bij Band op Spanning

06 november 2018

Band op Spanning is een actie waar inwoners van Tilburg hun autobanden op de juiste spanning kunnen laten oppompen. De positieve resultaten zijn bekend.

Met de actie in Tilburg zijn 4492 liters brandstof en 17,4 ton CO2-uitstoot bespaard. Een band op spanning is beter voor het milieu en beter voor de portemonnee. Band op Spanning is een van de acties van de gemeente om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tijdens deze actie, die liep van 11 augustus tot en met 13 oktober, konden inwoners van Tilburg gratis hun band op de juiste spanning laten brengen. In totaal zijn 996 auto's gecontroleerd. Bij maar liefst 891 auto's (89 procent) waren de banden niet op spanning en zijn de banden opgepompt. Het totaal bespaard bedrag aan brandstof en banden is 20.642,31 euro. Dit is gemiddeld per auto een bedrag van 20,73 euro.

Lekke band

Bij alle gecontroleerde auto's hebben de controleurs een kaartje achtergelaten waarop de gevolgen van banden die niet goed op spanning zijn, zijn uitgelegd. Daarnaast had 13 procent van de auto's waarschijnlijk een lekke band. Deze bestuurders zijn middels een speciale kaart geattendeerd op de mogelijke gevaren.

Lage bandenspanning

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto's met een te lage bandenspanning. Deze auto's verbruiken jaarlijks 2 tot 5 procent meer brandstof. Dit kost ongeveer 150 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 360 miljoen kilo extra CO2-uitstoot. Daarnaast is de kans dat auto’s met onderspanning ongelukken veroorzaken groter. Dat komt doordat ze een langere remweg hebben en een slechtere wegligging. Ook is de kans op een klapband groter en neemt de slijtage van de banden toe. Het advies is om regelmatig banden te controleren. Ook de komende maanden bij de winterbanden. Deze hebben vaak een iets hogere spanning nodig. Op zaterdag 30 november kunnen inwoners de bandenspanning laten checken bij de AaBe-fabriek, van 09:30 tot 17:30 uur. Dit is een initiatief van MilieuCentraal.

Meer informatie op bandopspanning.nl.