Stadsdichter Tilburg

Tilburg heeft sinds 2003 een stadsdichter. Om de 2 jaar benoemt het college een nieuwe. 

Rodgairo Dalnoot nieuwe Stadsdichter van Tilburg 

Rodgairo Dalnoot wordt de nieuwe stadsdichter van Tilburg. Het college van burgemeester en wethouders heeft hem benoemd voor de periode 2021-2023. Op 29 augustus wordt hij feestelijk geïnstalleerd tijdens het evenement ‘Boeken rond Paleis’. Rodgairo is de opvolger van A.H.J. Dautzenberg.

Rodgairo is 32 jaar en in het dagelijks leven vader, dichter, spoken word-artiest, rapper, en jongerenwerker is. Hij won in 2019 tijdens het internationale spoken word-event van SPOKEN.FM in Rotterdam de aanmoedigingsprijs voor ‘De meest inspirerende ontdekking van de SPOKEN Awards 2019’.

Nacht van het blauwe uur

Als stadsdichter wil Dalnoot onder meer een podium bieden aan aanstormend schrijftalent en ‘de verborgen schatten van de stad de kans geven hun verhaal te vertellen’. Zijn muzikale reis heeft hij in verschillende formaties mogen tentoonstellen, maar dit jaar bracht hij na 10 jaar zijn eerste project uit genaamd ‘Nacht van het blauwe uur’.

A.H.J. Dautzenberg

A.H.J. Dautzenberg (Heerlen, 1967) debuteerde in 2010 met de verhalenbundel: Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Verschillende recensenten riepen het boek uit tot Debuut van het Jaar. Dautzenberg schreef in rap tempo door aan een kleurrijk en veelzijdig oeuvre van romans, essays, gedichten, brieven, toneelteksten en verhalen. In 2018 verscheen in de prestigieuze reeks privé-domein zijn kloeke dagboek Ik bestaat uit twee letters. Een jaar later gevolgd door de dichtbundel Niet het krassen van de kraai en de roman Geestman. In 2020 schreef hij de tekst voor de muziektheatervoorstelling Grond van VONK en publiceerde hij de roman Aslast. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Dautzenberg ontving in 2016 uit handen van oud-minister Hedy d’Ancona de Impact Award voor de armoedeglossy Quiet 500. In dat jaar kreeg hij ook een Rotterdamse cultuurprijs voor zijn oeuvre. Dautzenberg woont sinds 1987 in Tilburg.

Wat doet de stadsdichter?

De stadsdichter schrijft gedichten over Tilburg en geeft voordrachten en performances. De dichter heeft daarbij de vrijheid om te schrijven waarover hij/zij wil. Het gaat om minimaal 6 gedichten per jaar, verspreid over het jaar.

de Tao van de T

In 1920 publiceerde de Tilburgse klankdichter Antony Kok samen met Theo van Doesburg en Piet Mondriaan in tijdschrift De Stijl een manifest over literatuur: ‘HET WOORD IS DOOD [...] HET WOORD IS MACHTELOOS.’ Zij propageerden het loslaten van vastgeroeste conventies, van convergerende mallen – in de literatuur en in de kunst. Transgressie, weg met beperkende definities. Vrijheid. Een eeuw later vormt het manifest het motto van het stadsdichterschap van A.H.J. Dautzenberg. Hij deconstrueert de ‘functie’ en zet de deuren wagenwijd open voor vernieuwing, voor andere, onbegrensde invullingen. Daarbij betrekt hij verschillende kunstenaars. Met zijn invulling wil Dautzenberg ook burgers en beleidsmakers inspireren om hun blik op kunst te verruimen."

Stadsdichters Tilburg

Jace van de Ven (2003 - 2005)
Nick J. Swarth (2005 - 2007)
Frank van Pamelen (2007 - 2009)
Cees van Raak (2009-2011)
Esther Porcelijn (2011-2013)
Jasper Mikkers (2013-2015)
Onias Landveld (2017-2019)
A.H.J. Dautzenberg (2019-2021)