Portretten burgemeester en wethouders

Het Tilburgs college bestaat uit zes wethouders en de burgemeester. Sinds 2 juni zijn zij samen aan de slag voor Tilburg, om ervoor te zorgen dat de gemeente een fijne plek is en blijft om in te wonen, leven en recreëren. Op deze pagina stellen zij zichzelf voor.

Wie zijn zij, wat drijft hen om dit werk te doen en wat vinden zij belangrijk voor de stad? Wat raakt hen persoonlijk en waarom zijn ze trots op Tilburg? 

Esmah Lahlah

Wethouder Bestaanszekerheid, Kansengelijkheid en Talentontwikkeling

“Ik ben Esmah Lahlah, 42 jaar jong en samen met mijn twee kinderen Ilyes en Noor woon ik alweer ruim 4 jaar in de Reeshof.  We hebben geen huisdieren, maar Noor wil graag een cavia of een konijn. Dus mogelijk gaat het er toch van komen.”

Politieke partij

“Na 4 jaar partij-onafhankelijk wethouder te zijn geweest, zit ik sinds 2 juni namens GroenLinks in het college. Ik voel me er thuis. Dit komt deels door de fijne mensen, maar ook door de inhoud. Voor mij zijn het klimaat en de bestaanszekerheid de twee meest urgente thema’s van nu. Daar heeft en vraagt GroenLinks al van oudsher aandacht voor.”

Tilburgse politiek

“Voelde lange tijd als een ver-van-mijn-show, waar je niet echt het verschil kunt maken. Meer praten dan doen. Niets is minder waar, het is mooi om te zien en onderdeel te mogen zijn van een club mensen, die stuk voor stuk vanuit hun idealen bouwen aan de Tilburgse samenleving om deze nog mooier te maken. Een Tilburg waar iedereen er toe doet, zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt en waar iedereen voelt een kans te krijgen om de beste versie van zich zelf te worden.”

Kleurrijk

“Tilburg is een kleurrijke gemeente, waar acceptatie en mee kunnen doen voorop staan. Nu en in de toekomst. Tilburg is een gemeente met verborgen pareltjes en waar mensen naar elkaar omkijken. Stedelijk, met een dorps karakter. Met een rauw rafelrandje en veel lef, doen we het net wat anders in Tilburg.”

Bijzondere plek

“Stadsbos013. Daar kun je heerlijk wandelen, hardlopen en mountainbiken. Daarnaast vind je me in mijn vrije tijd ook regelmatig in Block013 om te boulderen (klimmen).”

Tip en top

“Het frustreert me dat er nog steeds kinderen vanaf hun geboorte met 3-0 achterstaan, afhankelijk van waar hun wieg staat. Kinderen uit gezinnen met veel talent, maar die niet tot hun recht komen. Dat maakt de ongelijkheid tussen groepen inwoners groot, waardoor het voor veel van hen extra moeilijk is om volwaardig mee te doen. Dat zou ik graag anders zien. Verder mis ik op veel plekken nog groen, zeker ook in de binnenstad. En een stadsstrand om te kunnen zwemmen. Maar, ook kenmerkend voor Tilburg: schouders eronder en we gaan het doen. We zorgen voor elkaar. Daar ben ik echt heel trots op.”

​​​​​​​Maarten van Asten

Maarten van Asten, wethouder voor onder andere Financiën, Digitalisering, Sport en Evenementen   
 

“Ik ben Maarten van Asten. Ik ben 30 jaar en woon samen met Linda in Tilburg.”

Dingen wél mogelijk maken

Namens de Tilburgse VVD zit ik in het college, maar uiteraard ben ik er voor alle Tilburgers. Ik voel  de verantwoordelijkheid om te kijken naar hoe we ervoor zorgen dat Tilburg voor alle inwoners een fijne plek is om te wonen en te werken. Daarin moeten we de focus leggen op hoe dingen wél mogelijk zijn. Daar wil ik mij voor inzetten. ”

De goede dingen in gang zetten

“In contact zijn met inwoners, vrijwilligers, ondernemers, stichtingen en verenigingen en samen wat van Tilburg te maken; dat is iets waar ik heel blij van word. Het wethouderschap zorgt ervoor dat je nog meer energie kunt geven om de goede dingen in gang te zetten voor Tilburg. Dat is ontzettend leuk. Minder leuk vind ik soms de vele stukken die we moeten lezen, ook iets wat bij het wethouderschap hoort. In mijn vrije tijd vind ik het heel fijn om te volleyballen.”

Rauwe en bruisende stad

“Voor mij is Tilburg een rauwe, bruisende stad waar altijd van alles te doen en te zien is. Helaas heeft corona een flinke impact gehad op het dagelijkse leven, ook in onze gemeente. Ik hoop van harte dat de stad weer volop kan gaan bruisen en er weer veel meer gelegenheid komt om elkaar te ontmoeten.”

Bijzondere plekken

“Eigenlijk hangt dat helemaal af van mijn stemming. Als ik behoefte heb aan reuring ga ik graag naar de Spoorzone. Maar op een ander moment vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om te genieten van de rust in onze groene omgeving, zoals Landschapspark Moerenburg.

Inspiratie

“Ik heb erg veel bewondering voor Daan de Kort. Hij ziet slechts 3% maar haalt alles uit het leven, als DJ Braille, wethouder en nu Kamerlid. Wat een voorbeeld om je vooral niet te laten beperken in het leven. Een rolmodel van formaat, ik haal daar heel veel levenskracht uit.”

Een hechte gemeenschap 

“Het zijn de mensen die onze gemeente maken tot wat het is: een hechte gemeenschap. Ons verenigingsleven vormt daarin een zeer sterke basis. Daar ben ik echt ontzettend trots op.”

Toekomstdromen

“Discriminatie, in welke vorm dan ook, maakt me heel verdrietig. Het zou heel mooi zijn als we dat flink terug kunnen dringen. En ik mis nog een grote, hoogwaardige evenementenlocatie voor onze mooie Tilburgse evenementen. We hebben op dat vlak zo ontzettend veel te bieden. Daarmee kunnen we het aanbod nog verder verbreden naar de toekomst toe.”