U bevindt zich op:Stad & Bestuur /Bestuur / Verkiezingen

Verkiezingen

Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten en voor waterschappen. Tilburgers van 18 jaar en ouder mogen dan naar de stembus. Voor de Provinciale Staten geldt verder dat u op 4 februari 2019 de Nederlandse nationaliteit moet hebben, voor het waterschap dat u op die datum legaal in Tilburg verblijft.

Waterschappen

Waterschapsgrenzen lopen niet gelijk aan gemeentegrenzen. Gemeente Tilburg heeft te maken met 2 waterschappen: waterschap De Dommel en waterschap Brabantse Delta. De waterschappen zorgen voor schoon, voldoende en veilig water. Woont u in de Reeshof of de Blaak, dan stemt u voor waterschap Brabantse Delta. Woont u in een ander deel van Tilburg, dan stemt u voor waterschap De Dommel. U kunt voor beide waterschappen in ieder stemlokaal uw stem uitbrengen.

Stembureaus in Tilburg
Bekijk de kaart

Stemmen

Iedereen die mag stemmen ontvangt begin maart een stempas. U kunt stemmen waar dat voor u het makkelijkste is. Er zijn 72 stembureaus in Tilburg. Kijk op de kaart met stembureaus om te zien welke locatie voor u dichtbij is. Neem om te stemmen uw stempas en een legitimatiebewijs mee. Het legitimatiebewijs mag maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Stemmen door een ander: Volmacht

Als u niet in de gelegenheid bent zelf te gaan stemmen (bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie) kunt u een andere kiezer machtigen dit voor u te doen. Zowel voor de verkiezing van Provinciale Staten als het waterschap vult u samen de achterkant van uw stempas in. Uw gemachtigde moet wel stemgerechtigd zijn voor hetzelfde waterschap als u. Uw stempas moet worden meegebracht, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Dat mag om te stemmen maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Wilt u een kiezer buiten Tilburg voor u laten stemmen, vraag dan een volmachtbewijs aan. Regel dit voor 15 maart 2019 met het volmachtformulier (pdf,563KB). Deze volmacht kan niet worden ingetrokken.

Let op: alleen op het moment dat de gemachtigde zelf stemt, kan hij of zij ook namens u stemmen. Een gemachtigde mag maximaal voor 2 andere kiezers stemmen.

Stemmen buiten Tilburg: Kiezerspas

Om zelf uw stem buiten Tilburg uit te brengen, laat u uw stempas omzetten in een kiezerspas. Voor de Provinciale Staten kunt u alleen stemmen in de provincie Noord-Brabant. Voor de waterschapsverkiezingen kunt niet overal stemmen. Op het formulier kiezerspas (pdf,524KB) vindt u alle informatie. Regel de kiezerspas vóór 15 maart 2019. In Stadswinkel Centrum, Spoorlaan 181, kunt u de kiezerspas tot uiterlijk 19 maart 2019, 12:00 uur aanvragen. Neem uw stempas en uw geldig legitimatiebewijs mee.

Stempas kwijt

Hebt u geen stempas ontvangen, of is deze beschadigd of kwijt? Vraag dan een vervangende stempas aan. Stuur daarvoor uiterlijk 15 maart een e-mail of brief met een foto of scan van uw legitimatiebewijs naar inwoners@tilburg.nl. In Stadswinkel Centrum kunt u de vervangende stempas nog krijgen tot 19 maart 2019, 12:00 uur. Neem uw legitimatiebewijs mee.

Stemtaxi

Als u door een handicap of ouderdom moeilijk naar een stembureau kunt gaan, kunt u gebruik maken van de gratis stemtaxi. Zo kan iedereen gebruik maken van het stemrecht. De stemtaxi is te reserveren vanaf 11 maart via 0900-0595.