U bevindt zich op:Actueel /Gebiedsontwikkeling / Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven

Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven

Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven  is een prachtig gebied waar Tilburgers hun ommetje wandelen of een rondje hardlopen. Dit 'Vorstelijk Landschap' vormt de poort tot Het Groene Woud en verbindt de stad met het omliggende Brabantse platteland. De gemeente werkt samen met ondernemers, organisaties en bewoners aan plannen die het voor bewoners nog gemakkelijker en leuker maken om te komen genieten van natuur en cultuur in deze vorstelijke achtertuin van Tilburg.

Landschap van Allure

De gemeente werkt samen met  anderen partijen om een stevige impuls te geven aan de natuurwaarden, landschappelijke aantrekkelijkheid en recreatieve toegankelijkheid van het gebied Moerenburg-Koningshoeven. Dit wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van het programma Landschappen van Allure.

Projecten

Uitkijktoren

De gemeente voegt nieuwe iconen toe aan het landschap, zoals de uitkijktoren die  langs het verkeersknooppunt De Baars (A58), tussen de hoofdrijbanen Breda - Eindhoven en Eindhoven - Breda komt. 5 jonge kunstenaars en architecten zijn aan de slag gegaan om een ontwerp te maken. In oktober 2017 wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt. Naar verwachting gaat in 2018 de bouw van start.

Leisurelanes

De gemeente wil landschapspark Moerenburg-Koningshoven beter toegankelijk maken door de aanleg van leisurelanes. Dit zijn fiets- en wandelpaden en sportlanes die zo ruim van opzet zijn, dat wandelaars, skaters, fietsers en hardlopers elkaar ongestoord kunnen passeren. Ook worden bestaande wandel- en fietspaden met elkaar verbonden

Fietspaden

Naar verwachting wordt in 2018 gestart met de aanleg van het fietspad bij de Eindhovenseweg, nadat de formele procedure is afgerond.

Sportlanes

Er zijn plannen voor 2 sportlanes: een van 5 kilometer en een van 10 miles. De aanleg van de sportlane van 5 kilometer staat op het programma voor najaar 2017. In 2018 volgt de 10 miles route.

Wandelroutes

De aanleg van de wandelroute bij de Eindhovenseweg wordt gecombineerd met de aanleg van het fietspad.

Versterken ecologie en biodiversiteit

Al geruime tijd werkt de gemeente samen met anderen partijen om het landschap in het gebied Moerenburg-Koningshoeven aantrekkelijker te maken. Een grotere verscheidenheid aan flora en fauna draagt hier ook aan bij. Zo zijn er agrariërs die hun grond omvormen tot natuurterrein en zo zorgen voor een grotere biodiversiteit.