Tilburg Knapt Op

Een leuke straat maak je zelf en samen met je buren. Bijvoorbeeld door de buurt schoon te maken of extra groen aan te leggen. De gemeente helpt hierbij met Tilburg Knapt Op.

Via de Facebookpagina Tilburg Knapt Op blijf je op de hoogte van allerlei tijdelijke acties.

Geveltuintjes

Groen maakt een straat gezelliger en gezonder. In een groene straat loopt bijvoorbeeld de temperatuur op hete dagen minder hoog op dan in een stenen straat. Bovendien zakt er bij onweersbuien meer water in de grond, waardoor er minder kans is dat het riool overbelast raakt. Dit is belangrijk, omdat ons klimaat verandert. Om die reden legt de gemeente geveltuintjes aan bij huizen die geen voortuin hebben. Interesse in een geveltuintje? Meet eerst even de stoep voor het huis. Die moet minimaal 1,50 meter breed zijn i.v.m. toegankelijkheid rolstoelen en scootmobiels. Stuur vervolgens een mail naar natuur_groen@tilburg.nl. De gemeente verzamelt de aanvragen en verstrekt één keer per jaar opdracht voor het aanleggen van de tuintjes. Indieners ontvangen hierover op tijd bericht.

Gratis afvalgrijper

De gemeente veegt de straten, maar op de meeste plaatsen niet vaker dan een paar keer per jaar. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. Als iedere inwoner één keer per week 10 minuten besteed aan het opruimen van de straat is het het hele jaar door netjes. De gemeente verstrekt hiervoor gratis zwerfafvalgrijpers. Interesse? Stuur een mail naar groen@diamant-groep.nl of bel 013 464 17 00.

Grotere plannen? Bijvoorbeeld met een groep het park of de buurt schoonmaken? Stuur een mail naar schonestad@tilburg.nl of bel 013 542 90 77.

Aanhanger lenen

Tilburgers die samen met buurtgenoten de wijk op willen ruimen of de groenstroken schoon willen maken, kunnen daarvoor gratis een aanhanger lenen. In de aanhanger zit alles wat nodig is voor de schoonmaak. Reserveren van de aanhanger kan via e-mail groen@diamant-groep.nl of door op werkdagen tussen 8:30 en 16:00 uur te bellen naar 013 - 464 17 00.

Een medewerker van de diamant-groep brengt de aanhanger en haalt hem weer op (ook in het weekend). Voor het gebruik wordt een leenovereenkomst getekend. Daarin staat onder meer op welke dag de aanhanger wordt geleend en dat hij niet uitgeleend mag worden aan derden.