Verkiezingen

Op woensdag 17 maart 2021 zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Nederlanders van 18 jaar en ouder mogen dan naar de stembus. Vanwege COVID-19 gaan deze verkiezingen iets anders dan normaal. We doen er alles aan om drukte te voorkomen. 

Vervroegd stemmen: 15 en 16 maart

Het is belangrijk dat ouderen en kiezers met een gezondheidsrisico veilig hun stem kunnen uitbrengen. Speciaal voor hen zijn er op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart een aantal stembureaus geopend. Behoort u niet tot deze doelgroep: breng dan uw stem uit op woensdag 17 maart.

Stembureaus in Tilburg
Bekijk de kaart

Stemmen

Om overal in Tilburg te kunnen stemmen ontvangt u uiterlijk 3 maart een stempas. Deze stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Neem om te stemmen uw stempas en uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee. Het legitimatiebewijs mag maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Stembureaus

U kunt stemmen waar dat voor u het makkelijkste is. Er zijn meer dan 70 stembureaus in Tilburg. Kijk op de kaart met stembureaus om te zien welke locatie voor u dichtbij is. De stembureaus zijn open van 07:30 - 21:00 uur. De 2 stembureaus bij Centraal Station openen al om 06:30 uur. Er zijn ook 2 mobiele stembureaus. Deze omgebouwde bussen staan:

- 07:30 - 12:00 uur: Piushaven, ter hoogte van nummer 21
- 12:30 - 16:30 uur: Tamboerskade, kruising met de Vendeliersstraat
- 17:00 - 21:00 uur: Havendijk, ter hoogte van nummer 65

- 07:30 - 16:30 uur: Vlijmenstraat, parkeerplaats ter hoogte van Koolhovenlaan
- 17:00 - 21:00 uur: Rijperkerkstraat 2, parkeerplaats basisschool de Boemerang

COVID-19: extra maatregelen

Gemeente Tilburg neemt extra maatregelen. We doen er alles aan om drukte te voorkomen. 

  • De stembureaus worden volgens de RIVM-richtlijnen volledig corona-proof ingericht. Bij de ingang staat iemand om de doorstroom te regelen. En gedurende de dag wordt alles gedesinfecteerd.
  • Vervroegd stemmen: Kiezers kunnen op 15 en 16 maart al op 13 stemlocaties hun stem uitbrengen.
  • Briefstemmen: Kiezers van 70 jaar en ouder kunnen per brief stemmen. Zij mogen hun stempas en stembiljet invullen en opsturen zodat ze niet naar het stembureau hoeven komen.
  • Volmacht: U kunt voor maximaal 3 anderen een stem uitbrengen in plaats van 2.
  • Extra stembureaus: Er worden extra stembureaus ingericht om kiezers zoveel mogelijk te spreiden en drukte te voorkomen.

Stemmen per brief

Bent u op 17 maart 2021 70 jaar of ouder, dan mag u ook per brief stemmen. U ontvangt uiterlijk 3 maart een stempluspas. De bijbehorende briefstemdocumenten worden een week later los verstuurd. Op de voorkant van de stempluspas staat precies hoe u per brief kunt stemmen.

Let op: als u uw stembiljet per post opstuurt, doe dit dan vóór vrijdag 12 maart, 17:00 uur. U kunt het ook afgeven bij een van de afgiftepunten. Wilt u niet per brief stemmen, dan kunt u met uw stempluspas bij alle stembureaus in de gemeente Tilburg terecht.

Heeft u vragen over het stemmen per brief? Bel dan alstublieft 0800-1351.

Stemmen bij volmacht

Als u niet in de gelegenheid bent zelf te gaan stemmen - bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie - kunt u een andere Tilburgse kiezer machtigen dit voor u te doen. Vul samen de achterkant van uw stempas in. Uw stempas moet worden meegebracht, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs. Een gemachtigde mag voor maximaal 3 andere kiezers stemmen, en doet dat bij het uitbrengen van de eigen stem.

Een volmacht kunt u ook schriftelijk regelen. Dit is nodig als u een kiezer buiten Tilburg wilt machtigen. Hiervoor gebruikt u het formulier volmacht. Zorg er voor dat uw formulier op 12 maart 17:00 uur bij de gemeente binnen is. Uw eigen stempas wordt ongeldig.

Stemmen met kiezerspas buiten Tilburg

Om zelf uw stem buiten Tilburg uit te brengen, laat u uw stempas omzetten in een kiezerspas. Dit kan schriftelijk of aan de receptiebalie. Met een kiezerspas kunt u in heel Nederland uw stem uitbrengen. Op het formulier kiezerspas vindt u alle informatie. Regel de kiezerspas vóór 12 maart 17:00 uur. Bij de receptiebalie van Stadswinkel Centrum, Spoorlaan 181, kunt u de kiezerspas tot uiterlijk 12 maart, 17:00 uur aanvragen. Neem uw stempas en uw geldig legitimatiebewijs mee.

