U bevindt zich op:Stad & Bestuur /Stad / Parkeren

Parkeren

Parkeergarages

Er zijn 8 parkeergarages in en rond het centrum. Borden langs de route richting het centrum geven aan of er in de parkeergarage nog vrije plaatsen zijn. Motoren mogen niet parkeren in een parkeergarage.

Parkeren op straat

Bij een parkeerautomaat op straat kunt u overdag 1 tot 4 uur parkeren. Het tarief is afhankelijk van de automaat en de locatie. U kunt met muntgeld betalen of met uw mobiele telefoon. Hiervoor meldt u zich vooraf aan bij een provider. Aan de Burgemeester Brokxlaan betaalt u per pinpas (Dip & Go). Bij vergunninghoudersplaatsen kunt u een dagticket kopen voor 16,50 euro.

Parkeervergunning of ontheffing

Een parkeervergunning is voor bewoners van de binnenstad en bedrijven die daar gevestigd zijn. De paaltjes in de binnenstad zijn elke ochtend van 6:00 tot 11:00 uur open. Moet u buiten deze tijden in het winkelgebied zijn, dan kunt u daarvoor een verkeersontheffing aanvragen. Er is geen ontheffing nodig voor het laden en lossen van goederen op de rijbaan.

BezoekersApp

Mensen die in een gebied met vergunningparkeren wonen, kunnen hun bezoek tegen een lager tarief laten parkeren. Eerst gebruikte u daar een bezoekerskaart voor. Vanaf 26 september 2016 is er een digitale bezoekersregeling: de BezoekersApp. Het kenteken van uw bezoek meldt u dan eenvoudig aan en af via uw computer, smartphone of tablet. U hoeft dus niet meer steeds naar buiten om een kaartje van de automaat in de auto te gaan leggen. Meer informatie staat op de pagina BezoekersApp.

Het parkeertarief voor uw bezoek blijft 0,55 euro per 2 uur. Komt er bezoek na 18:00 uur, dan betaalt u slechts 0,55 euro voor de hele nacht.

Terreinvergunning

In en rondom de binnenstad zijn diverse parkeerterreinen. Onbewaakt, maar gunstig gelegen. U kunt hier betaald kortparkeren of u kunt een terreinvergunning aanvragen.

Fietsenstallingen in Tilburg
Bekijk de kaart

Fietsenstallingen

Er zijn 7 fietsenstallingen in Tilburg. De 5 gemeentelijke stallingen zijn gratis. 

Verkeerd gestalde fietsen worden geruimd. U kunt een geruimde fiets bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) aan de Koopvaardijstraat 19a ophalen. Via de website verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of uw fiets bij de AFAC staat.

Openingstijden fietsenstallingen
StallingOpeningstijdenKosten
Concertzaal

Ma t/m za 07:00 - 24:00 uur
Zo 10:30 - 18:00 uur

Gratis
Heuvel

Dagelijks 07:30 - 04:30 uur

Gratis
Katterug

Ma t/m za 08:30 - 20:00 uur
Do 08:30 - 22:00 uur
Zo: gesloten

Gratis
Pieter Vreedeplein

Ma t/m za 07:30 - 22:00 uur
Zo 10:00 - 19:00 uur

Gratis
StappegoorDagelijks 07:00 - 01:00 uurGratis
AFAC Ma t/m vr 08:30 - 17:00 uur
Za 08:30 - 13:00 uur
€ 10
(alleen PIN)
Fietspoint Derks (Centraal Station)Dagelijks, van de eerste t/m de laatste trein€ 1,30
dagkaart
 

Parkeerbon of boete

Als u zonder te betalen parkeert op een plek waar u verplicht bent om te betalen, ontvangt u een parkeerboete. Deze boete is een naheffingsaanslag voor parkeerbelasting die u niet betaald heeft.

Als u fout parkeert in strijd met een verbod of gebod ontvangt u een verkeersboete (Wet Mulder). Dit is een boete die het Openbaar Ministerie u oplegt bij een overtreding. Bv. voor fout parkeren, te hard rijden of door rood licht rijden. De verkeersboete ontvangt u van het Centrale Justitiële Incasso Bureau (CJIB).

Parkeercontroleurs mogen zowel parkeerbonnen als verkeersboetes uitschrijven. U betaalt de boete met de betaalgegevens die u na enkele weken per post ontvangt. Of betaal direct op de website van P1 met iDEAL of aan de balie van de stadswinkel (alleen bij naheffingsaanslag).

Tegen de naheffingsaanslag kunt u online bezwaar maken, of per post:

De Heffingsambtenaar van de gemeente Tilburg
p/a Postbus 97812
2509 GE  DEN HAAG

 

Parkeren voor motoren

Parkeren op de stoep is in Tilburg voor motoren toegestaan. Zorg er wel voor dat u overige gebruikers niet hindert. Voetgangers, kinderwagens en rolstoelen mogen er geen last van hebben. Een motor met een zijspan mag niet op de stoep staan.

 

Parkeren voor gehandicapten

Invaliden kunnen een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kan de auto geparkeerd worden op algemene invalidenparkeerplaatsen. Ook is het mogelijk een gehandicaptenparkeerplaats bij uw woning aan te vragen.

 

Parkeren touringcars

Voor touringcars zijn in Tilburg speciale parkeerplaatsen: bij het IJssportcentrum aan de Stappegoorweg, en aan de Kloosterstraat achter de schouwburg. Dit is gratis.