Stadsdichter Tilburg

Tilburg heeft sinds 2003 een stadsdichter. Om de 2 jaar benoemt het college een nieuwe. 

Wie wordt de tiende Stadsdichter van Tilburg (2021-2023)

Tilburg is een stad van makers. Onze stad verrast, daagt uit en is een voedingsbodem voor creatief talent. Oók op het gebied van literatuur en poëzie. Tilburg heeft verbeeldingskracht, ontspanning en spiegeling nodig en is daarom ook dit jaar op zoek naar een Stadsdichter. 

Als Stadsdichter schrijf je gedichten over wat leeft en gebeurt in de stad en ben je zicht- en hoorbaar. Met een onafhankelijke en kritische blik dicht jij Tilburg en draag je bij aan het Tilburgs bewustzijn.

Heb je interesse? Lees meer in de functieomschrijving hieronder. 

Functieomschrijving stadsdichter

Als Stadsdichter maak je jaarlijks minimaal 6 gedichten als onderdeel van de opdracht. Soms maak je ook gedichten op verzoek als inwoners, organisaties of bedrijven hierom vragen. Of wat dacht je van het schrijven van poëzie bij een eenzame uitvaart? Maar: je hebt zeker óók de vrijheid om te schrijven over wat jij wilt. En soms draag je voor uit eigen werk. Bij officiële gelegenheden bijvoorbeeld. Of tijdens een workshop op een school, die je dan zelf organiseert. 

Wij vinden het belangrijk dat jouw poëzie over de realiteit gaat, origineel is en soms ook nieuwswaarde heeft. Om dat te kunnen waarmaken, is het nodig dat je maatschappelijk betrokken bent en verbinding maakt. Met de actualiteit en de lokale media bijvoorbeeld, om zo te kunnen reflecteren op wat er in Tilburg en bij Tilburgers speelt. Maar ook met de wijken buiten het centrum van Tilburg. Dan leer je ook daar de subculturen kennen waarin dichtkunst op een originele manier wordt ingezet door jongeren. En natuurlijk met de publieke sfeer: de openbare ruimte waarin je dichtkunst op onverwachte plaatsen tevoorschijn kan komen. En je werkt samen met Tilburgse makers (www.stadvanmakers.nl) en culturele organisaties in de stad. 

Criteria

De tiende Stadsdichter van Tilburg moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
•    Je woont in Tilburg. Of je komt en verblijft er regelmatig. 
•    Je kent het DNA van Tilburg en voelt je verbonden met de stad en haar geschiedenis.
•    Je hebt eigen werk (poëzie) gepubliceerd - op papier of online - of al eerder opgetreden met je werk.

Maak je deel uit van een dichterscollectief? Ook dan kun jij je aanmelden. Voorwaarde is wel dat jullie gepubliceerd hebben of op het punt staan te publiceren. Tilburg is een diverse stad, die veel belang hecht aan inclusiviteit. We nodigen dan ook iedereen die aan de criteria voldoet uit om zich te melden bij de commissie. 

Vergoeding

Voor het Stadsdichterschap krijg je uiteraard een honorarium: 3.600 euro op jaarbasis. Ook is er per jaar 4.000 euro (exclusief indexering) projectbudget beschikbaar. Er is dus ruimte voor nieuwe ideeën! Zoals de organisatie van activiteiten die buiten de opdrachtbeschrijving van de 6 gedichten per jaar vallen. Tijdens de opdracht heb je overleg met gemeente Tilburg over de publicatie van je stadsgedichten. Hoe ga jij je werk onder de publieke aandacht brengen? Hiervoor is een bedrag van maximaal 5.000 euro gereserveerd. Bij aanvang ontvang je een portret van jezelf, geschilderd door de Tilburgse beeldend kunstenaar Ivo van Leeuwen. Dit portret krijgt een plek tussen dat van de negen voormalige Stadsdichters in de LocHal.

Aanmelden

Kandidaten kunnen zich voor 26 april 2021 aanmelden via stadsdichter@tilburg.nl
De Stadsdichterscommissie heeft natuurlijk zelf een netwerk van dichters in en buiten Tilburg. Maar misschien ben jij  als aanstormend talent nog niet voldoende in beeld, of ken je een gevestigde dichter die na een periode van radiostilte de pen weer heeft opgepakt. Misschien weet jij een dichttalent dat (een tijdje) buiten de stad woont, maar wel met enige regelmaat of voor korte tijd in Tilburg is? Je kan de commissie attent maken op mogelijke kandidaten (en natuurlijk mag je ook dichters onder de aandacht brengen als je zelf geen dichter bent). 

De Stadsdichterscommissie draagt in juni 2021 een kandidaat voor aan het college van burgemeesters en wethouders. Na de bekendmaking wordt de tiende Stadsdichter van Tilburg in augustus 2021 geïnstalleerd. 

Het werk van de eerdere Stadsdichters kun je zien op makeitintilburg.com 

A.H.J. Dautzenberg

A.H.J. Dautzenberg (Heerlen, 1967) debuteerde in 2010 met de verhalenbundel: Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Verschillende recensenten riepen het boek uit tot Debuut van het Jaar. Dautzenberg schreef in rap tempo door aan een kleurrijk en veelzijdig oeuvre van romans, essays, gedichten, brieven, toneelteksten en verhalen. In 2018 verscheen in de prestigieuze reeks privé-domein zijn kloeke dagboek Ik bestaat uit twee letters. Een jaar later gevolgd door de dichtbundel Niet het krassen van de kraai en de roman Geestman. In 2020 schreef hij de tekst voor de muziektheatervoorstelling Grond van VONK en publiceerde hij de roman Aslast. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Dautzenberg ontving in 2016 uit handen van oud-minister Hedy d’Ancona de Impact Award voor de armoedeglossy Quiet 500. In dat jaar kreeg hij ook een Rotterdamse cultuurprijs voor zijn oeuvre. Dautzenberg woont sinds 1987 in Tilburg.

Wat doet de stadsdichter?

De stadsdichter schrijft gedichten over Tilburg en geeft voordrachten en performances. De dichter heeft daarbij de vrijheid om te schrijven waarover hij/zij wil. Het gaat om minimaal 6 gedichten per jaar, verspreid over het jaar.

de Tao van de T

In 1920 publiceerde de Tilburgse klankdichter Antony Kok samen met Theo van Doesburg en Piet Mondriaan in tijdschrift De Stijl een manifest over literatuur: ‘HET WOORD IS DOOD [...] HET WOORD IS MACHTELOOS.’ Zij propageerden het loslaten van vastgeroeste conventies, van convergerende mallen – in de literatuur en in de kunst. Transgressie, weg met beperkende definities. Vrijheid. Een eeuw later vormt het manifest het motto van het stadsdichterschap van A.H.J. Dautzenberg. Hij deconstrueert de ‘functie’ en zet de deuren wagenwijd open voor vernieuwing, voor andere, onbegrensde invullingen. Daarbij betrekt hij verschillende kunstenaars. Met zijn invulling wil Dautzenberg ook burgers en beleidsmakers inspireren om hun blik op kunst te verruimen."

Stadsdichters Tilburg

Jace van de Ven (2003 - 2005)
Nick J. Swarth (2005 - 2007)
Frank van Pamelen (2007 - 2009)
Cees van Raak (2009-2011)
Esther Porcelijn (2011-2013)
Jasper Mikkers (2013-2015)
Onias Landveld (2017-2019)
A.H.J. Dautzenberg (2019-2021)