logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Portretten burgemeester en wethouders

Het Tilburgs college bestaat uit zes wethouders en de burgemeester. Sinds 2 juni zijn zij samen aan de slag voor Tilburg, om ervoor te zorgen dat de gemeente een fijne plek is en blijft om in te wonen, leven en recreëren. Op deze pagina stellen zij zichzelf voor.

Wie zijn zij, wat drijft hen om dit werk te doen en wat vinden zij belangrijk voor de stad? Wat raakt hen persoonlijk en waarom zijn ze trots op Tilburg? 

Maarten van Asten is wethouder voor onder andere Financiën, Digitalisering, Sport en Evenementen   
 

“Ik ben Maarten van Asten. Ik ben 30 jaar en woon samen met Linda in Tilburg.”

Dingen wél mogelijk maken

Namens de Tilburgse VVD zit ik in het college, maar uiteraard ben ik er voor alle Tilburgers. Ik voel  de verantwoordelijkheid om te kijken naar hoe we ervoor zorgen dat Tilburg voor alle inwoners een fijne plek is om te wonen en te werken. Daarin moeten we de focus leggen op hoe dingen wél mogelijk zijn. Daar wil ik mij voor inzetten. ”

De goede dingen in gang zetten

“In contact zijn met inwoners, vrijwilligers, ondernemers, stichtingen en verenigingen en samen wat van Tilburg te maken; dat is iets waar ik heel blij van word. Het wethouderschap zorgt ervoor dat je nog meer energie kunt geven om de goede dingen in gang te zetten voor Tilburg. Dat is ontzettend leuk. Minder leuk vind ik soms de vele stukken die we moeten lezen, ook iets wat bij het wethouderschap hoort. In mijn vrije tijd vind ik het heel fijn om te volleyballen.”

Rauwe en bruisende stad

“Voor mij is Tilburg een rauwe, bruisende stad waar altijd van alles te doen en te zien is. Helaas heeft corona een flinke impact gehad op het dagelijkse leven, ook in onze gemeente. Ik hoop van harte dat de stad weer volop kan gaan bruisen en er weer veel meer gelegenheid komt om elkaar te ontmoeten.”

Bijzondere plekken

“Eigenlijk hangt dat helemaal af van mijn stemming. Als ik behoefte heb aan reuring ga ik graag naar de Spoorzone. Maar op een ander moment vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om te genieten van de rust in onze groene omgeving, zoals Landschapspark Moerenburg.

Inspiratie

“Ik heb erg veel bewondering voor Daan de Kort. Hij ziet slechts 3% maar haalt alles uit het leven, als DJ Braille, wethouder en nu Kamerlid. Wat een voorbeeld om je vooral niet te laten beperken in het leven. Een rolmodel van formaat, ik haal daar heel veel levenskracht uit.”

Een hechte gemeenschap 

“Het zijn de mensen die onze gemeente maken tot wat het is: een hechte gemeenschap. Ons verenigingsleven vormt daarin een zeer sterke basis. Daar ben ik echt ontzettend trots op.”

Toekomstdromen

“Discriminatie, in welke vorm dan ook, maakt me heel verdrietig. Het zou heel mooi zijn als we dat flink terug kunnen dringen. En ik mis nog een grote, hoogwaardige evenementenlocatie voor onze mooie Tilburgse evenementen. We hebben op dat vlak zo ontzettend veel te bieden. Daarmee kunnen we het aanbod nog verder verbreden naar de toekomst toe.”

Marcelle Hendrickx is wethouder Gezondheid, Zorg en ondersteuning en Cultuur 

“Ik ben Marcelle Hendrickx. Ik ben 56 jaar, getrouwd met Diederik en moeder van twee prachtige volwassen dochters. Ik ben geboren in Den Haag, opgegroeid in Noordwijk, pas echt groot geworden in Amsterdam en inmiddels thuis in Tilburg. Ik ben allergisch voor huisdieren, maar heb een huis vol (kook)boeken.” 

Politieke familie 

“D66 voelt al sinds de jaren ’90 als mijn politieke familie. Verantwoordelijkheid voor elkaar vind ik heel belangrijk. Maar ik word ook graag aangesproken op mijn eigen kennis en kunde. Wat kun jij met jouw talent betekenen voor de samenleving? Andere thema’s die mijn politieke keuze hebben bepaald zijn: de zorg voor onze planeet (en dus de zorg voor de toekomst van onze kinderen), rechtvaardigheid en kansengelijkheid, toegankelijkheid en beschikbaarheid van kunst en cultuur.”

Liefde op het tweede gezicht 

“Tilburg is voor mij liefde op het tweede gezicht. Het is een geweldige, grote en interessante stad. Ik ben echt van Tilburg gaan houden. Wat me zeker aanspreekt, is het lef en de durf om groots te denken. Dat was niet altijd vanzelfsprekend. Maar we hebben het absoluut nodig om nog mooier, aantrekkelijker, leefbaarder en socialer te worden.”