Stempas of document kwijt, beschadigd of niet ontvangen?

Heeft u geen stempas, stempluspas of briefstemdocumenten ontvangen? Of zijn deze beschadigd of kwijt? Vraag dan een vervangend document aan. Stuur daarvoor een e-mail of brief met een foto of scan van uw legitimatiebewijs naar inwoners@tilburg.nl. Uw e-mail of brief moet uiterlijk op 12 maart om 17:00 uur bij de gemeente binnen zijn. Ook bij de receptie van Stadswinkel Centrum kunt u een vervangende stempas of stempluspas tot uiterlijk 12 maart 17:00 uur krijgen. Neem uw legitimatiebewijs mee. Vervangende briefstemdocumenten zijn tot en met de verkiezingsdag beschikbaar in Stadswinkel Centrum (tot 18:00 uur) en bij de afgiftepunten (tot 21:00 uur).

Let op: mocht u alsnog uw verloren stempas terugvinden, dan kunt u daar niet meer mee stemmen Dat kan alleen nog met de nieuwe stempas.

Stemmen voor blinden en slechtzienden

In Tilburg is stembureau Restaurant Lucebert (ingang naast Schouwburg) speciaal ingericht voor kiezers met een visuele beperking. Bijvoorbeeld blinden en slechtzienden. Dit stembureau is ook geschikt voor mensen die niet kunnen lezen.

Hoe werkt het

In het stemhokje vindt u een soundbox en stemmal. Vanuit de soundbox leest een stem de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt. De mal is een houten hulpmiddel dat om het stembiljet heen zit. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kunt u het juiste bolletje inkleuren op het stembiljet. De stembureauleden hebben een extra opleiding gevolgd. Zij kunnen u uitleg en begeleiding geven als u dit wilt.

Waar en wanneer

U vindt het stembureau met de stemmal in stembureau Lucebert. Dit stembureau is open op 15, 16 en 17 maart van 7:30 tot 21:00 uur. Hier kunnen ook mensen zonder visuele beperking stemmen.

Woont u in een andere gemeente?

Woont u niet in Tilburg maar wilt u hier wel komen stemmen met de mal en audio-ondersteuning? Vraag dan een kiezerspas aan. Dit doet u bij uw eigen gemeente.

Stemtaxi

Als u door een handicap of ouderdom moeilijk naar een stembureau kunt gaan, kunt u gebruik maken van de gratis stemtaxi. Zo kan iedereen gebruik maken van het stemrecht. De stemtaxi is te reserveren voor 15, 16 of 17 maart via 0900-0595.

Stemmen tellen

Nadat de stemming om 21:00 uur is geëindigd, begint het stembureau met het tellen en daarna verzegelen van alle stempassen, volmachtbewijzen en niet-gebruikte stembiljetten. Pas als dat achter de rug is, wordt de stembus geopend en worden de stembiljetten geteld.

Deze stembureaus moeten om 21:00 uur de stemmen gaan tellen waar meer ruimte is:

  • NS Station Spoorlaan & Stekelenburglaan >> Stadhuis, Stadhuisplein 130
  • Wijkcentrum De Back >> Stadhuis, Stadhuisplein 130
  • Reeshofpark Drive-In, parkeerterrein >> Stadhuis, Stadhuisplein 130
  • Cultuurcentrum FoxFarm >> Sporthal Dongewijk, Dongewijkdreef 40
  • Gemeenschapshuis De Vorselaer >> Sporthal de Roomley, Groenvelde 20, Udenhout   

Tellen briefstemmen en uitgebrachte stemmen van 15/16 maart 

Het voor-openen van alle briefstemmen gebeurt op 15/16 maart (08:30-17:00 uur) en 17 maart (13:30-21:00 uur) in Stadskantoor 6, ruimte H1, Spoorlaan 181.
Op 17 maart 07:30-22:00 uur worden in de Koepelhal aan het NS-plein de briefstemmen en uitgebrachte stemmen van 15 en 16 maart geteld.

Meer informatie

Adres voor vervangende documenten en aanvragen kiezerspas/volmacht:

Gemeente Tilburg, team KCC3
Antwoordnummer 300
5000 WB Tilburg
inwoners@tilburg.nl 

Heeft u vragen over het stemmen per brief? Bel dan alstublieft 0800-1351.

Heeft u andere vragen over de verkiezingen? Bel onze afdeling Dienstverlening via 013- 542 84 94 of stuur uw vraag per e-mail naar inwoners@tilburg.nl.

Links

Melding sluiten

Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Gebruik een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.