Winnaars vrijwilligersprijzen 2020 bekend

08 december 2020
Younes en wethouder Dols bij de uitreiking van de vrijwilligersprijzen

Younes Aknin is op 7 december uitgeroepen tot 'vrijwilliger van het jaar'. De Verbeeten Challenge werd 'vrijwilligersorganisatie van het jaar'. Het bestuur van Serve The City 2019-2020 kreeg de 'jongerenvrijwilligersprijs'.

De prijzen werden uitgereikt op 7 december, de Nationale Vrijwilligersdag. Dit jaar helaas geen grootse uitreiking tijdens een besloten feestavond, maar een bekendmaking en uitreiking aan de deur bij de vrijwilligers thuis. Op 1.5 meter afstand zijn de genomineerden en winnaars op gepaste wijze persoonlijk in het zonnetje gezet!

Winnaars

Younes Aknin organiseert en ondersteunt als vrijwilliger bij Buurtsport sportactiviteiten voor jongeren in Tilburg-Noord en andere delen van de stad. Door samen te sporten leert hij de jongeren kennen en bouwt hij een vertrouwensband op. Zijn ondersteuning stopt niet bij sport. Hij helpt de jongeren ook bij andere zaken zoals huiswerk of het schrijven van sollicitatiebrieven. Daarnaast coacht Younes een voetbalteam bij Willem II-amateurs en zet hij zich in voor Somalische jongeren, zodat zij én hun ouders integreren in de Nederlandse samenleving. Younes is een echte verbinder en een ambassadeur voor vrijwilligerswerk.

Vuist tegen kanker

De Verbeeten Challenge zamelt geld in voor kankeronderzoek door het organiseren van een groot sportevenement. Jaarlijks maken zo’n 1800 deelnemers, waaronder ook (ex) patiënten, die dag een vuist tegen kanker. Door corona ging het evenement dit jaar niet door. Als alternatief bedacht men Sportember: alle Tilburgers werden aangemoedigd om in september een sportieve prestatie te leveren en verdienden daarmee een uniek Verbeeten Challenge 2020-polsbandje. Het is bewonderenswaardig met hoeveel toewijding, passie en betrokkenheid de hechte groep vrijwilligers zich ieder jaar opnieuw inzetten voor dit sportieve en goede doel.

Het bestuur van Serve the City Tilburg (2019-2020) won dit jaar de Jongerenvrijwilligersprijs. Naast hun reguliere activiteiten voor de stichting hebben de 5 jonge bestuursleden in coronatijd maar liefst 260 studenten aangestuurd voor verschillende projecten en goede doelen. Met hart en ziel hebben zij zich ingezet voor kwetsbare doelgroepen en wisten zij met hun enthousiasme maatschappelijk betrokkenheid over te brengen op medestudenten.

Stemmen

De Tilburgse Vrijwilligersprijzen zijn een initiatief van gemeente Tilburg en VrijwilligersTilburg, in nauwe samenwerking met Rabobank Tilburg en omstreken, Interpolis en het Brabants Dagblad. De winnaars in de categorie 'vrijwilliger' en 'organisatie' zijn bepaald door inwoners uit de gemeente Tilburg (2/3 deel) en een vakjury (1/3 deel). Er is volop gestemd dit jaar, in totaal zijn er bijna 2500 digitale stemmen uitgebracht. Bij de jongerenvrijwilligersprijs werd niet gewerkt met genomineerden, een jury koos uit de inzendingen direct de winnaar.

Op de foto de winnaar Younes Aknin en wethouder Rolp Dols.