logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Zwerfaval ruimen betekent meer dan een schone omgeving

Bewoners die vrijwillig de handen ineen slaan om anderen te ondersteunen en elkaar te helpen. Dat gebeurt vanuit Mascagnistraat 9, het adres waar Stichting Warm Hart zit. Vrijwilliger Aissa legt uit waarom afval scheiden geen vanzelfsprekendheid is voor iedereen. En dat samen zwerfafval ruimen kan leiden tot goede gesprekken en vertrouwen.

“Een schone omgeving begint letterlijk achter de voordeur. Als mensen dat laten versloffen, krijgen de kinderen geen goed voorbeeld en wordt het buitenshuis ook geen succes. Tijdens schoonmaakacties in de buurt roepen we altijd zoveel mogelijk bewoners bij elkaar. En dan liefst complete gezinnen, dus inclusief de kinderen. Dat leidt tot goede gesprekken en we horen en zien zo gelijk wat er nodig is.”

Problematiek

Aissa: “Laatst was ik ergens op bezoek. Ik vertelde de moeder dat het niet netjes is om afval zomaar op straat te gooien. Ze legde uit dat schoonmaken haar niet meer interesseerde omdat ze grotere zorgen had. Haar administratie bleek niet op orde, waardoor ze haar woonlasten niet kon betalen en het elke dag weer spannend was of er eten op tafel kwam. Deze mensen zitten compleet vol en hebben hulp nodig. De boodschap om afval goed te scheiden en op te ruimen werkt dan niet. Daarom is er ook veel aandacht nodig voor armoede en veiligheid in deze wijk. Het hangt allemaal met elkaar samen.”

Samen 

“Helaas hebben we geen toverstok. Maar we steunen bewoners waar we kunnen. Samen kijken we naar oplossingen. We nodigen jongeren uit om samen te eten en leuke activiteiten te doen. Hun vaders betrekken we daar ook bij. We bieden huiswerkondersteuning en koppelen moeders aan andere moeders om snel signalen op te kunnen vangen en betrokkenheid bij school en ouderavonden te stimuleren. Ook tijdens de Nationale Opschoon Dag op 19 maart jl. hebben we met veel wijkbewoners de handen uit de mouwen gestoken. Zowel jongeren als ouderen zijn actief aan de slag gegaan voor een schoner Tilburg Noord.”

Tilburg Schoon

Papier doet er tot een half jaar over om af te breken in de natuur. Een bananenschil is pas na een jaar verdwenen. Een sigarettenpeuk doet er 12 jaar over en kauwgum minimaal 20 jaar. Een stalen blikje verdwijnt pas na 50 jaar en een blikje van aluminium vergaat nauwelijks. Ook plastic en glas vergaan niet. Plastic verbrokkelt wel en is daarmee gevaarlijk voor dieren en het milieu. Samen zorgen we voor een schoon en gezond Tilburg.