WIJ... doorbreken de cirkel van geweld

Kom kijken naar een indrukwekkende buitententoonstelling over huiselijk geweld. Van 6 tot en met 25 augustus 2021 te zien bij Station Tilburg, aan de centrumzijde en de noordzijde. Er zijn ook twee webinars voor professionals en vrijwilligers, en er is een afsluitende bijeenkomst.

Huiselijk geweld en kindermishandeling is het grootste geweldsprobleem. Heb je ermee te maken, neem contact op met Veilig Thuis. Luister ook eens naar de podcasts.

Buitententoonstelling

Kom kijken naar de indrukwekkende buitententoonstelling over huiselijk geweld. Deze komt bij Station Tilburg, aan de centrumzijde en de noordzijde. De tentoonstelling heet ‘WIJ...doorbreken de cirkel van geweld’. Bekijk de foto’s en luister naar het verhaal van 29 krachtige mensen, van wie 2 uit de regio Hart van Brabant. Zij hebben de cirkel van geweld doorbroken, waarin ze gevangen zaten. Met een steuntje in de rug van een ander. 

De tentoonstelling is van 6 tot en met 25 augustus de hele dag gratis te bezoeken. Aanmelden is niet nodig. Neem je telefoon mee, want via een QR-code hoor je de verhalen. Houd daarbij rekening met de op dat moment geldende coronamaatregelen. De buitententoonstelling is ruim opgezet dus afstand houden is goed mogelijk. We vragen alle bezoekers om daar ook zelf op te letten. 

Afsluitende werkbijeenkomst op 25 augustus: Leren van ervaringen

Hoe komen we tot betere en efficiëntere zorg bij huiselijk geweld en kindermishandeling?

Op deze digitale bijeenkomst krijgen deelnemers alles te horen over de huidige ontwikkelingen rondom ervarings-deskundigheid. We wisselen ideeën en inzichten uit, om tot uitgangspunten te komen voor de inzet van ervaringsdeskundigheid in de regio Hart van Brabant. Samen komen we verder in wat er nodig is om ervaringsdeskundigheid binnen de organisaties in te zetten. Zo kunnen we onder andere de effectiviteit van aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling optimaliseren. Deze bijeenkomst is bedoeld voor bestuurders, professionals en ervaringsdeskundigen.

Datum: 25 augustus 2021
Tijd: 15:30 - 17:00 uur
Locatie: digitaal

Programma
Tijd

Onderwerp

15:30 – 15:35

Opening en toelichting van het programma
15:35 – 15:50Inleiding over de ontwikkelingen en mogelijkheden van de inzet van ervaringsdeskundigen.
De inleiding wordt gegeven door dr. Alie Weerman. Weerman is lector GGZ en Samenleving aan de Hogeschool Windesheim. In 2106 promoveerde zij cum laude aan de Vrije Universiteit Amsterdam met het proefschrift Ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners. Stigma, verslaving en existentiële transformatie. Zij heeft recent onderzoek gedaan naar ervaringsdeskundigheid bij huiselijk geweld en kindermishandeling.
15:50 – 16:10Uitwisselen van inzichten en ideeën over de inzet van ervarings-deskundigheid. Dit doen we aan de hand van een aantal stellingen.
16:10 – 16:30Komen tot de uitgangspunten voor de inzet van ervaringsdeskundigen bij de organisaties.
16:30 – 17:00Wat is er nodig om ervaringsdeskundigheid binnen de organisaties in te zetten en daarmee de effectiviteit van aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling te optimaliseren?

De bijeenkomst wordt afgesloten door wethouder Rolph Dols.

Meld je voor 20 augustus aan bij: nera.jerkovic@tilburg.nl.

Praten

Maak jij je zorgen om iemand? Of heb je zelf te maken met kindermishandeling of huiselijk geweld? Bel dan gratis met Veilig Thuis Midden-Brabant. Het telefoonnummer is 0800 2000. Je kunt hier terecht voor advies, ondersteuning en melden bij (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar. Kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis. Je kun ook chatten.

Serie podcasts

De afgelopen maanden zijn vanuit het landelijk programma Geweld Hoort Nergens Thuis 10 podcasts gemaakt. Merel Steinweg trok met haar reismicrofoon het land door om in gesprek te gaan met allerlei professionals die op hun terrein werken aan een wereld met minder geweld. De thema’s die aan de orde kwamen zijn bijvoorbeeld: ouderenmishandeling, onderzoek en monitoring, de taskforce kindermishandeling en het belang van samenwerking tussen zorg- en veiligheidsprofessionals. De podcasts zijn op alle populaire podcast apps te beluisteren. 

Ga naar de podcasts