Toekomst van Tilburg

Tilburg groeit. In de periode tot 2040 verwelkomt de stad zo’n 40.000 nieuwe inwoners. Daarvoor zijn 25.000 extra woningen nodig, maar ook ruimte voor bedrijven, scholen, parken en winkels. Zodat de stad een fijne plek blijft om te wonen, te werken en te leven.

Verder uitbreiden kan niet

De stad nog verder uitbreiden is niet meer mogelijk. De ruimte voor de nieuwe woningen wordt vooral gezocht in de bestaande stad en uiteraard de dorpen. Compact bouwen in de stad, dat noemen we ook wel verdichting. De ontwikkeling van de Piushaven, de Spoorzone en Stappegoor zijn voorbeelden. Hier gaan we vooral de hoogte in. Maar er zijn nog veel meer plekken nodig om te bouwen. De komende periode gaat de gemeente aan de slag met de stedelijke ontwikkelingsstrategie. Die beschrijft waar en hoe de stad binnen de huidige mogelijkheden kan doorgroeien.

Vragenlijst invullen
Naar de vragenlijst

Natuurlijk heeft de gemeente wel al ideeën. Zo willen we rond de treinstations flink bijbouwen. Dit zijn goed bereikbare plekken waar ruimte is voor appartementen in combinatie met winkels, horeca en bedrijven. Samen zorgen ze voor meer levendigheid in stationsgebieden. In de wijken zoals Tilburg Noord, West en Zuid zien we andere kansen. We voegen woningen toe voor ouderen om zelfstandig te kunnen blijven wonen, maar ook huur- en koopwoningen in diverse prijsklassen. We willen deze wijken versterken. Door bijvoorbeeld meer groen aan te leggen en te zorgen voor een goede mix van bewoners. Onze dorpen en de open ruimte daar om heen koesteren we. Vooral in en rondom de dorpen willen we bouwen. Starters, senioren en mensen met een gemiddeld inkomen moeten er ook terecht kunnen. Over het onderwerp is een korte animatiefilm gemaakt. De link naar het filmpje staat hieronder.

Daarnaast kunt u ook een enquête over het onderwerp invullen. Dat kan door op de oranje button te klikken naast deze paragraaf.

Online stadsgesprek op 16 juni

Waar zien we kansen en op welke plekken vinden we hoogbouw goed passen? Wat betekent dit voor het parkeren, het groen, de winkels, scholen en andere voorzieningen? Hoe gaat Tilburg veranderen? Hoe benutten we kansen en beperken we bedreigingen? We delen onze ideeën en horen graag je reactie. Praat mee en stel vragen.

Op woensdagavond 16 juni organiseert de gemeente Tilburg in samenwerking met CAST (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o.) een online stadsgesprek over het verdichten van de stad. Wethouder Bas van der Pol (Ruimtelijke Ordening) vertelt wat dit gaat betekenen voor de stad. Verder delen diverse experts hun aandachtspunten en is er vooral ruimte voor vragen van het publiek. De avond volgen, kan via onderstaande link.

Kun je niet aanwezig zijn, maar wil je toch een reactie of vraag kwijt? Mail dan naar toekomstvan@tilburg.nl. Je reactie betrekken we bij het voorstel aan de raad dat komend najaar op de vergaderagenda staat.