U bevindt zich op:Stad & Bestuur /Stad / Parkeren

Parkeren

Vergunning of abonnement

Parkeergarages

U kunt bij een aantal parkeergarages (kaartje) in en rond het centrum een abonnement nemen via het Digitaal Parkeerloket van P1.

Parkeervergunning of ontheffing

Tilburg heeft een vergunninggebied (kaartje) in de binnenstad en andere wijken met parkeeroverlast. Zo kunnen bewoners en bedrijven in hun eigen buurt parkeren. Een parkeervergunning vraagt u aan via het Digitaal Parkeerloket van P1. 

De paaltjes in de binnenstad zijn elke ochtend 6-11 uur open. Moet u buiten deze tijden in het winkelgebied zijn, dan kunt u daarvoor een verkeersontheffing aanvragen. Er is geen ontheffing nodig voor het laden en lossen van goederen op de rijbaan.

Terreinvergunning

In en rondom de binnenstad zijn diverse parkeerterreinen (kaartje). Onbeheerd, maar gunstig gelegen. U kunt hier betaald kortparkeren of u kunt een terreinvergunning aanvragen via het Digitaal Parkeerloket van P1.

BezoekersApp

Mensen die in het gebied met vergunningparkeren wonen, kunnen hun bezoek tegen een lager tarief laten parkeren. Deze digitale bezoekersregeling heet de BezoekersApp.

Betaald parkeren

Parkeergarages

Er zijn 8 parkeergarages (kaartje) in en rond het centrum van Tilburg. Borden langs de route richting het centrum geven aan hoe veel vrije plaatsen er nog zijn. Op de site van P1 staat alle informatie over de garages.

Op straat parkeren in Tilburg
Bekijk de kaart

Parkeren op straat

Bij een parkeerautomaat op straat is het tarief afhankelijk van de locatie (kaartje). In de binnenstad zijn er alleen dagtickets van 16,50 euro!

U kunt met pinpas betalen of met uw mobiele telefoon. Aan de Burgemeester Brokxlaan betaalt u per pinpas via Dip & Go. Op feestdagen geldt in Tilburg het gebruikelijke tarief, dus geen zondagsregeling.

Kentekenparkeren

Betaald parkeren in Tilburg verandert in 2018 door het invoeren van kentekenparkeren. Een bonnetje achter de autoruit is dan niet meer nodig. U kunt betalen met een parkeerapp op uw telefoon, of met uw pas. De automaat accepteert passen van Maestro, Mastercard, Visa en Vpay.

Parkeerbon of boete

Als u zonder te betalen parkeert op een plek waar u verplicht bent om te betalen, ontvangt u een parkeerboete. Deze boete heet een naheffingsaanslag en wordt verstuurd door Cannock Chase Public (CCP) in opdracht van de gemeente.

Een ander soort boete is de verkeersboete. Deze krijgt u als u parkeert in strijd met een verbod of gebod (Wet Mulder/'aankondiging van beschikking'). Bijvoorbeeld voor fout parkeren, te hard rijden of door rood licht rijden. Deze boete krijgt u van het Centrale Justitiële Incasso Bureau (CJIB).

Parkeercontroleurs van de gemeente mogen naheffingsaanslagen en verkeersboetes uitschrijven. U betaalt via de website van Cannock Chase met iDEAL. U kunt ook wachten op de betaalgegevens die u na enkele weken per post ontvangt. Tegen de naheffingsaanslag kunt u online bezwaar maken, of per post:

De Heffingsambtenaar van de gemeente Tilburg
p/a Postbus 97812
2509 GE  DEN HAAG

 

Fiets parkeren

Tilburg heeft verschillende gratis fietsenstallingen. Bekijk de kaart voor de locaties.

