U bevindt zich op:Actueel / Chroom 6

Chroom 6

Versie 17 geactualiseerd 6 juli 2017.

Actueel

Oplevering onderzoek onafhankelijke commissie chroom 6 Tilburg mogelijk later

Bij de onafhankelijke onderzoekscommissie chroom 6 Tilburg zijn signalen binnengekomen dat het onderzoek, uitgevoerd door het RIVM, mogelijk meer tijd vergt. Oplevering van het onderzoek werd verwacht in september 2017. Het bijeenbrengen en bestuderen van relevante informatie vraagt meer tijd dan oorspronkelijk voorzien.

De onderzoekscommissie gaat nu met het met RIVM in overleg om te kijken in welke fase van het onderzoek nog tijdwinst behaald kan worden zodat het eventuele oponthoud zo minimaal mogelijk is. De commissie vindt het van het grootste belang dat betrokkenen zo snel mogelijk antwoorden krijgen op hun vragen. Ook heeft de commissie de gemeente Tilburg op de hoogte gesteld van de mogelijke vertraging.

Zodra de onderzoekscommissie meer zekerheid heeft over het uitstel en welke consequenties dit heeft voor de oplevering van het onderzoek, laat zij aan betrokkenen en de gemeente Tilburg weten wanneer zij haar rapportage uitbrengt.

Algemene informatie

Tussen 2004 en 2011 hebben uitkeringsgerechtigden gewerkt in het project tROM. Zij konden werkervaring opdoen bij werkgevers in de omgeving. Een van de plekken waar is gewerkt is het terrein van NedTrain in Tilburg. De medewerkers hebben daar museumtreinen geschuurd en soms met de roller geverfd.

Begin september 2015 attendeerde een oud-medewerker van de gemeente Tilburg  een voormalig collega op een bericht van NS/NedTrain. Zij hadden naar buiten gebracht dat er chroom 6 aanwezig was in de primer-, verf- of laklagen op oude treinstellen.

De gemeente heeft allereerst op basis van aanwezige documenten geprobeerd om meer duidelijkheid te krijgen over de aantallen cliënten, welke periode het betreft, welke treinstellen het betreft etc.
Daarna heeft de gemeente contact opgenomen met NS/NedTrain om de kwestie te bespreken. Hieruit is duidelijk geworden dat in de oude verflagen van de treinen zeer waarschijnlijk chroom 6 zit. Chroom 6 kan vrijkomen tijdens het schuren of doorslijpen in de vorm van stof, of tijdens het lassen in de vorm van rook.

Naar aanleiding van deze mogelijke blootstelling heeft de gemeente vervolgens de (ex-)uitkeringsgerechtigden en (oud-)werknemers  geïnformeerd. Ook is er een aantal voorzieningen getroffen zoals het inrichten van een onafhankelijk informatie- en meldpunt bij het Centrum voor arbeidsverhoudingen bij overheidspersoneel (CAOP).

Op 19 juli 2016 heeft de gemeente een onderzoekscommissie ingesteld die onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek zal verrichten naar de gezondheidsrisico's bij de werkzaamheden bij tROM in de periode 2004-2011.

Meer informatie

Het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (IKA) heeft een folder gemaakt met informatie over Chroom6. Die folder is hieronder te downloaden of in te zien.

Ga naar de pagina met veelgestelde vragen.

De gemeente vult deze webpagina regelmatig aan en actualiseert de informatie op basis van nieuwe feiten en voortschrijdend inzicht. In de aanhef treft u de laatste wijzigingsdatum aan.