Prachtig ambt

“Het wethouderschap is een prachtig ambt. Je kunt iets bijdragen aan de samenleving en soms ook echt het positieve verschil maken in het leven van onze inwoners. Daarnaast houd ik gewoon van de politiek. Democratie is een groot goed en het is een eer om daaraan mee te mogen werken. De keerzijde van de medaille is het verscherpte en verharde klimaat, waar respect en beleefdheid naar elkaar soms ver is te zoeken.”

Bijzondere plekken 

“Er zijn veel bijzondere plekken te vinden in Tilburg. Wat mij betreft horen daar zeker Museum De Pont en de LocHal bij. En mijn eigen huis. Wat zeker niet in mijn lijstje met favorieten staat, is de Schouwburgpassage. Als ik dat deel van de stad zie, word ik er elke keer weer somber van. Of er iets is wat ik nog mis? Meer ontbijtplekken en extra kledingzaken voor de werkende vrouw.”

Zorg voor iedereen

“Ik zou het geweldig vinden als we zorg en gezondheid voor iedereen zo dichtbij mogelijk kunnen organiseren. Daarbij hoort (gezond) eten, kunnen sporten en als het nodig is zorg voor iedereen. Ik vind het heel belangrijk dat veel meer kinderen dan nu veilig kunnen opgroeien. Daarnaast zie ik ook graag meer kunst en cultuur in de buitenruimte van onze stad en dorpen.”

Yusuf Çelik is wethouder voor o.a. Wonen, Wijken en Integratie   

“Ik ben Yusuf Çelik. Ik ben 41 jaar en woon samen met mijn vriendin Eefje, onze kinderen Rava (8) en Lune (7) en konijnen Mia Pluis en Snoes Tompoes in de wijk Jeruzalem.”

Fantastische ervaring

“Als PvdA wethouder heb ik Wonen, Wijken en Integratie in mijn portefeuille. Tot voor kort werkte ik bij Rotterdam Sportsupport als projectleider verenigingsontwikkeling en gebiedscoördinatie. Werken in de sportstad van Nederland was een fantastische ervaring. Nooit saai en altijd uitdagend. Sport verbindt mensen en is vooral leuk om te doen.” 

Gelijke kansen voor iedereen

“De Spoorzone heeft een speciale plek in mijn hart. De sociaaldemocratie met gelijke kansen voor iedereen heeft zich via de spoorwegmedewerkers verspreid over de stad. Het is ook de plek waar ik als 18-jarige aankwam om te gaan studeren. Ik ben namelijk geboren en getogen in Enschede. Nog een bijzondere plek is de huiskamer van Vittorio bij de Piushaven. Een prachtige plek om te stoppen en er zijn altijd wel mensen te vinden voor een praatje.”

Politiek en besturen is mijn passie

“Politiek en besturen is mijn passie. Dat gaat namelijk over mensen. Over hun zorgen, ideeën, klachten, dromen en ambities. Als wethouder sta ik open voor iedereen die hulp nodig heeft. Of het nu gaat om het zoeken naar een plekje in de samenleving, het maximale uit het leven willen halen of de zoektocht naar een betere woonomgeving. Samen met (nieuwe) inwoners zoeken naar oplossingen voor hun uitdagingen en problemen. Maar vooral op zoek naar het verzilveren van kansen en benutten van kwaliteiten.” 

Meedenken én doen

“Als wethouder sta ik voor een lokale, zichtbare en aanspreekbare overheid die er is voor de inwoners en die zorgt voor verbinding. Met alle medewerkers van de gemeente Tilburg wil ik op zoek naar het beste voor onze inwoners. Niet vanachter een bureau, maar samen fysiek in de buurten, wijken en dorpen. Luisteren naar wat beter moet en inwoners echt laten meedenken en mee laten doen. Of dat nu gaat over wonen, participatie, integratie, energietransitie, stedelijke ontwikkeling of verduurzaming. Om daarna om te zetten in beleid, maar vooral in actie en resultaat. Wijkgericht waar dat kan, gemeentebreed waar dat moet.” 

Betrokken en bevlogen medewerkers

“Als kersverse wethouder vind ik het bijzonder om te zien hoe betrokken en bevlogen medewerkers zijn bij hun werk. Met het ingaan van het reces rond ik voor mezelf een intensieve periode af, waarbij we met de onderhandelende partijen een heel mooi akkoord hebben kunnen bereiken. Daar ben ik trots op en ik vind het een eer dat ik daar als wethouder mee aan de slag mag.”

