Veelgestelde vragen duurzame bekers carnaval 2023

Op deze pagina staan de antwoorden op de veelgestelde vragen over de duurzame bekers tijdens carnaval.

Statiegeldbekers worden ingezet om de wegwerpcultuur tegen te gaan en zwerfafval te voorkomen. Het gebruik van statiegeldbekers betekent niet alleen minder weggooien, maar ook een veel schoner evenement.

Hoe werkt het?

Statiegeldbekers zijn harde plastic bekers die herbruikbaar zijn. Een bezoeker betaalt bij aankoop van de eerste consumptie statiegeld voor de beker. Bij het halen van een volgende consumptie levert de bezoeker de beker in en krijgt hij een nieuwe beker. Verlaat de bezoeker het evenement? Dan levert hij de beker in en krijgt het statiegeld terug in de vorm van ¼ kruikenmunt. De kruikenmunt is een betaalmunt tijdens carnaval. Met de kruikenmunt kan tot nog 1 maand na carnaval worden betaald in de horeca in de binnenstad.

Ben ik verplicht om met statiegeldbekers te werken tijdens carnaval?

Alle drankverstrekkers in de Binnenstad, Spoorzone en Piushaven zijn verplicht om duurzame bekers te gebruiken tijdens carnaval. Het gaat om hardcup bekers van het bedrijf DrinkCup.

Hoe geven we statiegeld terug aan de bezoeker?

U geeft de bezoeker ¼ kruikenmunt terug als zijnde statiegeld als de beker onbeschadigd wordt ingeleverd. Koopt de bezoeker meteen een volgend drankje? Dan hoeft de munt uiteraard niet te worden gegeven en ruilt men als het ware de beker om voor een nieuwe. 

Waar kan ik mijn statiegeldbeker inleveren?

Iedereen werkt met dezelfde bekers. Bekers kunnen bij alle horeca in de binnenstad worden ingeleverd. De bezoeker hoeft dat niet per se te doen bij de bar waar hij/zij het heeft gekocht.  

Moet ik álle drank in statiegeldbekers inschenken?

Ja, zowel koude als warme dranken moeten buiten in statiegeldbekers geserveerd worden. De herbruikbare bekers zijn geschikt voor zowel warme als koude dranken. 

Mag ik nog wel blikjes of flesjes drank verkopen?

Het is niet meer toegestaan om drank in blikjes of flesjes aan bezoekers te verkopen. Gebruikt u toch flesjes of blikjes? Dan moet u deze in statiegeldbekers uitschenken.

Zijn eetkraampjes ook verplicht om statiegeldbekers te gebruiken?

Ja, ook voor eetkraampjes is het niet toegestaan om flesjes en blikjes aan bezoekers te verkopen. Alle drank moet in statiegeldbekers worden uitgeschonken.

Kosten en praktische zaken

Hoeveel statiegeld moet ik vragen?

U vraagt €1 statiegeld voor een beker.

Hoeveel statiegeldbekers heb ik nodig?

Hiervoor hanteren we de volgende vuistregel:
Aantal gasten op een piekmoment x 3.5 
Dus bijvoorbeeld 500 gasten x 3.5 = 1750 bekers. 
Leverancier DrinkCup kan desgewenst meedenken over de benodigde hoeveelheid.

Wat kost het huren van een statiegeldbeker?

De huur van een beker is €0,05 cent per beker. Ook rekent DrinkCup €0.825 cent borg per beker. De borg krijgt u alleen terug als de bekers onbeschadigd worden ingeleverd. Er worden ook schoonmaakkosten gerekend. Die zijn €0,09 cent per beker.

Kan ik de statiegeldbekers ook kopen?

Nee, u kunt de bekers alleen huren.

Hoe kom ik aan statiegeldbekers voor carnaval?

Het bedrijf DrinkCup verzorgt de duurzame bekers tijdens carnaval. U kunt rechtstreeks bij DrinkCup bestellen of het aantal bekers doorgeven aan een pleinhoofd. Doe dit zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 februari 2023. De bekers moeten vooraf worden betaald, uiterlijk 5 dagen na het plaatsen van de bestelling. Niet betaald = niet geleverd. 

Kan ik extra statiegeldbekers krijgen tijdens carnaval?

Tijdens carnaval kunt u snel bekers bijbestellen via de DrinkCup BestelApp. Elke ondernemer kan zich (bij voorkeur vooraf) registreren in die app. 
Tijdens het evenement kan in geval van nood een bestelling (van minimaal 2 kratten) worden geplaatst. Die worden binnen 1 uur geleverd. De app kunt u ook gebruiken om extra bekers te bestellen voor de volgende dag. Die worden dan de volgende ochtend geleverd. 

Zijn er extra inleverpunten van de statiegeldbeker?

Ja op enkele plekken worden inleverbakken geplaatst waar bezoekers bekers kwijt kunnen. Hiervoor hoeft men dus niet per se naar de bar. De bezoeker loopt dan alleen wel het statiegeld mis.

Moet ik verder nog ergens rekening mee houden?

De statiegeldbekers nemen meer ruimte in beslag dan plastic wegwerpbekers. Houd er verder rekening mee dat de bekers een waarde vertegenwoordigen. Zorg dus dat ze niet makkelijk te pakken zijn door bezoekers. Zet bekers als ze ingeleverd worden weer op maat gesorteerd in de juiste kratten terug. Dat bespaart tijd bij het tellen van de bekers na afloop van het evenement. U kunt kiezen voor een andere baropstelling met een apart inleverpunt voor de statiegeldbekers. In het kader van klantvriendelijkheid kunt u ervoor kiezen om het innamepunt van de statiegeldbekers langer open te houden dan de bar. Dan kunnen klanten die aan het eind van het evenement een laatste drankje hebben besteld de statiegeldbeker ook nog inleveren. Het is toegestaan om de bar langer open te houden voor het innemen van de bekers.

Als ik op mijn evenement statiegeldbekers kwijtraak, kost mij dat dan iets als ondernemer?

Bezoekers die bekers kwijtraken hebben het statiegeld al betaald. Daarom maakt u geen extra kosten als bezoekers de statiegeldbekers niet terugbrengen.

Komen er nog andere extra kosten bij kijken?

Houd er rekening mee dat er extra personeel nodig is om de bekers samen met de leverancier te tellen op het moment dat de bekers gebracht en gehaald worden en om de bekers te sorteren als er meerdere soorten of formaten gebruikt worden. Verder is er extra personeel nodig om de bekers te spoelen als u ervoor kiest om dit 
tijdens het evenement te doen. U hebt daarentegen waarschijnlijk minder schoonmaakpersoneel nodig. Verder kunt u besparen op het aantal afvalbakken en de afvalinzamelaar.

Contactgegevens

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Vragen voor DrinkCup, het bedrijf dat de statiegeldbekers levert, stelt u via: 

Jet van Baast is contactpersoon bij de gemeente voor ondernemers in de Binnenstad, Spoorzone en Piushaven: jet.van.baast@tilburg.nl of bel 06-515 74 175