Onderscheidingen

Inwoners die bijzondere verdiensten of prestaties leveren voor de samenleving komen in aanmerking voor een onderscheiding.

Koninklijke onderscheidingen

Inwoners van Tilburg die bijzondere verdiensten of prestaties leveren voor de samenleving (bijvoorbeeld op maatschappelijk, economisch, sociaal, cultureel of sportief terrein) komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. Kandidaten moeten zich voor een lange periode belangeloos en intensief hebben ingezet voor de samenleving.
Iemand voordragen, maar twijfelt u of die persoon in aanmerking komt? Neem dan contact op met een  medewerker onderscheidingen via 013 - 542 92 98 of via onderscheidingen@tilburg.nl.

Lintjesregen

Koninklijke onderscheidingen worden jaarlijks in april uitgereikt tijdens de lintjesregen. Het kan ook bij een bijzondere gelegenheid in de loop van het jaar (bijvoorbeeld bij een jubileum).

Aanvragen

Informatie over Koninklijke onderscheidingen staat op lintjes.nl. Het voorstelformulier staat bij het kopje 'voordragen'. Dit formulier moet digitaal worden ingevuld.

Aanvragen voor de lintjesregen moeten uiterlijk op 1 juli in het jaar voorafgaand aan de lintjesregen binnen zijn. Voor een bijzondere gelegenheid moeten aanvragen ten minste 6 maanden vóór de eventuele datum van uitreiking worden ingediend.

Mail het ingevulde formulier naar: onderscheidingen@tilburg.nl.
Uitprinten en per post versturen kan ook (zet 'vertrouwelijk' op de envelop):
Gemeente Tilburg
t.a.v. medewerkers onderscheidingen
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Gemeentelijke onderscheidingen

De gemeente heeft de volgende gemeentelijke onderscheidingen:

Gouden legpenning

Deze onderscheiding wordt bij hoge uitzondering en maximaal één keer per jaar uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke persoonlijke prestatie voor de Tilburgse samenleving heeft geleverd. De verdiensten hebben een unieke uitstraling en leveren een onmiskenbare, grote bijdrage aan de leefbaarheid en/of het imago van Tilburg.

Zilveren legpenning

Die wordt uitgereikt aan iemand die zich op een uitzonderlijke manier persoonlijk heeft ingezet voor de Tilburgse Samenleving. De verdiensten dragen aantoonbaar bij aan de leefbaarheid of vitaliteit van wijk, dorp of stad en hebben een totale duur van minimaal 10 jaar.

Gouden speld

De gouden speld is voor personen die zich minimaal 20 jaar verdienstelijk hebben gemaakt als bestuurslid van een maatschappelijke Tilburgse organisatie.

Aanvullende voorwaarden

Voor alle gemeentelijke onderscheidingen gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

  • Decoratie gebeurt altijd bij een jubileum, afscheid of andere bijzondere gelegenheid, gerelateerd aan de verdiensten die onderscheiden worden.
  • Decoratie kan alleen plaatsvinden als de decorandus van onbesproken gedrag is.
  • Decoratie moet op voldoende draagvlak in de stad kunnen rekenen.

Aanvragen gemeentelijke onderscheidingen

Een onderscheiding voor uzelf aanvragen, kan niet. Dit moet een ander doen. De procedure voor het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding duurt ongeveer een half jaar.

Gemeentelijke onderscheidingen worden niet rond Koningsdag uitgereikt, maar op een ander passend moment zoals een jubileum of afscheid. Zorg ervoor dat u de aanvraag minimaal 2 maanden van tevoren toestuurt.

Vul het aanvraagformulier (DOC, 143,0 KB) in en stuur het ingevuld op naar onderscheidingen@tilburg.nl.  

U kunt het formulier ook uitprinten, invullen en opsturen naar: Gemeente Tilburg, t.a.v. medewerkers onderscheidingen, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg. Vergeet niet 'vertrouwelijk' op de envelop te zetten.