Bas van der Pol is wethouder Stedelijke ontwikkeling, Economie en Omgevingskwaliteit 

“Ik ben 43 jaar en geboren en opgegroeid in Tilburg. Samen met mijn vrouw Emma en zoontje Wout woon ik op dit moment nog in Rotterdam, maar we hopen binnenkort te verhuizen en zien er enorm naar uit om weer helemaal terug te zijn.”

De speelplek van mijn jeugd

“Tilburg heeft voor mij veel bijzondere plekken. De ‘tere veldjes’ in De Reit bijvoorbeeld, waar ik vroeger vaak speelde na schooltijd. Maar ook het Museumkwartier waar de geschiedenis van onze stad samenkomt met de stad van makers die we nu zijn. Mijn opa was textielarbeider aan de Goirkestraat, nu zie je er talentvolle ontwerpers en Tilburgse families samenkomen in ons bijzondere Textielmuseum. Mijn favoriete plekken zijn op dit moment de Spoorzone en de Piushaven. Ik vind het mooi om te zien dat we hier een compleet nieuwe (stedelijke) sfeer aan het ontwikkelen zijn waar iedereen zich thuis kan voelen.”

Bijdragen aan de ontwikkeling van Tilburg

“Als ‘kwartiermaker’ mocht ik vier jaar lang werken aan de ontwikkeling van de LocHal, van idee tot de uiteindelijke opening. En als programmamaker van CAST (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o.) organiseerde ik vele debatten over de ontwikkeling van de wijken en de grote gebiedsontwikkelingen. Altijd door bewoners, ondernemers en professionele stadsontwikkelaars bij elkaar te brengen. Samen werken aan Tilburg, dat is het mooiste wat er is. Ik heb dit eerder in verschillende rollen kunnen doen en ben blij dat ik dit nu mag doen als wethouder.

Iedereen doet ertoe

“Iedereen doet ertoe en samen maken we de stad. Dat vind ik belangrijk. Daarbij moeten we het vizier op de toekomst houden en met positieve energie en ambitie samenwerken aan het klimaat, de woonopgave en de sociale stad die we zijn. Dat zijn geen abstracte opgaven meer, iedereen voelt dat verandering nodig is en dat kunnen we echt alleen samen doen.”

Trots op Tilburg

“Tilburg is creatief en sociaal, daarom houd ik van onze stad. Iedereen krijgt hier de ruimte om zichzelf te zijn. En wat bijzonder is: Tilburg weet zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. Kijk naar hoe het industriële erfgoed van de Hall of Fame op dit moment door jongeren wordt ingericht, kijk naar het idee voor Daktuin Moes in de binnenstad of de inzet van ondernemers om de Korvelseweg te vergroenen. Dat zijn initiatieven die mij trots maken op Tilburg.”

Aan de slag

“Ik zie uit naar vier ambitieuze jaren. Wat mij betreft zetten we vol door op de ontwikkeling van de Piushaven, Binnenstad, Stappegoor en de Spoorzone en zorgen we dat de transformatie van het Kenniskwartier en de Kanaalzone vaart krijgen. We moeten niet alleen 25.000 woningen bouwen de komende jaren, maar vooral zorgen dat we samen verder werken aan een circulaire economie en aan een groene, duurzame, sociale en vooral ook mooie stad. Ik heb er zin in.”

Rik Grashoff is wethouder Klimaat, Groen, Openbare ruimte en Mobiliteit 

“Ik ben Rik Grashoff, 61 jaar oud en sinds april 2021 wethouder in Tilburg. Ik ben betrokken bij GroenLinks vanaf de start in 1989 en heb in al die jaren diverse rollen mogen vervullen. Zo was ik onder andere lid van de Tweede Kamer en gedeputeerde.”

Ik hou van de stad als geheel

“In mijn vrije tijd vind ik het leuk om actief te genieten van de natuur, door te gaan wandelen of fietsen bijvoorbeeld. In de zomer ga ik graag de bergen in en daarnaast kan ik erg genieten van muziek en goed eten. Of ik mij op mijn plek voel in Tilburg? Absoluut. Ik heb de stad leren kennen als een enorm dynamische stad. De ontwikkelingen gaan hard en de stad staat er steeds beter voor. Ik hou van de stad als geheel. Het Dwaalgebied, de Spoorzone en de Piushaven vind ik daarbij in het bijzonder leuke delen van de stad, daarnaast vind ik het heerlijk om in buitengebied landschap Pauwels te wandelen.”

Hard werken voor de stad

“Als wethouder ben ik een echte doener. Niet te lang praten of draaien, maar aan de slag! Het boeken van voelbare en zichtbare resultaten voor de inwoners van Tilburg vind ik erg belangrijk. De hoofdopgave waar ik mij de komende vier jaar over ga buigen is het verduurzamen van de stad, dat raakt alle Tilburgers. Denk hierbij aan meer opwekking van duurzame energie uit zon en wind, meer gebruik van de fiets en het OV (en wat minder met de auto) en zorgen voor veel meer groen en bomen. Het aanpassen van onze stad aan het veranderende klimaat, heftigere regenval maar ook meer droogte en hitte, is een echte uitdaging. Het creëren van een fijnere en beter leefbare stad, waarin iedereen zich prettig kan voelen staat voor mij centraal.” 

