Open Dag StadHuis

Na een grondige renovatie is in februari 2021 het vernieuwde Stadhuis in gebruik genomen. Op de Verjaardag van de Stad (18 april) hebben we de heropening op digitale wijze feestelijk gevierd. Nu de gemeente weer bezoekers mag ontvangen, nodigt het gemeentebestuur iedereen van harte uit om op zaterdag 6 november het vernieuwde Stadhuis van binnen te bekijken tussen 10:00 en 16:00 uur.

Let op: Vanwege de coronamaatregelen is zaterdag 6 november een coronatoegangsbewijs nodig om het stadhuis te bezoeken. Neem ook je ID/paspoort/rijbewijs mee voor een identiteitscontrole.

Inwoners zijn op zaterdag 6 november van harte welkom op het Open StadHuis. De gemeente Tilburg opent de deuren van het gerenoveerde Stadhuis speciaal voor u. Bekijk de nieuwe raadzaal, bezoek de bestuursvleugel of kom genieten van het uitzicht over de stad. Ook het Paleis-Raadhuis is open. Ons stadsbestuur heet u persoonlijk van harte welkom. Er worden op zaterdag 6 november ook rondleidingen gegeven door het gebouw. Let op: Inmiddels is aanmelden voor de rondleidingen niet meer mogelijk. Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. U kunt wel op eigen gelegenheid door een deel van het gebouw lopen. 

Programma

In het Stadhuis:

 • Het Stadsmuseum presenteert in het werkcafé (begane grond) haar collectie Willem II-objecten
 • Bekijk historisch beeldmateriaal en de stadsrechten (replica)
 • Geniet in het werkcafé van live muziek, verzorgd door Fontys studenten
 • Bezoek de foto-expositie De verbouwing in beeld (1e etage) en de presentatie over de plannen voor het nieuwe Stadsforum (1e etage)

In het Paleis-Raadhuis:

 • Sluit aan bij de stadsgids die u rondleidt door het Paleis-Raadhuis en vertelt over de geschiedenis van dit bijzondere gebouw. Het Paleis is gebouwd in opdracht van koning Willem II die zelf de eerste steen legde op 13 augustus 1847. In de afgelopen eeuwen diende het gebouw als Paleis, schoolgebouw en gemeentehuis. Zelfs Vincent van Gogh kreeg er ooit nog les. De rondleidingen starten vanaf de Burgemeesterskamer om 10:30 uur, 11:30 uur, 13:30 uur en 14:30 uur (Maximaal 12 personen).
 • Bekijk in de Paleiszaal de documentaire De Zwarte Doos van Twan Mickers, waarin oud-medewerkers van de gemeente Tilburg vertellen over de bouw eind zestiger jaren, de dagelijkse omgang met bestuurders in de jaren ’70 en unieke wetenswaardigheden over het gebouw zoals de atoomschuilkelder. De documentaire draait om 10:30 uur, 12 uur, 13:30 uur en 15 uur.
 • In de Oranjezaal vindt u informatie over Wandelen met Willem II; de wandelroute door Tilburg langs plekken die een link hebben met Willem II.
 • Ooit getrouwd in het Paleis-Raadhuis? Maak van de gelegenheid gebruik om je trouwfoto op het bordes over te doen. Wij zorgen voor een sluier en trouwboeket. De fotograaf is aanwezig tussen 11 en 15 uur.
 • De initiatiefgroep P(a)lace to be onderzoekt hoe het Paleis-Raadhuis in de toekomst meer gebruikt kan worden door de stad. In de afgelopen 1,5 jaar werd al volop geëxperimenteerd. Op zaterdag 6 november presenteert P(a)lace to be een overzicht van alle activiteiten tot nu toe. De initiatiefnemers gaan graag met u in gesprek. Uw boodschap is ook welkom in het receptieboek.
 • A People’s Palace - Masterstudenten van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw geven hun visie op de toekomst van het Paleis. De eindpresentaties zijn te zien in de Anna Paulownazaal. Er zijn studenten aanwezig om de, vaak spectaculaire, maquettes toe te lichten. 
 • ‘Dwalen rond het Stadforum’. Onder die titel presenteren fotograaf Chris Oomes, dichter Jace van de Ven en muzikant Hans Sparla in de Willem II zaal een half uurtje vol poëzie, beeld en muziek. Aanvang om 14 uur en 15 uur.
 • Geniet van de pop-up dansperformance SWARMING. Een gemêleerde groep studenten van de Fontys Dansacademie infiltreert de dagelijkse routine van Palace To Be en het stadhuis. Een zwerm die constant woordloos communiceert, zowel met elkaar als met hun omgeving. Deze performance is gecreëerd door de Tilburgse dansgroep Vloeistof, die nadrukkelijk kiest voor het publieke domein als speelplek en dans verbindt met het alledaagse. Paleis / Stadhuis, van 10 uur tot 16 uur.
 • Lancering van het stickerboek Tilburg en Van Gogh door het Stadsmuseum.

U bent van harte welkom.

Virtuele rondleiding

Inwoners kunnen alvast een kijkje nemen in het Stadshuis via de virtuele tour.