Slakkenwol Burgemeester Brokxlaan 82

Bij de voorbereiding van de verduurzaming van het industriële erfgoed in de Spoorzone, is bij Gebouw 82 (Club Smederij) ‘natuurlijk-radioactieve slakkenwol’ aangetroffen. Er is geen sprake van een acute of gevaarlijke situatie. 

Slakkenwol is een soort isolatiemateriaal. Op bouwtekeningen van het pand staan woorden die kunnen wijzen op mogelijke aanwezigheid van de slakkenwol. Een gespecialiseerd adviesbureau heeft dit onderzocht en dit materiaal aangetroffen in een aantal spouwmuren en de (buizen)kelder. De gezondheidsrisico’s zijn verwaarloosbaar klein. Het pand hoeft niet te sluiten. De gemeente heeft de huurder, Club Smederij, op de hoogte gesteld.

Vragen en antwoorden

Wat betekent dit voor mij als bezoeker van Club Smederij?

Als bezoeker hoef je je geen zorgen te maken. Het materiaal zit op plekken waar je tijdens een bezoek aan dit pand niet mee in contact kan komen. De gezondheidsrisico’s zijn verwaarloosbaar klein. 

Hoe nu verder?

We gaan het materiaal in de (buizen)kelder saneren, omdat deze makkelijk bereikbaar is en de ingreep weinig impact heeft op het pand. Daarvoor stellen we samen met het adviesbureau een werkplan op. Het materiaal in de spouwmuren gaan we niet saneren. Het saneren van de slakkenwol op deze plek zou (gedeeltelijke) sloop betekenen van het pand. We volgen hierin het advies van het adviesbureau. Er zijn geen gezondheidsrisico’s aan verbonden. We doen een melding/registratie bij de ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) van de slakkenwol in de spouwmuren, omdat dat verplicht is.

De sanering van de (natuurlijk-radioactieve) slakkenwol is vergelijkbaar met de werkwijze bij asbestsanering. Het saneren uitgevoerd door specialisten (in witte pakken) onder begeleiding van een stralingsbeschermingsdeskundige. 

Wat is natuurlijk-radioactieve slakkenwol?

Slakkenwol is een isolatiemateriaal dat vooral gebruikt werd in de jaren ’50. Het is vergelijkbaar met steenwol. De gezondheidsgevolgen van het inademen of innemen van stofdeeltjes (natuurlijk-radioactieve) slakkenwol zijn vergelijkbaar met asbest. 

Waar kan ik terecht met vragen?

Ben je inwoner en heb je vragen over de situatie? Bel dan naar 14 013 of mail ons via het contactformulier op de website
Ben je huurder van een pand van de gemeente en heb je vragen? Neem dan contact op met je verhuurder/contactpersoon.