Openingstijden gemeentelijke fietsenstallingen
StallingOpeningstijdenKostenToezicht
Heuvel

Zo t/m wo 07:30-04:30 uur
Do t/m za geen nachtsluiting (24 uur open)

Gratis

Beheerd

Katterug (Stadhuisplein)

Ma t/m za 08:30-20:00 uur
Do 08:30-22:00 uur
Zo gesloten

GratisBeheerd
Pieter Vreedeplein (IJzerstraat)

Ma t/m za 07:30-22:00 uur
Zo 10:00-19:00 uur
Rolpaden dagelijks aan 08:00-19:00 uur

GratisBeheerd
Concertzaal (Schouwburgring)

Ma t/m za 07:00-24:00 uur
Zo 10:30-18:00 uur

GratisBeheerd
Stappegoor (Prof. Goossenslaan)

Dagelijks 07:00-01:00 uur

GratisOnbeheerd
Wagnerplein (naast Bristol) vanaf 15/10/19Ma t/m do 08:30-18:30 uur
Vr 08:30-20:30 uur
Za 08:30-17:30 uur
GratisBeheerd
Centraal Station (Johan Stekelenburgplein) GratisOnbeheerd
Centraal Station (Post-perron) GratisOnbeheerd

Bij het station kunt u uw fiets ook bewaakt stallen bij Fietspoint Derks. Dat kost € 1,30 per dag.

In de stallingen van de Heuvel en het Pieter Vreedeplein kunnen e-bikes worden opgeladen. Bij de beheerde stallingen zijn fietspompen beschikbaar. U kunt gratis een buggy lenen in één van de fietsenstallingen in de binnenstad: Concertzaal, Heuvel, Katterug en Pieter Vreedeplein. Borg betalen is niet nodig, uw fiets stallen uiteraard wel.

Geruimde fietsen naar AFAC

Verkeerd gestalde fietsen worden geruimd. U kunt uw fiets ophalen bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) aan de Koopvaardijstraat 19a. Deze is open op maandag t/m vrijdag 08:30-17:00 uur en op zaterdag 08:30-13:00 uur. U betaalt 10 euro (alleen PIN). Via de website verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of uw fiets bij de AFAC staat.

Scooter/brommer parkeren

Scooters en brommers kunnen gratis parkeren op 8 plekken in de binnenstad in witte scooterparkeervakken. Deze zijn te vinden op de Heuvelring, in de Telegraafstraat, bij Pathé, op het Piusplein, de Schouwburgring, de Spoorlaan (bij Stadswinkel Centrum), bij de fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein en bij de Willem II passage. Scooters mogen vanwege brandgevaar niet parkeren in fietsenstallingen. Bewaakt stallen kan voor €1,- in de bromfietsenstalling van parkeergarage 013 Tivoli.

Oplaadpunten elektrisch vervoer

U kunt uw elektrische auto opladen in de meeste parkeergarages in Tilburg. Naast het geldende parkeertarief betaalt u voor de afgenomen elektriciteit. Dat geldt ook voor de oplaadpunten op straat in het gebied met betaald parkeren. Waar alle openbare oplaadpunten staan, ziet u op de website oplaadpunten.nl.

Parkeren voor gehandicapten of mantelzorgers

Invaliden kunnen een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kan de auto geparkeerd worden op algemene invalidenparkeerplaatsen. Ook is het mogelijk een gehandicaptenparkeerplaats bij uw woning aan te vragen.

Woont u in een parkeervergunninggebied en krijgt u mantelzorg? Dan kunt u misschien een mantelzorgvergunning en/of extra tegoed op de Bezoekers App aanvragen. U moet kunnen aantonen dat u mantelzorg ontvangt.

  1. Maak een kopie van
    • indicatiebesluit CIZ
    • Wmo-beschikking
    • indicatiebesluit van een thuiszorgorganisatie/verpleeghuis
  2. Stuur het document naar Gemeente Tilburg, afdeling RUV/Parkeerbedrijf, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg, of geef het in een gesloten envelop af bij de receptie van Stadskantoor 6, Spoorlaan 181.
  3. Parkeerbedrijf P1 neemt contact met u op om de aanvraag af te ronden.

Parkeren voor motoren

Parkeren op de stoep is in Tilburg voor motoren toegestaan. Zorg er wel voor dat u overige gebruikers niet hindert. Voetgangers, kinderwagens en rolstoelen mogen er geen last van hebben. Een motor met een zijspan mag niet op de stoep staan.

Parkeren touringcars

Voor touringcars zijn in Tilburg speciale parkeerplaatsen: bij het IJssportcentrum aan de Stappegoorweg, en aan de Kloosterstraat achter de schouwburg. Dit is gratis.