logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Energie besparen met witgoedregeling

12 december 2023

Bij bijna 13.000 huishoudens valt deze dagen een brief in de brievenbus over de witgoed omruilregeling van de gemeente. Alle inwoners die begin december 2023 800 euro energietoeslag hebben gekregen, kunnen hun oude wasmachine, koelkast of koel-vriescombinatie omruilen voor een nieuw, energiezuiniger apparaat.

Het omruilen van een apparaat bespaart energie(kosten) en is ook beter voor het klimaat. 

Duurzamer Tilburg 

“We vinden het belangrijk dat alle inwoners kunnen besparen op energie. Helaas hebben veel inwoners niet genoeg geld om een energiezuiniger apparaat te kopen. De witgoedregeling helpt hen daarbij. Het is een van de Tilburgse regelingen waarmee inwoners energie en kosten kunnen besparen en kunnen bijdragen aan een duurzamer Tilburg”, aldus wethouder Yusuf Celik van Verduurzaming. “Het mooie aan deze regeling is bovendien dat onze eigen inwoners deze zelf hebben bedacht tijdens de TilburgerTafel eind 2021.” 

Cadeaukaart 

In de brief staat een persoonlijke code waarmee de ontvanger van de brief een cadeaukaart van 550 euro kan aanvragen. Hiermee kan het oude apparaat (van ongeveer 10 jaar oud) omgewisseld worden voor een nieuw, energiezuiniger apparaat. Dit kan in diverse Tilburgse winkels en in veel winkels ook online. Wie een duurder apparaat wil, kan zelf bijbetalen. De leverancier neemt bij levering van het nieuwe apparaat het oude mee. De materialen van het oude apparaat worden gerecycled. Het Regionaal Energieloket organiseert de omruilactie voor de gemeente Tilburg. Ga voor meer informatie hierover naar regionaalenergieloket.nl.

Energietoeslag 2023 

Alleen inwoners met een brief over de witgoedregeling kunnen meedoen. Die brief is verstuurd aan alle inwoners die begin december 800 euro energietoeslag 2023 kregen. Inwoners die de energietoeslag voor 2023 nog moeten aanvragen en pas begin 2024 krijgen, ontvangen vanzelf nog bericht over de witgoedregeling.