Toekomstbomen

De gemeente stelt gratis bomen beschikbaar voor particulier terrein. Inwoners, maar ook bedrijven, scholen en instellingen in het stedelijk gebied kunnen zich hiervoor aanmelden.

Voorwaarden

Grondeigenaren konden zich tot 29 oktober 2018 opgeven voor één gratis boom van de gemeente. De bomen worden in het najaar door de gemeente geplant. Niet elke tuin is geschikt voor toekomstbomen. Bomen hebben de ruimte nodig. De voorwaarden voor de locatie zijn:

  • De locatie is op niet-gemeentelijk terrein in het stedelijk gebied;
  • De toekomstboom mag niet in verharding worden gezet, maar alleen in beplanting of gazon;
  • Afstand tot bebouwing én erfgrens minimaal 6 meter bij een 1e grootte boom (geschikt voor grote tuinen) en minimaal 4 meter bij bomen van de 2e categorie (middelgrote tuinen);
  • De minimale beschikbare (ondergrondse) groeiplaats is 60 m2.

Inwoners die een andere boom willen dan op onderstaande lijsten, kunnen dat aangeven. De gemeente kijkt wat er mogelijk is.

In het najaar van 2018 worden 25 bomen geplant. Als er meer aanmeldingen zijn, komen die op een wachtlijst. De behandeling van de aanvragen is op volgorde van binnenkomst. Als Toekomstbomen succesvol is, wordt de actie volgend jaar herhaald.

Soorten voor grote tuinen

Bomen van 1e grootte (uiteindelijke hoogte meer dan 15 meter)
SoortOmschrijving
Valse Christusdoorn

Kan tot 20-25 meter hoog worden. De boom heeft een donker-grijze schors met ondiepe groeven en doorns/stekels. de boom krijgt sikkelvormige vruchten van 30-45 cm in de herfst. Voorjaar/zomerbloeier; geel/groen. Herfstkleur geel. Bladverliezend. Winterhard. Levert voedsel voor bijen.

Tulpenboom

Volwassen 20-25 meter hoog (maximale hoogte 35 meter). De boom heeft een lichtgrijze schors met roodbruine takken. Zeer geschikt als schaduwboom tijdens warme dagen. Zomerbloeier met grote tulpachtige groen met geeloranje bloemen. Kegelvormige vruchten van ca. 10 cm opgebouwd uit gevleugelde nootjes. Bladverliezend. Herfstkleur geel. Winterhard. Levert voedsel voor bijen.

Zilveresdoorn

Wordt ca 20 meter hoog. Bloeit in maart/april met groengele later rode bloemen. Geen vruchten. Bladverliezend. Herfstkleur oranje, rood. Winterhard.

Tamme kastanje

Wordt 20-30 meter hoog. De schors en takken zijn (grijs)bruin, later met diepe lengtegroeven. Zomerbloeier: roomkleurige katjes van 8-13 cm lang, geel/wit. De vrucht is een stekelige bolster met 2-3 eetbare noten (kastanjes). Herfstkleur bruin/geel. Bladverliezend. Winterhard. Levert voedsel voor bijen.

Walnoot

Wordt 15-30 meter hoog. De schors en takken zijn lichtgrijs. Diepgegroefde stam. Jonge takken zijn grijsbruin. ♂ hangende katjes van 6-8 cm; ♀ 2 of 3 bijeen. Vruchten zijn eetbare walnoten. Winterhard.

Gewone acacia

Wordt 20-25 meter hoog. De schors en takken zijn grijsbruin en ruw gegroefd. De twijgen zijn olijfgroen tot bruin met kleine doorns. In juni komen er hangende trossen tot 15 cm met cremewitte bloemen aan die geuren. De vrucht is een platte leerachtige roodbruine peul van 5-10 cm lang. Levert voedsel voor bijen. Winterhard.

Zilverlinde

Wordt 20-25 meter hoog. De schors en takken zijn grijs. De herfstkleur is geel. In juli zitten er gele geurende bloemen aan de boom. De vruchten zijn grijs en onopvallend. Het is een drachtboom voor bijen en een waardboom voor vlinders. Winterhard.

Soorten voor middelgrote tuinen

Bomen van 2e grootte (uiteindelijke hoogte 10 tot 15 meter)
SoortOmschrijving
Papieresdoorn

Wordt ca. 10 meter (tot max 15 meter) hoog. Jonge twijgen zijn roodbruin. Oudere twijgen en stam schilferen af. Herfstkleur is oranje/rood. In mei komen er in clusters geelgroene bloemen aan. De rode vruchten die eraan komen zijn er niet veel, en meestal zijn ze leeg. Winterhard. Levert voedsel voor bijen.

IJzerboom

Volwassen 7-10 meter hoog (max. 12m). De schors en takken zijn lichtgrijs, met paarsbruine vlekken. De takken zijn olijfbruin. Het blad heeft een ovale eironde vorm met een groene kleur met aan de rand purperrood. In de herfst kleuren de bladeren geel, oranje, rood en purper. In februari/maart komen er kleine rode bloemen. De vruchten zijn ca. 1 cm groot en gehoornd. Winterhard.

Honingboom

Volwassen 15 meter (max. 20 meter) hoog. De schors is grijsbruin en gegroefd. Takken zijn groen met lichte kurkachtige gevuld gaatje in de bast. In juli/september heeft de boom roomwitte bloemen in pluimen. De peul is grijs en ca 8 cm lang. Winterhard. Levert voedsel voor bijen.

Amberboom

Volwassen 12 -15 meter hoog. De bast is donkergrijs en diep gegroefd. De takken hebben zwarte kurklijsten. De herfstkleur is geel/oranje/rood. In april/mei komen er onopvallende geelgroene bloemen aan. De vruchten zijn rond en stekelig aan een lange steel; 3-3,5 cm lang. Winterhard.

Anna Paulownaboom

Volwassen 10-15 meter (max. 20 meter). De bast is grijsbruin. Jonge twijgen zijn groenbruin en viltig. In mei komen er lilablauwe bloemen aan; in opstaande pluimen tot ca 30 cm. De vruchten zijn eivormig. Winterhard. Levert voedsel voor bijen.

Winterlinde

Deze boom wordt 8-10 meter hoog. De twijgen zijn oranjerood (vooral 's winters opvallend). De bast is donkerbruin met groeven. Eind juni/begin juli komen er cremewitte geurige bloemen aan die met 5-9 bloemen samen in een pluimvorm hangen. De vruchten zijn licht viltig behaard, rond/eivormig en ca. een halve centimeter groot. Winterhard. Drachtboom voor bijen, waardboom voor vlinders.

Vaantjesboom

Deze boom wordt 10-15 meter hoog. De schors en takken zijn lichtbruin tot grijsbruin van kleur. In mei staat de boom in bloei met kleine bloemen; bruinpaarse hoofdjes en roomkleurige schutbladeren. Er komen langgesteelde vruchten aan van 3,5 cm. Winterhard. Levert voedsel voor bijen.