U bevindt zich op:Actueel / Vertrouwens-experiment

Het Tilburgs Vertrouwensexperiment

Minder regels in de bijstand. Meer begeleiding, meer keuzevrijheid. Werkt dat? Dat onderzoeken we samen.

De regels in de bijstand zijn vaak ingewikkeld en streng. Wat gebeurt er als mensen niet meer hoeven te solliciteren? Als ze een extra deel van hun bijverdiensten mogen houden of extra begeleiding krijgen? Vinden mensen dan sneller werk? Kunnen ze meer meedoen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of mantelzorg? Worden mensen simpelweg gelukkiger? Dat onderzoekt de gemeente samen met 800 mensen met een bijstandsuitkering en de universiteit. We noemen dat het Tilburgs Vertrouwensexperiment.

Bekijk het filmpje 'Het Vertrouwensexperiment' via YouTube

Het experiment in een notendop

Het experiment is in januari 2018 gestart en duurt 2 jaar. Deelname is niet meer mogelijk. Ongeveer 800 mensen hebben zich aangemeld. Zij zijn ingedeeld in 1 van de 4 groepen, elk met hun eigen aanpak. In de ene groep gelden minder regels en in de andere groep krijgen mensen meer begeleiding. In sommige groepen mogen deelnemers een extra deel van hun bijverdiensten houden en krijgen zij een bonus bij een baan. Ook is er een groep waarbij niets verandert. Zo kan gekeken worden welke aanpak het beste werkt. Belangrijk om te weten: niemand gaat er financieel op achteruit.

Brede beweging

Het Tilburgs Vertrouwensexperiment is ontstaan door een initiatief vanuit de stad. Ook in andere gemeenten wordt geëxperimenteerd met andere aanpakken in de bijstand.

Heeft u vragen over het experiment? Neem contact op via vertrouwen@tilburg.nl of via 06 - 11 12 49 26.