logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

KWIEKroute in Berkel-Enschot geopend

19 april 2024

Woensdag 17 april werd in Berkel-Enschot de zogenoemde KWIEKroute geopend. Deze route is voor alle inwoners van het dorp en combineert wandelen met verschillende beweegoefeningen, gebruikmakend van dingen die langs de route staan. Zo worden bankjes bijvoorbeeld gebruikt voor sit-ups.

Wethouder Maarten van Asten en oud-bokser Arnold Vanderlyde openden de route. Ze trokken met een groep fanatieke bewoners door het dorp om alle ‘toestellen’ te proberen en samen te bewegen. De start van de KWIEKroute in Berkel-Enschot is bij winkelcentrum Ons Koningsoord. Deelnemers aan de route kunnen er onder andere armen ronddraaien, snelwandelen, slalommen, hakken-tenen doen of knieën optrekken. Fanatiekelingen kunnen alle 16 oefeningen doen. Die staan getekend op genummerde stoeptegels. Zo kun je de hele route makkelijk volgen en bij elke tegel een oefening doen. De route is bedoeld voor senioren, maar uiteraard is iedereen welkom om de route te lopen en lekker te bewegen. Tijdens de opening was ook een groep kinderen van basisschool Rennevoirt aanwezig om de route met veel enthousiasme te lopen.

Voor alle leeftijden

Sporten is voor alle leeftijden. Het is leuk, draagt bij aan een socialer leven en verkleint de kans op een groot aantal aandoeningen. Arnold Vanderlyde trok de vergelijking met het boksen: "Zolang je in beweging blijft, is de kans dat je geraakt wordt het kleinst." Wethouder Maarten van Asten is ook blij met de aanleg van de KWIEKroute: "In Tilburg willen we het voor iedereen, jong en oud, zo makkelijk mogelijk maken om in beweging te zijn en te blijven. Hoe fijn is het dat mensen uit Berkel-Enschot nu in hun eigen omgeving een wandeling kunnen maken waarbij ze zichzelf nog wat extra uit kunnen dagen door oefeningen te doen? Goed voor iedereen, of je nu 8 of 80 bent."

1,5 kilometer lang

De route start en eindigt bij Hemels Eten en Drinken (Trappistinnentuin 76) en is ongeveer 1,5 kilometer lang. Je kunt ook een kleine route lopen, omdat je na de Pandgang de route kunt verkorten. Deze is ongeveer 800 meter.

Initiatiefnemers

De Kwiekroute is aangelegd op initiatief van Platform Welzijn Berkel-Enschot en wordt mogelijk gemaakt door de Dorpsraad, Stichting Welzijn Ouderen (SWO), Katholieke Bond voor Ouderen (KBO), Eikenhuys, Ons Koningsoord, ContourdeTwern, Fysio Op Maat en de gemeente Tilburg.