Hogere WOZ-waarde leidt tot lager tarief voor OZB

18 januari 2023
Een aantal koophuizen

(Foto: Joris Buijs)

De gemeente bepaalt op dit moment de WOZ-waarden voor 2023. Hiermee wordt het bedrag van de onroerendzaakbelasting (OZB) berekend. Inwoners denken vaak dat een hogere huizenprijs leidt tot een net zo grote stijging van de onroerendzaakbelasting. Dat is onterecht.

Bij stijgende WOZ-waarden (zoals nu) wordt het OZB-tarief verlaagd. Zo blijft de opbrengst ongeveer hetzelfde. Daarom leidt een hogere huizenprijs niet tot een net zo grote stijging van de onroerendezaakbelasting In Tilburg gaat het tarief naar 0,0719% (was in 2022: 0,0849%). Het gemiddelde bedrag dat inwoners moeten betalen, stijgt enkel met de inflatie.

Waardebepaling

Om de WOZ-waarde te bepalen, kijkt de gemeente naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de maanden rond de waardepeildatum. Deze datum ligt 1 jaar vóór het belastingjaar. Voor de WOZ-waarden voor 2023 is dat dus 1 januari 2022. We horen en lezen nu dat de huizenprijzen niet meer hard stijgen. En dat huizen langer te koop staan dan een aantal maanden terug. Echter, de WOZ-waarde loopt achter op de prijsontwikkeling op de huizenmarkt.

Oververhit

Op de waardepeildatum 1 januari 2022 was de hypotheekrente nog laag en de woningmarkt erg oververhit. Dat betekent dat huizen (flink) boven de vraagprijs werden verkocht. Er waren toen nog geen hoge energieprijzen. En er was nog geen oorlog in Oekraïne. De invloed van deze ontwikkelingen ziet u dan ook nog niet terug in de WOZ-waarde voor belastingjaar 2023. Meer informatie op de pagina 'Onroerendezaakbelasting' op deze site.

Eenvoudig bezwaar maken

Bent u toch van mening dat de vastgestelde WOZ-waarde niet goed is? Maak dan eenvoudig zelf bezwaar op de pagina 'Bezwaar gemeentelijke belastingen' op deze website. Laat dit niet doen door een bedrijf. Deze bedrijven zeggen dat het gratis is, maar dat is het niet. De gemeente moet zo’n bedrijf een vergoeding betalen tussen de 295 en 700 euro. Als vervolgens door hun standaardbezwaar uw WOZ-waarde 10.000 euro lager wordt, scheelt dit u nog geen euro per maand.