Onderscheidingen

Inwoners die bijzondere verdiensten of prestaties leveren voor de samenleving komen in aanmerking voor een onderscheiding.

Koninklijke onderscheidingen

Inwoners van Tilburg die bijzondere verdiensten of prestaties leveren voor de samenleving (bijvoorbeeld op maatschappelijk, economisch, sociaal, cultureel of sportief terrein) komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. Kandidaten moeten zich voor een lange periode belangeloos en intensief hebben ingezet voor de samenleving.
Iemand voordragen, maar twijfelt u of die persoon in aanmerking komt? Neem dan contact op met een  medewerker onderscheidingen via 013 - 542 92 98 of via onderscheidingen@tilburg.nl.

Lintjesregen

Koninklijke onderscheidingen worden jaarlijks in april uitgereikt tijdens de lintjesregen. Het kan ook bij een bijzondere gelegenheid in de loop van het jaar (bijvoorbeeld bij een jubileum).

Aanvragen

Informatie over Koninklijke onderscheidingen staat op lintjes.nl. Het voorstelformulier staat bij het kopje 'voordragen'. Dit formulier moet digitaal worden ingevuld.

Aanvragen voor de lintjesregen moeten uiterlijk op 1 juli in het jaar voorafgaand aan de lintjesregen binnen zijn. Voor een bijzondere gelegenheid moeten aanvragen ten minste 6 maanden vóór de eventuele datum van uitreiking worden ingediend.

Mail het ingevulde formulier naar: onderscheidingen@tilburg.nl.
Uitprinten en per post versturen kan ook (zet 'vertrouwelijk' op de envelop):
Gemeente Tilburg
t.a.v. medewerkers onderscheidingen
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Gemeentelijke onderscheidingen

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw gemeentelijk onderscheidingsbeleid. Binnen de gemeente Tilburg kennen we nu in ieder geval de onderstaande gemeentelijke onderscheidingen.

Gouden Erepenning

Deze onderscheiding wordt bij hoge uitzondering uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke persoonlijke prestatie voor de Tilburgse samenleving hebben geleverd. De verdiensten hebben een unieke, stadsbrede of stadsoverstijgende uitstraling en hebben een onmiskenbare, grote bijdrage geleverd aan de leefbaarheid en/of het imago van Tilburg.

Zilveren Erepenning

Deze wordt uitgereikt aan personen die zich op een uitzonderlijke manier persoonlijk hebben ingezet voor de Tilburgse samenleving. De verdiensten dragen aantoonbaar bij aan de leefbaarheid of vitaliteit van wijk, dorp of stad, en hebben een totale duur van minimaal 10 jaar.

Tilburg Trofee

Deze onderscheiding is voor personen met bijzondere verdiensten voor de stad die zich hebben bewezen als ambassadeur voor de stad. De criteria zijn bewust niet strak afgebakend, om de Trofee flexibel in te kunnen zetten; ook voor korter durende of eenmalige verdiensten.

Aanvullende voorwaarden

Voor alle gemeentelijke onderscheidingen gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

  • Decoratie gebeurt altijd bij een jubileum, afscheid of andere bijzondere gelegenheid, gerelateerd aan de verdiensten die onderscheiden worden.
  • Decoratie moet op voldoende draagvlak in de stad kunnen rekenen.

Aanvragen gemeentelijke onderscheidingen

Een onderscheiding voor uzelf aanvragen, kan niet. Dit moet een ander doen. Zorg ervoor dat u de aanvraag minimaal 2 maanden van tevoren toestuurt.

Vul het aanvraagformulier in en stuur het ingevuld op naar onderscheidingen@tilburg.nl.  

U kunt het formulier ook uitprinten, invullen en opsturen naar: Gemeente Tilburg, t.a.v. medewerkers onderscheidingen, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg. Vergeet niet 'vertrouwelijk' op de envelop te zetten.