Bijzonder Tilburg

“Tilburg is een combinatie van een oude industriestad én universiteitsstad én stad van kunst en cultuur, met een enorm gevarieerde bevolking, veel creativiteit. De opbouwende sfeer en gevoel van gezamenlijkheid in het werken aan onze toekomst, dat vind ik zo bijzonder aan Tilburg. Ik ga daarom dan ook met veel energie de uitdagingen aan die er liggen in onze gemeente.”

Theo Weterings is burgemeester van Tilburg en verantwoordelijk voor zaken als openbare orde en veiligheid, toezicht en handhaving, communicatie en lokale democratie 

“Mijn naam is Theo Weterings. Ik ben geboren en getogen Tilburger, en woon met mijn echtgenote in een van onze prachtige dorpen: Berkel-Enschot.”

Alleen samen met elkaar realiseren we meer voor elkaar

“Als gemeentebestuur staan we de komende vier jaar voor een enorme klus. Woningbouw, energie, stikstof, bestaanszekerheid, zorg, financiën … heel veel onderwerpen vragen met prioriteit om onze aandacht. De titel van het akkoord van dit college spreekt me daarom enorm aan: meer voor elkaar. Want ik ben ervan overtuigd dat daarin de sleutel ligt voor alle opgaven: alleen samen kunnen we deze aanpakken. Samen binnen het college, met de raad en vooral met de stad en dorpen. Met onze inwoners, partners en onze medewerkers die elke dag met hun voeten in de klei staan.” 

Collega’s

“Met zes gedreven wethouders vorm ik het college. Als college zien wij het als onze taak om elke dag die dingen te doen die voor onze inwoners nodig zijn. Elk van ons doet dat op zijn of haar eigen manier, waarbij de liefde voor Tilburg en de Tilburger ons bindt.”

Veiligheid en communicatie

“De komende periode vragen veiligheid en communicatie extra aandacht. Het zijn twee onderwerpen uit mijn portefeuille. Tilburg moet een stad zijn waar iedereen zich veilig kan voelen en ongestoord over straat kan gaan. We willen voorkomen dat inwoners in de criminaliteit verstrikt raken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat elke Tilburger zich gehoord en gezien voelt. Als gemeentebestuur zijn wij aanspreekbaar en ervan doordrongen dat Tilburg alleen kan groeien als we met elkaar in gesprek gaan en blijven.”

Bewegen en geschiedenis

“Wat mij persoonlijk betreft, ga ik het liefst op de fiets naar het Stadhuis. Onderweg knoop ik als het kan graag een praatje aan. Als een inwoner me iets wil vertellen, stap ik even af. Daarnaast wandelen mijn echtgenote en ik graag. Als de gelegenheid zich voordoet, vinden we het fijn om een stuk van het Pieterpad te lopen. Waar je me ’s nachts wakker voor mag maken? Voor een leuke anekdote uit de geschiedenis van Tilburg”

Favoriete plek 

“Tilburg barst van de mooie plekjes. Er is voor ieder wat wils. Mijn favoriete plek het Paleis-Raadhuis en zijn omgeving, die in de nabije toekomst alleen maar mooier wordt. In het Paleis komt de geschiedenis van Tilburg op een bijzondere manier samen. Het is gebouwd door Koning Willem II (die er nooit heeft kunnen wonen). Na zijn dood wordt het Paleis de eerste Rijks Hogere Burgerschool beneden de grote rivieren: een openbare school in het Katholieke zuiden. De school waar Vincent van Gogh zijn eerste tekenlessen kreeg. Momenteel ontwikkelen we plannen om het Paleis-Raadhuis een ruimte ontmoetingsplek te geven voor alle Tilburgers als Paleis van de stad." 

De beste baan

“Het bijzondere van mijn ambt is dat ik op heel persoonlijke momenten dicht bij onze inwoners mag zijn. Zoals bij echtparen die 65 jaar getrouwd zijn,  inwoners die 100 jaar geworden zijn en jubilea van (familie)bedrijven die al tientallen jaren in Tilburg gevestigd zijn. Ik mag koninklijke onderscheidingen opspelden bij Tilburgers die zich met ziel en zaligheid voor onze stad en hun mede-Tilburgers hebben ingezet. En ook op momenten van herdenking en rouw wil ik er zijn voor onze inwoners. Dat maakt het burgemeesterschap tot de mooiste baan ter wereld.”